22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου

Η τοπική Εκκλησία της Τήνου εόρτασε με επισημότητα την Προστάτισσά της, Παναγία του Ροδαρίου, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως γίνεται από παράδοση.

Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας Πατέρα Νικόλαο και συμπροσευχήθηκαν μαζί του οι ιερείς: π. Φραγκίσκος Βιδάλης, π. Νικόλαος Ψάλτης, π. Μάρκος Φώσκολος, π. Ιωάννης Σκλάβος και ο π. Μάρκος Βιδάλης.

Κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την ανάγνωση του σύντομου Αναγνώσματος είπε στην Εκκλησία:

Κατ’ αυτήν την εσπερινή μας δέηση την οποία τελούμε ως προετοιμασία για την πανήγυρη της τοπικής μας Εκκλησίας, θα ήθελα να κάνουμε μερικές απλές σκέψεις πάνω σ’ αυτή την όμορφη προσευχή που λέγεται απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου.

Αυτή την προσευχή η Εκκλησία από αιώνες την απαγγέλλει και κατά καιρούς την έχει εμπλουτίσει με τρόπο ώστε να μην θεωρείται τυπική επαναλαμβανόμενη προσευχή αλλά μια αληθινή μελέτη του Μυστηρίου της σωτηρίας μας.

Πολλές οικογένειές μας και χθες αλλά και σήμερα, αν και πολύ λιγότερες, συνάζονταν και συνάζονται γύρω από την εικόνα της Παναγίας για να προσευχηθούν, απαγγέλλοντας το άγιο Ροδάριο. Και ήταν όμορφες αυτές οι στιγμές προσευχής ιδιαίτερα στις μεγάλες οικογένειες, όταν τα ίδια τα μέλη της οικογένειας αποτελούσαν σχεδόν μια ζωντανή δεκάδα του Ροδαρίου. Μακάρι και σήμερα να υπάρχουν και να αυξάνονται συνεχώς οι οικογένειες εκείνες που θα προσεύχονται με το Ροδάριο και θα ζητούν από την Παναγία να τις διατηρεί ενωμένες, όπως ενωμένοι είναι μεταξύ τους οι κόκκοι που δημιουργούν το Ροδάριο που κρατούν στα χέρια τους. Ιδιαίτερα σήμερα που η ενότητα της οικογένειας κινδυνεύει και χίλιοι δυο πειρασμοί παραμονεύουν και επιβουλεύονται την ενότητα της το άγιο Ροδάριο μπορεί να αποτελέσει ένα σύμβολο και μία δύναμη για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα. Το σύμβολο είναι το ίδιο το άγιο Ροδάριο και η δύναμη η με ευλάβεια απαγγελία του.

Το Ροδάριο είναι η προσευχή για την οποία η Παναγία έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση. Σε πολλές εμφανίσεις της πάνω στη γη επανέλαβε αυτή την προτίμησή της καλώντας τους ανθρώπους να προσεύχονται με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο.

Κατά την απαγγελία του δεν αρκεί λοιπόν να επαναλαμβάνουμε μηχανικά τον προβλεπόμενο τύπο προσευχής, αλλά να προσπαθούμε να μπούμε σε επικοινωνία, σε διάλογο φιλικό και προσωπικό με την Παναγία, να μιλούμε μαζί της, να τις εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, να της εμπιστευόμαστε τα βάσανά μας, να της ανοίγουμε την καρδιά μας να της ζητούμε τη βοήθειά της στην προσπάθειά μας να εκτελούμε το θέλημα του Θεού.

