13 Φεβρουαρίου 2026
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Στον Πάπα σε ακρόαση ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας Sviatoslav Shevchuk

Ο Aρχιεπίσκοπος Κιέβου-Χαλίτς έγινε δεκτός στον Αποστολικό Οίκο του Βατικανού. Παρέδωσε στον Πάπα Λέοντα ΙΔ’ λίστα με ονόματα αιχμαλώτων και ένα γλυπτό αφιερωμένο στην ειρήνη, ευχαριστώντας τον Ποντίφικα για την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Αγίας Έδρας στην αποστολή διάσωσης ανθρώπινων ζωών από την έναρξη του πολέμου.

«Καλώς ήρθατε». «Χαίρομαι που μπόρεσα να έρθω και να σας δω». Με χειροφίλημα και σύντομη ανταλλαγή χαιρετισμών άνοιξε το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου η ακρόαση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ προς τον επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας, Sviatoslav Shevchuk, στον Αποστολικό Οίκο του Βατικανού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο μείζων Αρχιεπίσκοπος Κιέβου-Χαλίτς ευχαρίστησε τον Πάπα για την αλληλεγγύη και τη στήριξη προς την Ουκρανία, καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες της Αγίας Έδρας στην πορεία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Ευχαριστίες για την αλληλεγγύη και τη στήριξη προς την Ουκρανία

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημερινή ζωή της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας και στη διεθνή διάσταση της αποστολής της. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβτσούκ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη Εκκλησία, αλλά ταυτόχρονα παγκόσμια, παρούσα σε όλες τις ηπείρους:

«Η ιδιαίτερη Εκκλησία του Χριστιανισμού του Κιέβου έχει ουκρανική καταγωγή, αλλά δεν είναι Εκκλησία μόνο για τους Ουκρανούς· είναι ανοικτή στην κήρυξη του Ευαγγελίου σε όλους τους λαούς, ακριβώς χάρη στην πλήρη ορατή κοινωνία με τον Διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου», δήλωσε στον Ποντίφικα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε επίσης τον Πάπα για πρωτοβουλίες της Εκκλησίας σε συνεργασία με την ουκρανική κοινωνία των πολιτών και τη διεθνή κοινότητα. Παρέδωσε, ακόμη, λίστες με ονόματα αιχμαλώτων, που έλαβε απευθείας από τις οικογένειες κρατουμένων και αγνοουμένων. Τέλος, ευχαρίστησε εκ νέου τον Πάπα για τη σημαντική αποστολή διάσωσης ανθρώπινων ζωών, στην οποία η Αγία Έδρα συμμετέχει συστηματικά από την έναρξη του πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

Δώρο μια «Περιστερά της ειρήνης»

Στο τέλος της ακρόασης, ο Αρχιεπίσκοπος Σεβτσούκ ανανέωσε την πρόσκληση προς τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να επισκεφθεί την Ουκρανία. Του προσέφερε ως δώρο ένα γλυπτό του Ιταλού καλλιτέχνη Luciano Capriotti, με τίτλο «Η περιστερά της ειρήνης σε καιρό πολέμου».

Το κεραμικό έργο απεικονίζει ένα εύθραυστο περιστέρι, πληγωμένο από μεταλλικό θραύσμα προερχόμενο από ρωσικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε εναντίον του Χαρκόβου. Το τραύμα προκαλεί «μεγάλο πόνο» στο πτηνό, το οποίο ωστόσο παραμένει ζωντανό.

«Είναι ένα όμορφο σύμβολο της σύγχρονης Ουκρανίας, πληγωμένης αλλά ζωντανής», σχολίασε ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας παραδίδοντας το δώρο στον Πάπα. Πριν αποχωρήσει, ζήτησε την ευλογία του για τον ουκρανικό λαό, ενώ ο Ποντίφικας διαβεβαίωσε για τη σταθερή του προσευχή υπέρ της Ουκρανίας.

Δεύτερη ιδιωτική ακρόαση

Η σημερινή ήταν η δεύτερη ιδιωτική ακρόαση του Αρχιεπισκόπου Σεβτσούκ από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ μετά την εκλογή του στον Ποντιφικό θρόνο. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2025, επίσης στον Αποστολικό Οίκο.

Κατά την προηγούμενη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος είχε παραδώσει λίστα με τα ονόματα 500 Ουκρανών αιχμαλώτων και αγνοουμένων και είχε προσφέρει πίνακα με τίτλο «Requiem», αφιερωμένο στα παιδιά που δεν γεννήθηκαν εξαιτίας του πολέμου.

Ο Πάπας και ο Σεβτσούκ συναντήθηκαν εκ νέου στις 28 Ιουνίου, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όταν ο Λέων ΙΔ΄ υποδέχθηκε Ουκρανούς προσκυνητές που είχαν μεταβεί στη Ρώμη για το Ιωβηλαίο της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ: Vatican news

                    +Νικόλαος,
Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Τήνου κλπ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας στην ενορία Regina Pacis της Όστιας. Συνάντηση με νέους, φτωχούς και ασθενείς

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων

Ενώ πλησιάζει η έναρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Λισαβόνα, ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων που μοιράζονται μαζί του τις προσωπικές τους ιστορίες, τις ελπίδες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους […]

O πάπας Φραγκίσκος προσφέρει στην Λαμπεντούζα τον Εσταυρωμένο που του δώρισε ο Ραούλ Κάστρο

  Ο πάπας Φραγκίσκος προεφέρει στον ενοριακό Ναό της Λαμπεντούζα τον Εσταυρωμένο, που  του δώρισε  ο πρόεδρος της Κούβας  Ραούλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πάπα στο νησί της Καραϊβικής.

Στις 18 Ιουνίου η νέα εγκύκλιος του πάπα Φραγκίσκου

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας η νέα εγκύκλιος του πάπα Φραγκίσκου θα δοθεί στην δημοσιότητα την Πέμπτη 18 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίασή της θα γίνουν σύντομα γνωστές. (VIS 05-06-15)