22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος: Μήνυμα για την 47η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, Πρωτοχρονιά 2014

 

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

ΣΥΡΟΥ – ΘΗΡΑΣ – ΚΡΗΤΗΣ

 

 

Μ Η Ν Υ Μ Α

για την 47η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Πρωτοχρονιά 2014

 

«Η αδελφοσύνη: θεμέλιο και οδός για την Ειρήνη»

 

       Προς τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας

       Σύρου – Θήρας – Κρήτης

       και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Ένα νέο έτος ανατέλλει. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ειρήνη, σας απευθύνω ένα μήνυμα ελπίδας και σας καλώ να αναλογιστούμε όλοι την ευθύνη μας για την κατάσταση που επικρατεί στον Πλανήτη Γη, ώστε, αφού αισθανθούμε την ευθύνη μας, να εργαστούμε για την ανοικοδόμηση της Ειρήνης.

 

ΠΟΛΕΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΔΕΛΦΩΝ

Η εποχή μας είναι σημαδεμένη από την παγκοσμιοποίηση, η οποία έχει τα θετικά της στοιχεία, π.χ. μας φέρνει όλους πιο κοντά, αλλά και τα αρνητικά, όπως είναι οι αιματηρές συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας, οι απειλές πολέμων, η προσβολή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαιτέρως του δικαιώματος στη ζωή και στη θρησκευτική ελευθερία. Ακόμη οι σκληροί πόλεμοι που μαίνονται λυσσαλέα στον οικονομικό τομέα, αόρατα μεν αλλά σκληρότερα, με μέσα που καταστρέφουν ζωές, οικογένειες, επιχειρήσεις. Ήδη έχουν ξεπεράσει την αντοχή των Λαών, έχουν δημιουργήσει την ανεργία που οδηγεί στην εξαθλίωση και συχνά στην απελπισία μέχρι και την αυτοκτονία.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, σβήνει κάθε ελπίδα για το μέλλον. Ευτυχώς, εμείς οι χριστιανοί έχουμε στο Λόγο του Θεού  το στήριγμα για να την αντιμετωπίσουμε.

Ο Λόγος του Θεού μας αποκαλύπτει ότι ο Θεός είναι Πατέρας, ο μοναδικός Πατέρας μας (εις γαρ εστίν υμών ο Πατήρ, ο ουράνιος – Μτθ. 23,9),  και όλοι εμείς οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια (πάντες δε υμείς αδελφοί έστε – Μτθ. 22,8).  

Είναι λοιπόν σχέδιο του Θεού για εμάς τους ανθρώπους να ζούμε ως αδέλφια, επομένως είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε και να δεχτούμε αυτή την παγκόσμια αδελφοσύνη, διότι ένας και μοναδικός είναι ο Πατέρας όλων.

 

ΑΡΝΗΣΗ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ

 

Όταν ο Κάιν σκότωσε τον αδελφό του Άβελ (Γεν. 4,1-15) ο Θεός ρώτησε τον Κάιν: «Πού είναι ο αδελφός σου;» (Γεν,4,9) και ο Κάιν του απάντησε: «Δεν ξέρω. Μήπως είμαι εγώ ο φύλακας του αδελφού μου;» (Γεν.4,9). Αυτή δεν ήταν μόνο μια απάντηση υπεκφυγής αλλά και άρνησης να δεχτεί τον δεσμό αδελφοσύνης με τον αδελφό του. Αυτή η άρνηση αδελφοσύνης τον οδήγησε στο έγκλημα. Ήταν το πρώτο μεγάλο έγκλημα που διαπράχτηκε, η ρίζα του οποίου ήταν η ριζική απόρριψη της κλήσεως του ανθρώπου να είναι αδελφός για τον αδελφό του, να ζει αγαπημένος με τον αδελφό του, φροντίζοντας ο ένας τον άλλο, να σχετίζονται θετικά μεταξύ τους, αναλαμβάνοντας αμοιβαία την ευθύνη να ενδιαφέρονται, να φροντίζουν και να προστατεύουν ο ένας τον άλλο.

 

ΚΛΗΣΗ ΜΑΣ Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ

 

Αυτή είναι η θαυμάσια κλήση στην οποία μας κάλεσε ο Θεός, να είμαστε αδέλφια και να ζούμε ως αδέλφια, «διότι ένας είναι ο Πατέρας, που είναι Θεός, και όλοι εμείς είμαστε αδελφοί (πβλ Μτθ 23,8-9). Το θεμέλιο της αδελφοσύνης μας βρίσκεται στην πατρότητα του Θεού. Μια πατρότητα συγκεκριμένη, βασισμένη στην προσωπική αγάπη του Θεού για κάθε άνθρωπο (πβλ Μτθ 6,25-30).  Μια πατρότητα η οποία γεννά την αδελφοσύνη που ανοίγει τις καρδιές στην αλληλεγγύη και στο μοίρασμα.