Απαγγέλω το Άγιο Ροδάριο σημαίνει ότι βρίσκομαι σε επικοινωνία όχι μόνο με την Παναγία αλλά και με τον Ιησού. Μελετώ τη ζωή τους, συμμετέχω στη ζωή τους. Τους ακολουθώ στην πορεία που εκείνοι έκαναν στην επίγεια ζωή τους εκτελώντας το θέλημα του Θεού Πατέρα. Και η δική τους ζωή έμοιαζε πολύ με τη δική μας: Είχε στιγμές, χαράς και αλλά λύπης, ηρεμίας και ανησυχίας, ευτυχίας και πόνου. Ήταν μια πορεία που ο ίδιος ο Θεός Πατέρας θέλησε να ακολουθήσουν τα δύο αυτά προσφιλή σε μας πρόσωπα για να μας υποδείξουν ότι αυτός είναι ο δρόμος για να φθάσουμε στον προορισμό μας που είναι η ουράνια Βασιλεία.

Η προσευχή του Αγίου Ροδαρίου δεν είναι λοιπόν μια προσευχή μόνο προς την Παναγία αλλά είναι μία προσευχή και προς τον ίδιο το Χριστό, εφόσον κατά την απαγγελία του μελετούμε τα κυριότερα μυστήρια της λύτρωσης στα οποία ο ίδιος ο Χριστός είναι ο πρωταγωνιστής. Απαγγέλλοντας το άγιο Ροδάριο μελετούμε το Μυστήριο της Σωτηρίας και της Λύτρωσης που ο Θεός Πατέρας πρόσφερε στην ανθρωπότητα μέσω του Ιησού Χριστού. Αυτό το Μυστήριο που άρχισε και συνεχίζεται με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Είναι λοιπόν και προσευχή Τριαδική εφόσον προσευχόμαστε ενωμένοι με τον Πατέρα τον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα.

Αυτή είναι η ομορφιά και η δύναμη της προσευχής του Αγίου Ροδαρίου. Την οποία συνιστώ στον εαυτό μου και σε όλους σας. Αμήν.

 

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου ημέρα της Πανηγύρεως η Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις 6 το απόγευμα στην οποία συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της Τήνου. Συμμετείχαν πολλά λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μας όπως επίσης και εκπρόσωποι των Δημοτικών αλλά και άλλων θεσμών του νησιού. Ήταν αληθινά μία γιορτή στην οποία συμμετείχαν ενεργά όλοι οι παρόντες δημιουργώντας μία λειτουργική Σύναξη που βοηθούσε αληθινά στην προσευχή.

Στην Αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε την Εκκλησία να ευχαριστήσει το Θεό για πολλά γεγονότα τα οποία σήμερα φέρνουμε στη μνήμη μας και κάνουμε αντικείμενο της προσευχής:

Ευχαριστούμε το Θεό για τα μεγαλεία που επιτελεί στην Εκκλησία του σήμερα μέσα από την πανήγυρη της Προστάτισσας της Εκκλησίας της Τήνου, Παναγίας του Ροδαρίου.

Προσεύχεται για τον Πάπα Φραγκίσκο που έχει σήμερα την ονομαστική του εορτή όπως επίσης και για τον Πρόεδρο της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος Σεβασμιότατο Π. Φραγκίσκο και για τον Γενικό Βικάριο της τοπικής μας Εκκλησίας π. Φραγκίσκο.

Με τον Αρχιεπίσκοπό μας συλλειτούργησαν όλοι οι εφημέριοι της Τήνου. Ο όμορφος στολισμός του Ναού, εξασφαλισμένος και αυτή τη φορά από τη δεξιοτεχνία του π. Ριχάρδου, η παρουσία των Ιερέων, του λαού του Θεού, βοήθησε όλη την Εκκλησία να αισθανθεί ενωμένη και να απευθύνει την δοξολογία και την Ευχαριστία της προς τον Θεό Πατέρα για όσα Μεγαλεία έκανε στο λαό του μέσω της Παναγίας την οποία κατέστησε Μητέρα του Υιού Του αλλά και όλων των ανθρώπων. 

