10 Ιουνίου 2026
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σε μια εποχή πόλωσης, η Εκκλησία καλείται να μαρτυρήσει την ενότητα μέσα από την πολυμορφία

Ο Λέων ΙΔ΄ προς τους Ισπανούς επισκόπους: διάλογος, συνοδικότητα, φροντίδα των πληγωμένων και ανανέωση της εκκλησιαστικής ζωής

Τιτσιάνα Καμπίζι – Πόλη του Βατικανού

Να εγκαταλείψει η Εκκλησία τις δομές που δεν ανταποκρίνονται πλέον στη συνοδική πορεία που έχει αναλάβει και να διαφυλάξει ως πολύτιμο θησαυρό ό,τι τη διευκολύνει, συνδυάζοντας με σύνεση την ελευθερία με το θάρρος. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Πάπα Λέοντος ΙΔ΄ προς τους επισκόπους της Ισπανίας, τους οποίους συνάντησε στις 8 Ιουνίου στα γραφεία της Ισπανικής Ιεράς Συνόδου στη Μαδρίτη, κατά την τρίτη ημέρα της αποστολικής του επίσκεψης στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο Ποντίφικας κάλεσε τους επισκόπους να συνεχίσουν τη συνοδική πορεία ως διαδικασία βαθιάς ακρόασης, μέσα από την οποία η εκκλησιαστική κοινότητα διακρίνει τη φωνή του Θεού. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με όλους, της ενότητας, της κατάρτισης των ιερέων, της μεγαλύτερης συμμετοχής των λαϊκών και της ιδιαίτερης μέριμνας για τους νέους και όσους έχουν πληγωθεί.

Ένα ταξίδι με προορισμό τον Θεό

Ο Πάπας παρομοίασε την πορεία της Εκκλησίας με ένα ταξίδι του οποίου προορισμός είναι ο Θεός. Πρόκειται για μια διαδρομή που απαιτεί το θάρρος να εγκαταλείψει κανείς πρόσωπα, πράγματα και συνήθειες όταν αυτά δεν εξυπηρετούν πλέον την αποστολή, παραμένοντας ανοιχτός στη δράση του Αγίου Πνεύματος.

Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο να φορτώνεται κανείς με περιττά βάρη, όπως συμβαίνει συχνά στους μετανάστες, οι οποίοι, αποκομμένοι από τις ρίζες τους και στερούμενοι πόρων, βιώνουν τη μοναξιά και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σταθερούς δεσμούς στις νέες πατρίδες τους.

Η χριστιανική κληρονομιά ως πολύτιμος θησαυρός

Αναφερόμενος στην Εκκλησία της Ισπανίας, ο Λέων ΙΔ΄ τόνισε ότι διαθέτει έναν ανεκτίμητο θησαυρό: τη χριστιανική της κληρονομιά. Πρόκειται για μια παράδοση που, χάρη στην ομορφιά της, αγγίζει ακόμη και τους μη πιστούς και παραμένει παρούσα στην πνευματική ταυτότητα του λαού ακόμη και όταν η πίστη δοκιμάζεται.

Ο Πάπας υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Ευχαριστίας και του Λόγου του Θεού ως «τροφής» απαραίτητης για τον άνθρωπο, ακόμη περισσότερο από την υλική τροφή, καθώς ανοίγουν τον δρόμο προς τη σωτηρία.

Η ανάγκη του διαλόγου

Συνεχίζοντας την εικόνα του ταξιδιού, ο Ποντίφικας σημείωσε ότι συχνά η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών αποδεικνύεται δύσκολη. Το ίδιο συμβαίνει και στον ευαγγελισμό, στην υποδοχή του άλλου και στην προσπάθεια της Εκκλησίας να απαντήσει στα ερωτήματα του σύγχρονου κόσμου.

Για τον λόγο αυτό, η χριστιανική κληρονομιά πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο και ευκαιρία διαλόγου. Ο Πάπας ανέφερε ως παράδειγμα τους προσκυνητές του Δρόμου του Αγίου Ιακώβου, οι οποίοι συναντούν κατά τη διαδρομή τους ερημικές εκτάσεις αλλά και ανθρώπους που μαρτυρούν τη ζωντανή παρουσία της κοινωνίας μέσα σε αυτές.

