20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

 

Μήνυμα

του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

και Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης

π. Ιωάννη Σπιτέρη

για τα Χριστούγεννα και το νέο Έτος

«Ο άνθρωπος Ιησούς είναι η Ευτυχία μας», έγραφε ένας μεγάλος θεολόγος του Μεσαίωνα και ο Άγιος Αντώνιος της Παδούης κήρυττε: «Χριστούγεννα: ιδού ο Παράδεισος». Όταν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια στην Βηθλεέμ, μια Παρθένα έφερνε στον κόσμο ένα Βρέφος, θα μπορούσε να μας το παρουσιάσει λέγοντας: «ιδού ο Παράδεισος, ιδού η Ευτυχία σας!». Πράγματι η Ευτυχία δεν είναι πλέον κάτι το υποσχόμενο, δεν είναι πλέον κάτι το αναμενόμενο, δεν είναι πλέον ένα αντικείμενο ελπίδας. Η Ευτυχία έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο, είναι παρούσα, είναι αυτό το ίδιο το Βρέφος που ακουμπάει μέσα στη φάτνη. Είναι ο Ιησούς Χριστός η Ευτυχία του κόσμου, η Θύρα που οδηγεί στον Παράδεισο.

 

Ο άνθρωπος πάντοτε αναζητούσε και αναζητά την ευτυχία με όλες του τις δυνάμεις, με όλους τους τρόπους και συχνά  αντί να τη βρει συναντά μονάχα τη δυστυχία. Σήμερα ο άνθρωπος δείχνει να είναι πιο δυστυχισμένος από ποτέ: οικονομική και ηθική κρίση, ανασφάλεια σε όλους τους τομείς, απογοήτευση από τους πνευματικούς και πολιτικούς ιθύνοντες… Μπορούμε, λοιπόν, σήμερα να μιλάμε για ευτυχία; Αυτή η λέξη μπορεί να έχει ακόμα απήχηση στον σύγχρονο άνθρωπο; Η γιορτή των Χριστουγέννων μας απαντά χαρούμενα «ΝΑΙ». «Και ο άγγελος είπε στους βοσκούς: "Μη φοβάσθε, διότι σας αναγγέλλω μια μεγάλη χαρά, που θα είναι χαρά και για όλο το λαό. Γιατί σήμερα, στην πόλη του Δαβίδ γεννήθηκε για σας ένας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος"» (Ευαγγέλιο κατά Λουκά).

 

Ναι, σήμερα μας προσφέρεται η ευτυχία, προσφέρεται σε όλους τους ανθρώπους, κυρίως στους φτωχούς, στους δυστυχισμένους, στους αρρώστους, σε αυτούς τους οποίους έχουν πληγώσει οι άνθρωποι.

 

 Ο Χριστός είναι η ευτυχία μας διότι είναι ο σωτήρας μας: Στα  Χριστούγεννα «Φανερώθηκε, πράγματι, η χάρη του Θεού που είναι σωτήρια για όλους τους ανθρώπους». «Φανερώθηκε η καλοσύνη και η φιλανθρωπία του Θεού σωτήρα μας» (Απόστολος Παύλος, Επιστολή προς Τίτο, 2, 11 – 3,4). Τα Χριστούγεννα φανερώθηκε στο πρόσωπο ενός Βρέφους η ευσπλαχνία του Θεού. «"Όταν ήλθε «το πλήρωμα του χρόνου" (Απόστολος Παύλος, Επιστολή προς Γαλάτες 4,4), ενώ τα πάντα είχαν διευθετηθεί σύμφωνα με το σχέδιό της σωτηρίας, Αυτός έστειλε τον Υιό του, που γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία, για να αποκαλύψει σ’ εμάς την αγάπη του» (Πάπας Φραγκίσκος, Το Πρόσωπο της Ευσπλαχνίας, αρ. 1).