Η πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου τα τελευταία χρόνια ταυτίζεται με την έναρξη της νέας ποιμαντικής χρονιάς κατά την οποία χαράσσεται το γενικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η τοπική Εκκλησία για να ανταποκριθεί όσο το δυνατό καλύτερα στην αποστολή της, που δεν είναι άλλη από το να είναι σημείο σωτηρίας μέσα στον κόσμο.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή ο αρχάγγελος Γαβριήλ, φέρνοντας το θεϊκό μήνυμα στην Μαρία από τη Ναζαρέτ την αποκαλεί «κεχαριτωμένη», και αυτό σίγουρα είναι εντυπωσιακό, ποια ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να είναι αληθινά κεχαριτωμένη; Το ίδιο όμως μας εντυπωσιάζει και η ταπεινή απάντηση της κεχαριτωμένης Μαρίας: «είμαι η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου».

Με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αρχίζει η ενεργός και ανθρώπινη συνεργασία της Παναγίας με το Θεό. Μια συνεργασία η οποία σε άλλο και μικρότερο βαθμό γίνεται και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης και προπάντων με κάθε χριστιανό. Για να συνεργαστεί ο άνθρωπος με το Θεό και να εκτελέσει το θέλημά του έχει ανάγκη πριν από όλα από τη χάρη Του και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος που λαβαίνει με το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος και γίνεται «ο χαριτωμένος» και «ο χρισμένος» στην πορεία πίστης με την Εκκλησία με διδάσκαλο και συνοδοιπόρο τον ίδιο το Χριστό.

Όταν ο Θεός καλεί κάποιον άνθρωπο για να του αναθέσει μία αποστολή του εξασφαλίζει και την απαραίτητη χάρη για να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Συνειδητοποιώντας το κάλεσμά μας και την συμπληρωματική αποστολή μας μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, θέλουμε όλοι μαζί, κατά τη νέα αυτή ποιμαντική χρονιά, που σήμερα εγκαινιάζουμε, να συνεργαστούμε με μοναδικό σκοπό να συμβάλλουμε στο να γίνει το θέλημα του Θεού «ως εν ουρανώ και επί της γης».

Κατά τη νέα αυτή ποιμαντική χρονιά η ανά τον κόσμο Καθολική Εκκλησία θα εορτάσει, μετά από απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, ένα έκτακτο Ιωβηλαίο έτος κατά το οποίο καλούμαστε να μελετήσουμε το θέμα «το πρόσωπο της Ευσπλαχνίας» που είναι το Πρόσωπο του Θεού Πατέρα που μας αποκαλύπτεται στο πρόσωπο του Θεού Υιού με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Τόσο η ειδική επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου, με την οποία κηρύσσει το άγιο αυτό έτος της ευσπλαχνίας όσο και η ειδική επιστολή της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος θα αποτελέσουν τα βασικά και χρήσιμα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε αυτό το έτος σύμφωνα με το πνεύμα που μας ζητά η Εκκλησία. Θα στρέψουμε το νου και την καρδιά μας προς τον Θεό Πατέρα και θα προσπαθήσουμε να νιώσουμε αυτή την ομορφιά της αγάπης και της ευσπλαχνίας του Θεού, και να την μεταφέρουμε με τη ζωή μας και τη συμπεριφορά μας σε όλη την Εκκλησία. Έτσι θα επωφεληθούμε από τα πνευματικά οφέλη που θα μας προσφέρει αυτό το έκτακτο ιωβηλαίο έτος.

Σε σύσκεψη του Πρεσβυτερίου της Εκκλησίας μας που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 θελήσαμε να χαράξουμε τις γενικές γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε. Αναζητήσαμε συγκεκριμένες πρακτικές που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε το ιωβηλαίο έτος της ευσπλαχνίας να είναι ένα άγιο αυτό έτος και για την τοπική μας Εκκλησία.

Πρώτο μέλημά μας να δώσουμε ευκαιρίες με ειδικές ομιλίες στις ποιμαντικές ενότητες της τοπικής Εκκλησίας για να καταλάβουμε όσο το δυνατό καλύτερα τι είναι ένα ιωβηλαίο έτος και τι αυτό μας προσφέρει.