            Είναι εύκολο, έτσι, να καταλάβουμε ότι το πνεύμα αδελφοσύνης είναι το θεμέλιο για την αποκατάσταση της ειρηνικής συμβίωσης των λαών και των ατόμων. Αυτό το αδελφικό πνεύμα είναι απαραίτητο να καλλιεργείται για να οικοδομείται το ειρηνικό περιβάλλον μέσα στην οικογένεια, σε μια μικρή κοινωνία, σε μια χώρα, στον κόσμο όλο.

 

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΩΝ

 

            Ιδιαιτέρως οι πιο δυνατοί, είτε είναι άτομα είτε είναι χώρες ολόκληρες, έχουν:

  • Το καθήκον της αλληλεγγύης που απαιτεί: οι πιο προοδευμένες χώρες να βοηθούν τις πιο φτωχές.
  • Το καθήκον της δικαιοσύνης. Οι κοινωνικές ανισότητες και οι διαμάχες ξεσπούν εκεί που διαπράττεται η αδικία εις βάρος του πιο αδύνατου.
  • Το καθήκον της αδελφικής αγάπης, όπου η πρόοδος του ενός δεν θα είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη του άλλου.

 

Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ

 

Εχθροί της αδελφοσύνης είναι ο πόθος και η απληστία για περισσότερο κέρδος, έστω και παράνομο, και η δίψα για δύναμη και εξουσία.

            Το πνεύμα αδελφοσύνης δημιουργεί τη διάθεση, έστω και να χάσει κανείς, αλλά να μην εκμεταλλευτεί τον άλλο, να τον εξυπηρετήσει παρά να τον εξουδετερώσει για δικό του όφελος. Ο «Άλλος», οποιοσδήποτε είναι αυτός -άτομο, λαός, Κράτος, –  δεν πρέπει να θεωρείται ως αντικείμενο για να εκμεταλλευτεί κάποιος με χαμηλό κόστος την εργατική του δυνατότητα και τη σωματική αντοχή του, εγκαταλείποντάς τον όταν δεν τον χρειάζεται πια.

            Η χριστιανική αλληλεγγύη απαιτεί να αγαπάμε τον άλλο όχι μόνο ως συνάνθρωπό μας, αλλά περισσότερο ως εικόνα του Θεού, ως αδελφό μας.

 

«ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΕΙΣ»

 

            Αυτές τις μέρες ανταλλάσουμε δώρα με συγγενείς και φίλους, και συχνά διερωτόμαστε: «τι δώρο να κάνω;». Καλό θα ήταν να σταματήσουμε την προσοχή μας στον λόγο του Ιησού, ο οποίος κάποτε είπε: «Αν προσφέρεις το δώρο σου στον βωμό, και εκεί θυμηθείς  ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί το δώρο σου και πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου και μετά επίστρεψε να προσφέρεις το δώρο σου» (Μτ 5,23-24). Σήμερα οι πτωχοί, οι περιθωριακοί, οι αδικημένοι, όσοι υποφέρουν στις πόλεις μας, στην Πατρίδα μας, στον κόσμο μας, έχουν «κάτι εναντίον μας», διότι δεν τους σεβαστήκαμε ως αδελφούς, δηλαδή δεν σεβαστήκαμε ό,τι αυτοί είναι –ό,τι εμείς είμαστε– αδελφοί και αδελφές, δεν συμπεριφερθήκαμε αδελφικά.

 

Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ

 

            Αγαπητοί μου, η Ειρήνη δεν είναι όνειρο, δεν είναι ουτοπία. Η Ειρήνη, αρχίζοντας από το μικρό οικογενειακό περιβάλλον μέχρι το παγκόσμιο, δεν φυτρώνει σαν τα αγριολούλουδα, αλλά φυτεύεται και καλλιεργείται, και έτσι μόνο αναπτύσσεται.

            Η Ειρήνη μπορεί να γίνει πραγματικότητα για όλους και όλοι να τη γεύονται.

 

ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

 

 Ο Πολυεύσπλαχνος Θεός, Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Άρχοντα της Ειρήνης, να μας εμπνέει με το Πνεύμα του ώστε να ζούμε πάντοτε ειρηνικά. Όσοι πιστεύουμε στον Θεό, ενωμένοι και σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, μπορούμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην ανοικοδόμηση της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

 

Με την ειρήνη και την αγάπη του Χριστού

σας εύχομαι ειρηνικό όλο το 2014.

 

Δόθηκε στην Άνω Σύρο, στις 17 Δεκεμβρίου 2013

 

 

 

+ Φραγκίσκος Παπαμανώλης

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας, Κρήτης

 

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος : Δοξολογία, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, Πρωτοχρονιά 2014

Επόμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου

You might be interested in …

Ο Δρόμος του Σταυρού στην Σύρο

Στις 29 Μαρτίου 2015, Κυριακή, η Χριστιανική Καθολική Κοινότητα στη Σύρο, με επικεφαλής τον Επίσκοπό της Σεβασμιότατο πατέρα Πέτρο Στεφάνου,  τέλεσε στην Άνω Σύρο τον Πανσυριανό Δρόμο του Σταυρού. Μαζί και ο Σεπτός μας Ιεράρχης […]