 

Τα φετινά Χριστούγεννα συμπίπτουν περίπου με την έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας του Θεού και αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία να ανακαλύψουμε και πάλι τί σημαίνει για εμάς αυτή η Θεία πραγματικότητα, καθώς «έχουμε πάντοτε ανάγκη να ενατενίζουμε με θαυμασμό το μυστήριο της ευσπλαχνίας. Είναι πηγή χαράς, γαλήνης και ειρήνης. Είναι προϋπόθεση για τη σωτηρία μας» (Στο ίδιο, αρ. 2).   Στον πόνο και στη μοναξιά τους, στη δυστυχία και στην αγωνία τους, οι άνθρωποι με λαχτάρα αναζητούσαν το ευσπλαχνικό πρόσωπο του Θεού. Έτσι κραυγάζει με αγωνία ο Ψαλμωδός: «Εισάκουσε, Κύριε, τη φωνή μου καθώς σου κραυγάζω: ελέησέ με και εισάκουσέ με! Η καρδιά μου θυμήθηκε πως είπες: "Αναζητήστε το πρόσωπό μου!". Το πρόσωπό σου, Κύριε, θα αναζητήσω. Μην αποστρέψεις το πρόσωπό σου από μένα» (Ψαλμός 27, 7-9). Το πρόσωπο του Θεού τώρα πια είναι εδώ, ανάμεσά μας, ονομάζεται Ιησούς, είναι αυτό το μικρό παιδί πλαγιασμένο πάνω σε μια φάτνη. «Το πρόσωπο της ευσπλαχνίας του Πατέρα είναι ο Ιησούς Χριστός. Σε αυτήν τη λέξη συνοψίζεται το μυστήριο της χριστιανικής πίστεως. Αυτή κατέστη ζωντανή, ορατή και έφθασε στην κορύφωσή της στο πρόσωπο του Ιησού από τη Ναζαρέτ» (Το Πρόσωπο της Ευσπλαχνίας, αρ.1).

 

 Ποιος μπορεί να φοβάται ένα Βρέφος εύθραυστο και αδύναμο που έχει ανάγκη από τα πάντα, αλλά που γεννήθηκε για να δώσει αγάπη και παρηγοριά; Αυτός ο ίδιος αργότερα θα πει: «Ελάτε σε μένα όλοι εσείς που είστε κουρασμένοι και βαριά φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω» (Ευαγγέλιο κατά Ματθαίο 11,28). Αυτό το Βρέφος θέλει και μπορεί να μας δώσει την ευτυχία, την παρηγοριά, το έλεος που η διψασμένη ψυχή μας αναζητά διότι, όπως προανήγγειλε ο Προφήτης Ησαΐας,: «Γεννήθηκε σε μας παιδί, γιος δόθηκε σε μας, και η εξουσία του θα είναι επάνω στον ώμο του, και το όνομα του θα αποκληθεί: "Θαυμαστός, Σύμβουλος, Ισχυρός Θεός, Πατέρας του Μέλλοντα Αιώνα, Άρχοντας Ειρήνης"» (Ησαΐας 9, 5-6). Έτσι η Παντοδυναμία, η ακτινοβολία  αυτού του «Υιού», για να μη μας τρομοκρατήσει, για να μη μας τυφλώσει: «κένωσε τον εαυτό του, με το να γίνει δούλος, παίρνοντας την ανθρώπινη μορφή» (Απόστολος Παύλος, προς Φιλιππισίους 2, 6-7). Αυτός είναι ο Ιησούς, η ενσαρκωμένη Ευσπλαχνία του Πατέρα.