Νέες γλώσσες για μια νέα πραγματικότητα

Υπενθυμίζοντας ότι η Εκκλησία της Ισπανίας στο παρελθόν χρειάστηκε να ανασυγκροτήσει την παρουσία της σε κατεστραμμένες περιοχές, ο Λέων ΙΔ΄ επεσήμανε ότι σήμερα απαιτείται η οικοδόμηση μιας νέας πραγματικότητας μέσα από τον διάλογο με σεβασμό και τη χρήση νέων γλωσσών επικοινωνίας.

Ως παραδείγματα ανέφερε τον Ερνάνδο ντε Ταλαβέρα και τον Άγιο Τουρίβιο ντε Μογροβέχο, πρότυπα ποιμένων που γνώρισαν να συνδυάζουν την ιεραποστολή με την ανανέωση της εκκλησιαστικής ζωής.

Να μιλάμε σε κάθε πραγματικότητα

Παρά τις αλλαγές που έφερε η ψηφιακή εποχή και η πολυπολιτισμική σύνθεση των σύγχρονων κοινωνιών, ο Πάπας τόνισε ότι το πνεύμα της Εκκλησίας πρέπει να παραμένει αμετάβλητο.

Η Εκκλησία οφείλει να είναι ικανή να επικοινωνεί με κάθε άνθρωπο, να σκύβει πάνω στην πραγματικότητα όχι μόνο για να την κατανοήσει αλλά και για να τη μοιραστεί. Μόνον έτσι μπορεί να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνική και εκκλησιαστική πραγματικότητα, όπου η πίστη θα ριζώνει βαθιά.

Μαρτυρία ενότητας μέσα στην πολυμορφία

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Λέων ΙΔ΄ στην ανάγκη της ενότητας σε μια εποχή αυξανόμενης πόλωσης και σκληρών αντιπαραθέσεων.

«Η Εκκλησία καλείται να δώσει μαρτυρία ενότητας μέσα στην πολυμορφία μιας κοινωνίας που μπορεί να υποδέχεται τον πλούτο των χαρισμάτων, των ευαισθησιών και των δωρεών που το Άγιο Πνεύμα αναδεικνύει μέσα στον λαό του Θεού», τόνισε.

Ο ρόλος των επισκόπων

Στο πλαίσιο αυτό, ο επίσκοπος έχει ιδιαίτερη ευθύνη να αποτελεί ορατή αρχή ενότητας: ενότητας με τον Χριστό, με τον διάδοχο του Πέτρου, με την παγκόσμια Εκκλησία, το πρεσβυτέριο, τη μοναχική ζωή, τα κινήματα και κάθε αυθεντικό χάρισμα που προσφέρει το Άγιο Πνεύμα.

Ο Πάπας κάλεσε τους επισκόπους να διαφυλάττουν την ενότητα, να προωθούν τον διάλογο, να θεραπεύουν τις ρήξεις και να συνοδεύουν τον λαό του Θεού. Μόνο μια Εκκλησία εσωτερικά συμφιλιωμένη, υπογράμμισε, μπορεί να μιλήσει με αξιοπιστία στους χριστιανούς άλλων ομολογιών, στους πιστούς άλλων θρησκειών, στους άθεους και στις πολιτικές αρχές.

Η πρόκληση των κλήσεων και η εκπαίδευση των ιερέων

Ο Λέων ΙΔ΄ αναφέρθηκε επίσης στη δυσκολία πολλών νέων να αναλάβουν μόνιμες δεσμεύσεις και να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις ζωής.

Η ποιμαντική των κλήσεων, είπε, δεν μπορεί να περιορίζεται στην αναζήτηση αριθμών. Γεννιέται μέσα από ζωντανές κοινότητες, χαρούμενους ιερείς, οικογένειες που μαρτυρούν την ομορφιά της πιστότητας και μια Εκκλησία που δείχνει ότι η ακολούθηση του Χριστού δεν περιορίζει αλλά διευρύνει τη ζωή.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ιεροσπουδαστές έχουν δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και ότι η Εκκλησία χρειάζεται καλά καταρτισμένους ιερείς. Τα ιεροσπουδαστήρια, τόνισε, πρέπει να είναι αληθινές σχολές ανθρώπινης, πνευματικής και θεολογικής διαμόρφωσης.

Μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών

Ο Ποντίφικας προέτρεψε επίσης στην ουσιαστικότερη ενσωμάτωση των λαϊκών στην πορεία της Εκκλησίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνταν θρησκευτικά τάγματα.

Οι λαϊκοί, σημείωσε, πρέπει να αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους ως κλήση από τον Θεό και ως ενεργό συμβολή στην αποστολή της Εκκλησίας.

Στο πλευρό των πληγωμένων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πάπας σε όσους έχουν υποστεί τραύματα, ιδίως από πρόσωπα που όφειλαν να τους προστατεύουν, ακόμη και από μέλη του κλήρου.

Απέναντι σε αυτή την πληγή, η εκκλησιαστική κοινότητα καλείται να απαντήσει με ακρόαση, αλήθεια, δικαιοσύνη, αποκατάσταση και αποφασιστική πρόληψη. Κάθε τραυματισμένος άνθρωπος πρέπει να βρίσκει ειλικρινή υποδοχή, προστασία και πραγματικές διαδρομές θεραπείας.

Η δύναμη της Εκκλησίας δεν εξαρτάται από  τα μέσα που διαθέτει

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Λέων ΙΔ΄ εμπιστεύθηκε την αποστολή των επισκόπων στην Παναγία, την οποία χαρακτήρισε μητέρα της κοινωνίας και της ελπίδας.

Υπενθύμισε ότι η Εκκλησία μπορεί να φαίνεται μικρή στα μάτια του κόσμου, όμως η δύναμή της δεν προέρχεται από την έκταση των μέσων που διαθέτει, αλλά από την αγιότητα των μελών της, την ενότητα των ποιμένων της και την ταπεινή πιστότητα όσων αφήνονται να καθοδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα.

Το παράδειγμα του Αγίου Ιωάννη της Άβιλα

Πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του, ο Πάπας πρόβαλε ως πρότυπο τον Άγιο Ιωάννη της Άβιλα, προστάτη του ισπανικού κλήρου, του οποίου φέτος συμπληρώνονται πέντε αιώνες από τη χειροτονία του.

Απευθυνόμενος στους ιερείς, τους κάλεσε να είναι βαθιά ερωτευμένοι με τον Χριστό, ριζωμένοι στην προσευχή, πιστοί στην Εκκλησία, κοντά στον λαό και ικανοί να συνδυάζουν τη σταθερότητα της διδασκαλίας με τον αποστολικό ζήλο και την ποιμαντική αγάπη.

Τέλος, ευχήθηκε κάθε ιερέας να βρίσκει στον επίσκοπό του όχι μόνο μια αναγνωρισμένη αυθεντία, αλλά έναν πατέρα που τον συνοδεύει μαζί με τους άλλους πρεσβυτέρους αδελφούς με τους οποίους μοιράζεται τις δυσκολίες και τις χαρές της καθημερινής διακονίας.

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτή Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat

Επόμενο Άρθρο

Οι χριστιανοί να γίνουν οικοδόμοι ενότητας σε έναν διχασμένο κόσμο

You might be interested in …

Το πλωτό νοσοκομείο «Πάπας Φραγκίσκος» ενάντια της πανδημίας

    Η Βραζιλία συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις, της προκειμένου να σταματήσει την πανδημία που καθημερινά, από τον Μάιο, θερίζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχει επίσης και το πλωτό νοσοκομείο «Πάπας […]

Ξεκίνησε στην Κύπρο η Ολομέλεια του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συνόδων της Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Αρκετά με τη βία, την παραβίαση της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης». Με αυτά τα λόγια ο Μαρωνίτης Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Selim Jean Sfeir άνοιξε, την Τετάρτη 23 Απριλίου, τις εργασίες της Ολομέλειας της Επιτροπής των Συνόδων […]

Ο Πάπας καλεί για τερματισμό της βίας εναντίον διαδηλωτών της Μιανμάρ

  Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση για τον τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών στη Μιανμάρ και καλεί τη στρατιωτική χούντα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει το ταξίδι […]