Η επίσημη έναρξη του Ιωβηλαίου αυτού έτους της ευσπλαχνίας θα γίνει μαζί με όλη την Καθολική Εκκλησία στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Εκείνη την ημέρα θα τελεστεί με κάθε επισημότητα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ιστορικό Παρεκκλήσιο της Αμιάντου Συλλήψες3ω της Θεοτόκου στη Νάξο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ευλογήσουμε και θα αφιερώσουμε ως παρεκκλήσιο της Θείας Ευσπλαχνίας το πρώην Παρεκκλήσιο της Μονής Ουρσουλινών στη Νάξο που τώρα ανήκει στην Αρχιεπισκοπή μας.

Ορίζουμε ως τόπους προσκυνήματος για το Άγιο έτος:

α) Το Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο

β) Τον Καθεδρικό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου.

γ) Το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο Τήνου και

δ) Το Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην περιοχή Μέση της Τήνου.

Στους Ναούς αυτούς προτείνουμε να οργανωθούν Προσκυνήματα για την απόκτηση των λυσιποίνων που προσφέρει η Εκκλησία για το έτος αυτό. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσουμε και πάλι τις είναι τα λυσίποινα και σε τι μας ωφελούν

Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο Μυστήριο της Εξομολόγησης και θα δώσουμε δυνατότητα ανταλλαγής ιερέων μεταξύ Τήνου και Σύρου, ώστε να υπάρξουν σε ειδικές μεγάλες γιορτές έκτακτοι εξομολογητές.

Προτείνω σε κάθε μέλος της Εκκλησίας μας στη διάρκεια αυτού του έτους να συγχωρήσει και να συμφιλιωθεί τουλάχιστο με ένα άτομο που δεν μιλιέται και με το οποίο διατηρεί αποστάσεις για ασήμαντους λόγους.

Προτείνω να μην υπάρξει ούτε ένα ενεργό άτομο της Εκκλησίας που δεν θα εξομολογηθεί τουλάχιστο για μία φορά στη διάρκεια αυτού του έκτακτου ιωβηλαίου έτους.

Ζητούμε από την Παναγία του Ροδαρίου που σήμερα τιμούμε να μας φέρει κοντά τον Υιό της. Εκείνος ας μας δείξει το δρόμο και το Άγιο Πνεύμα ας μας φωτίζει για να φθάσουμε στο Θεό Πατέρα και να νιώσουμε την άπειρη ευσπλαχνία Του, το έλεός Του και τη χάρη Του, να ζήσουμε δηλαδή με το καλύτερο τρόπο το έτος της ευσπλαχνίας μαζί με όλη την Εκκλησία. Αμήν. Αμήν.

 

Στο αρμόνιο, όπως πάντα, ο αγαπητός σε όλους μας κ. Πέτρος Ρήσος ενώ οι ψαλμοί ακούστηκαν από όλο το εκκλησίασμα.  Μετά τη Θεία Λειτουργία όπως κάθε χρόνο ο Δήμος πρόσφερε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα.

 
 
 
Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον Πρόεδρό της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Εορτή Αγίου Φραγκίσκου

You might be interested in …

Η Νεολαία της Τήνου γιόρτασε το Χριστό Βασιλιά

  Με την ευκαιρία της γιορτής του Χριστού Βασιλιά γιορτάσαμε κι εμείς οι έφηβοι και οι νέοι της Τήνου με το δικό μας μοναδικό τρόπο!!!
Μιας και έχουμε τόσο όμορφα χωριά καιτόσο όμορφα μονοπάτια στο νησί […]

nx-mhtrop

Νάξος : Το Άγιο Χρίσμα στα παιδιά

Την Κυριακή 29 Μαΐου η ενορία της Μητροπόλεώς μας στη Νάξο έζησε στιγμές πρωτόγνωρες, αφού πολλές δεκαετίες είχε να ζήσει τη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος ομαδικά σε δεκατρία παιδιά της ενοριακής μας κοινότητας.