 

Στην εποχή μας κατά την οποία, στο όνομα κάποιου εκδικητικού θεού, σκορπίζεται ο θάνατος σε αθώους συνανθρώπους μας, σε αυτές τις ημέρες που πνίγονται παιδιά στα κρύα νερά του Αιγαίου, που πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους και στους θεσμούς και αναζητούν μια σταγόνα ευτυχίας, το να γιορτάζουμε τη γέννηση του Θεού της Αγάπης, σημαίνει να ξαναβρούμε τον χαμένο Παράδεισο, την Ευτυχία που αναζητάμε, την Ευσπλαχνία που λαχταράμε. Η γέννηση του Χριστού σημαίνει ότι ο Θεός δεν μας εγκατέλειψε, σημαίνει ότι ακόμα και σήμερα, όπως και στα πρώτα Χριστούγεννα, ο Χριστός εξακολουθεί να συμμερίζεται όλες τις καταστάσεις του ανθρώπου, από τη γέννηση του μέχρι το θάνατο, από τη χαρά της ζωής μέχρι την εγκατάλειψη από αυτούς που αγαπούσε. Σημαίνει πως η ζωή είναι ιερή. Κάθε φορά που γεννιέται ένα βρέφος, σημαίνει πως ο Θεός δεν κουράστηκε με την ανθρωπότητα και ακούραστα και απεριόριστα σκορπά την ευσπλαχνία του και την αγάπη του.       

     

Αυτά τα Χριστούγεννα η Ευχή μου είναι, να λάμψει από τη φάτνη, πιο δυνατή και πιο πειστική από ποτέ, η Αγάπη του Θεού για τον καθένα από εμάς, να αισθανθούμε μέχρι τα κατάβαθα του είναι μας ότι ο Θεός αγαπά προσωπικά τον καθένα από εμάς, πως επιθυμεί διακαώς να μας πλημμυρίσει με την ευσπλαχνία του.  Αυτή η Θεϊκή  αγάπη εκδηλώνεται, επαληθεύεται στο πρόσωπο του Βρέφους της Βηθλεέμ. Αυτό ας αποτελέσει την εκπλήρωση όλων των ευχών μας, όλων των θεμιτών επιθυμιών μας. Εύχομαι ο κόσμος μας που ξεχειλίζει από βία, τρομοκρατία, εγωισμό και εκμετάλλευση, να επιτρέψει στο Θεό να τον ευσπλαχνιστεί και ταυτόχρονα να γίνουμε και εμείς που πιστεύουμε στην αγάπη Του, όργανα της ευσπλαχνίας και της  ειρήνης του: «Ευσπλαχνικοί όπως ο Πατέρας». Εύχομαι αυτά τα Χριστούγεννα να είναι πραγματικά για όλους η γιορτή των σωσμένων, η γιορτή αυτών που ανακάλυψαν την ευσπλαχνία του Θεού  στο πρόσωπο αυτού του Βρέφους.

 

Σε εσάς δοκιμασμένοι από τον πόνο, από την αρρώστια, από την κούραση και την απογοήτευση για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, και σε εσάς που η αμαρτία σας έχει πληγώσει και σας έχει συντρίψει, σε εσάς που ξέρετε ακόμα να χαμογελάτε και να βλέπετε την ομορφιά αυτού του κόσμου, σε εσάς που ξέρετε να ανακαλύψετε στην καρδιά πολλών ανθρώπων την καλοσύνη και την γενναιοδωρία, σε όλους αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, εύχομαι προοπτική ελπίδας για το Νέο Έτος.

 

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Νέα χρονιά, χρονιά Σωτηρίας, Αγάπης και Ευσπλαχνίας!       

 

† Ιωάννης Σπιτέρης

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης

Επόμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

You might be interested in …

«Τελική κρίση: Ημέρα Οργής ή Ημέρα Ελπίδας;», του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

ΤΕΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΗΜΕΡΑ ΟΡΓΗΣ Ή ΗΜΕΡΑ ΕΛΠΙΔΑΣ;  ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ, ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΜΑΣ;   Το αρχαίο ερώτημα «πώς και πού θα καταλήξουμε;», δε χάνει ποτέ την επικαιρότητά του, αλλά παραμένει αενάως το κομβικό […]

«Ο Χριστιανός εν Αγίω Πνεύματι, είναι Ελεύθερος» Μια σκέψη για την Πεντηκοστή

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ 2020 Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΕΝ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ,  ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!   του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη   Το Ευαγγέλιο, οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, η εμπειρία των Αγίων, μας διδάσκουν ότι η ζωή […]