19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το άνοιγμα της πόρτας του Ιωβηλαίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας

Άγιο Έτος (Ιωβηλαίο) της Ευσπλαχνίας

Το άνοιγμα της πόρτας του Ιωβηλαίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας

 

Πανηγυρίζοντας τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα Επισκόπου Τριμυθούντας του Θαυματουργού, Προστάτη του νησιού της Κέρκυρας, αλλά και της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος, Σεβασμιότατος Π. Ιωάννης και ο ιερός κλήρος, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε, την ημέρα αυτή της ιερής μνήμης του Αγίου, το άνοιγμα της Αγίας Πόρτας του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό της Αρχιεπισκοπής μας.

 

 

Ο Άγιος Σπυρίδωνας αποτελεί πάντοτε σημείο πνευματικής αναφοράς όλων των Κερκυραίων, Καθολικών και Ορθοδόξων. Είναι ο Άγιος που ενώνει πνευματικά τις δύο χριστιανικές ομολογίες της Ανατολής και της Δύσης και που η πληθωρική ιερή παρουσία του συνέβαλε πάντοτε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορικής παραμονής του τιμίου Σκηνώματός του στο νησί της Κέρκυρας, στη συνάντηση των δυτικών και των ανατολικών χριστιανών. Μέσα από τις λατρευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις των Κερκυραίων χριστιανών, φανερώνεται αδιάλειπτα η πνευματική επιρροή του Αγίου.  Αποτέλεσε λοιπόν σημαντικό παράγοντα η επιλογή αυτής της ιδιαίτερης μέρας για την έναρξη του Αγίου Έτους στην Αρχιεπισκοπή Κερκύρας.

 

Μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα που κατέκλυζε την πόλη της Κέρκυρας, με τις ασταμάτητες κωδωνοκρουσίες και τις εορταστικές μουσικές των φιλαρμονικών που απέδιδαν τιμές στον Άγιο, το πρωί του Σαββάτου, μεγάλο πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στην Πλατεία μπροστά από τον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Σεβ. Π. Ιωάννης και οι ιερείς με τους λειτουργοϋπηρέτες  τελέσαμε την προβλεπόμενη ακολουθία για το άνοιγμα της Αγίας Πόρτας του Ιωβηλαίου.

Η όμορφη και ξεχωριστή αυτή τελετή, που εντυπωσίασε και άγγιξε τους πιστούς, ολοκληρώθηκε με μια λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης γύρω από τον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό καταλήγοντας μπροστά στη κεντρική επιβλητική θύρα του, η οποία ήταν περίτεχνα διακοσμημένη με πλεγμένα δαφνόφυλλα και κατάλευκα λουλούδια, ακριβώς για να δοθεί έμφαση αυτού του τελετουργικού ανοίγματός της, καθώς και της λιτανικής εισόδου από αυτής των πιστών, ως σύμβολο του Χριστού Σωτήρα ο οποίος είναι η Θύρα που εισάγει στην Ευσπλαχνία του Θεού Πατέρα κάθε πιστό. Συνόδευαν όλη την τελετή οι φωνές των δύο χορωδιών των ενοριών της Αρχιεπισκοπής, ψάλλοντας τόσο τον ύμνο του Ιωβηλαίου όσο και όλα τα μέρη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού η πομπή έφτασε μπροστά στη θύρα, ανέγνωσε τις προβλεπόμενες από το ιερατικό τυπικό ευχές και την άνοιξε τελετουργικά αναφωνώντας «Αυτή είναι η θύρα του Κυρίου· ας τη διαβούμε για να αποκτήσουμε ευσπλαχνία και συγχώρηση.» 

Έπειτα έλαβε στα χέρια του το Ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στον εορταστικά καλλωπισμένο Ναό μαζί με τους Ιερείς και τους λειτουργοϋπηρέτες, ακολουθούμενοι από την λιτανική πομπή όλων των πιστών, ενώ η χορωδία έψαλλε «Εγώ είμαι η θύρα, λέει ο Κύριος. Όποιος περνά μέσω εμένα, θα σωθεί. Θα εισέρχεται και θα εξέρχεται και τροφή θα βρίσκει». Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος κατευθύνθηκε στο βαπτιστήριο και, αφού ευλόγησε τα ύδατα, ράντισε το λαό σε ανάμνηση του βαπτίσματος.

Ακολούθησε μια περίλαμπρη, όπως άρμοζε στην ιδιαιτερότητα της ημέρας, Θεία Λειτουργία, όπου μετά από την αναγγελία του Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους πιστούς για τη ζωή και τις αρετές του εορταζομένου Αγίου Σπυρίδωνα, επιμένοντας στην εικόνα της ευσπλαχνίας του Θεού την οποία έκανε ορατή ο Άγιος με τις αρετές και την φιλευσπλαχνία του, ιδιαίτερα προς τους πιο φτωχούς και αδυνάμους, αλλά και τη βαθιά πίστη του, η οποία τον έκανε να λάμψει ανάμεσα σε πολύ σοφότερους και πιο καταρτισμένους από αυτόν πατέρες της εποχής του, γενόμενος παράδειγμα αγιοσύνης και πνευματικό καταφύγιο  κατά τη διάρκεια όλης της ιστορίας του χριστιανισμού.

Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στους πιστούς τη σημασία του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας, αλλά και της Αγίας Πόρτας του Ιωβηλαίου που για πρώτη φορά στην ιστορία, με τη θέληση του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου ανοιγόταν σε κάθε τοπική Εκκλησία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αφού ευλογήθηκαν οι άρτοι που παραδοσιακά προσφέρονται από το Σύνδεσμο Καθολικών Κέρκυρας, του οποίου Προστάτης είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Αρχιεπίσκοπος με τον Ιερό Κλήρο και τους Λειτουργοϋπηρέτες, κατευθύνθηκαν προς το παρεκκλήσιο το αφιερωμένο στην Παναγία της Υγείας όπου και προσευχήθηκαν μαζί με όλο το εκκλησίασμα με την προσευχή για το Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου. Η Ιερή πομπή τέλος κατευθύνθηκε στο βήμα το αφιερωμένο στους Αγίους Σπυρίδωνα και Αρσένιο, όπου και πάλι μαζί με όλο το εκκλησίασμα απηύθυναν την παρακάτω προσευχή προς τον εορτάζοντα  άγιο:

 

Άγιε και Θαυματουργέ Προστάτη μας Σπυρίδωνα,

Προστρέχουμε σε σένα με πίστη και εμπιστοσύνη

σε κάθε στιγμή της ζωής μας.

 

Είμαστε βέβαιοι

πως είσαι πάντοτε πρόθυμος

να μεσιτεύεις για μας προς τον Θεό Πατέρα,

κάθε φορά που σε επικαλούμαστε.

 

Εσύ ω Ισχυρέ υπέρμαχε της αληθινής πίστεως,

προστάτη του νησιού μας, της πόλης μας

και της τοπικής Εκκλησίας μας,

παράδειγμα ταπεινοσύνης και καλοσύνης

και μεγάλο υπόδειγμα ευσπλαχνίας

προς τους μικρούς και τους φτωχούς,

γίνε ο οδηγός μας κατά τη διάρκεια

αυτού του Αγίου Έτους της Ευσπλαχνίας,

ώστε μιμούμενοι τις χριστιανικές αρετές σου

και τη μεγάλη πίστη σου προς τον Θεό,

να δίνουμε κι εμείς μαρτυρία πίστης στον κόσμο

και να φέρνουμε, με τα καλά μας έργα

και τη ζωντανή πίστη μας,

το Ευσπλαχνικό πρόσωπο του Θεού Πατέρα

σε κάθε άνθρωπο που συναντάμε στο δρόμο της ζωής μας.

 

Ω Άγιε Σπυρίδωνα, συ που με κάθε τρόπο

συμπαραστάθηκες στους φτωχούς και τους πονεμένους,

μερίμνησες για τους πεινασμένους,

παρηγόρησες τους θλιμμένους και τους δυστυχισμένους,

φώτισες με τη χάρη του Θεού τους δύσπιστους

και ενίσχυσες τους αδυνάμους,

Συ ο οποίος, με τη συνεχή σου ικεσία

προς τον Φιλεύσπλαχνο Θεό Πατέρα

ζητάς από τη Θεία του Χάρη Θαύματα,

για όσους προστρέχουν σε σένα με πίστη,

άκουσε την προσευχή που σου απευθύνουμε

και δώσε γαλήνη στο πνεύμα μας.

Κάνε μας δυνατούς απέναντι στις δυσκολίες

που συναντάμε στη ζωή μας, ώστε βαδίζοντας με πίστη

στα μονοπάτια της ζωής

και έχοντας οδηγό, τον Καλό Ποιμένα Χριστό,

του οποίου την Εικόνα έκανες ορατή στον κόσμο

ως ποιμένας της Αγίας Του Εκκλησίας,

να αξιωθούμε, αιώνια μαζί σου στην ουράνια Βασιλεία

του,

να Υμνούμε τον Αιώνιο Βασιλέα που σε δόξασε,

Τον Χριστό που σε στεφάνωσε

με το αμάραντο στεφάνι των Αγίων,

Τον Φιλεύσπλαχνο Ιησού ο οποίος

Ενεργεί δια μέσω της δικής σου μεσιτείας

Θαύματα προς τους πιστούς

Και ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

Αμήν.

 

Π. Μάριος Ρήγος

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν της Ι.Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος περί του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης

Επόμενο Άρθρο

Συνέντευξη με τον σεβ. Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπου Νάξου -Τήνου στην «Καθολική»

You might be interested in …

Κέρκυρα : Παρεκκλήσιο Αγίου Πίου από την Πιετρελτσίνα

Παρεκκλήσιο Αγίου Πίου από την Πιετρελτσίνα Κατασκηνωτικό – ποιμαντικό κέντρο Μεσογγής – Κέρκυρα Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεκάδες πιστοί της Αρχιεπισκοπής μας εόρτασαν την μνήμη του καπουκίνου […]