Όσοι ΄Ελληνες καθολικοί είναι πάνω από 50 ετών δύσκολα δεν θα έχουν ακούσει για το «μπεστ σέλερ» καθολικό βιβλίο «Υπόθεση Ιησούς», που εκδόθηκε στη χώρα μας από την «Πορεία Πνευματική» των Πατέρων Ιησουιτών το 1980. ΄Ηταν, πραγματικά, ένα βιβλίο που άρεσε στους νέους της εποχής, γραμμένο 4 μόλις χρόνια νωρίτερα, από τον ιταλό δημοσιογράφο και συγγραφέα Vittorio Messori και παρουσίαζε τη θρησκευτική αναζήτηση του (γεννημένου σε αντικληρική οικογένεια) συγγραφέα που μεταστράφηκε στον καθολικισμό, διαβάζοντας τα Ευαγγέλια, κατά την περίοδο που τελείωσε πολιτικές επιστήμες στο Τορίνο (1964).

Ο Μεσόρι, γεννηθείς τον Απρίλιο του 1941 στο Σασουόλο της Μάντοβα, απεβίωσε την 3-4-2026, Μεγάλη Παρασκευή, κοντά στη λίμνη Γκάρντα, όπου έμενε τα τελευταία χρόνια, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 85 χρόνια του. Πενήντα χρόνια πριν, συντάκτης στην Stampa sera, είχε γράψει, σε ηλικία 35 ετών, το ανωτέρω βιβλίο, που ξεπέρασε τα 1,5 εκατ. αντίτυπα την επόμενη εικοσαετία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες: θεωρείται ένα από τα τρία πιο ευπώλητα ιταλικά αναγνώσματα των τελευταίων δεκαετιών· τα άλλα δύο είναι ο «Δον Καμίλο» του Τζ. Γκουαρέσκι και «Το ΄Ονομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Εκο!
Τον Ιανουάριο του 1979 ξεκίνησε συνεργασία με το μηνιαίο θρησκευτικό περιοδικό «Jesus» που κράτησε πάνω από 20ετία, συζητώντας για τα ιστορικά πρόσωπα του Ιησού και της Παναγίας με πλήθος, χριστιανών και μη, προσωπικοτήτων. Οι συζητήσεις καταγράφηκαν σε επίσης ευπώλητα βιβλία.

Το 1985 οι συζητήσεις του με τον «Μεγάλο Ιεροεξεταστή» του Βατικανού, δηλ. τον Επικεφαλής της Συνόδου για τα Θέματα της Πίστεως, Καρδινάλιο Ιωσήφ Ράτσινγκερ, καταγράφηκαν στην «Έκθεση για την Πίστη» που σήκωσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω της ευθείας καταδίκης, από τον μετέπειτα Πάπα Βενέδικτο, της Θεολογίας της Απελευθέρωσης
Το 1994 δημοσίευσε μια έρευνα για το Opus Dei, στην οποία δεν επιβεβαίωσε όσα αρνητικά έχουν γραφτεί για αυτήν…
Την ίδια χρονιά, παρόλες τις αρχικές διαφωνίες του για το αν πρέπει ένας Ποντίφικας να εκφέρει γνώμη και όχι απλώς να διδάσκει, συνέγραψε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ το γνωστό έργο «Διαβαίνοντας το κατώφλι της ελπίδας». Στη χώρα μας εκδόθηκε την ίδια χρονιά, από τις εκδόσεις Λιβάνη.
To 2002 συνέγραψε, μαζί με το Λεονάρντο Μονταντόρι, της γνωστής εκδοτικής οικογένειας, ένα ακόμα «μπεστ σέλερ» την αυτοβιογραφία του τελευταίου και τη θρησκευτική του προσχώρηση στον καθολικισμό.
Στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του εξέδωσε πάνω από 30 βιβλία. Εργάστηκε επίσης στην Avvenire, την Coriere και άλλες έντυπες και διαδικτυακές, εφημερίδες.
Πληροφορίες / φωτογραφία του από Famiglia Cristiana
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
