22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού, κατά την τελετή Χρίσματος στον Ι.Ν. Αγ.Λουκά 21.05.2017

Όταν ο Ιησούς μια μέρα είδε ότι πολλοί μαθητές Του έφυγαν και δεν ξαναπήγαιναν πια να τον ακούσουν γυρίζει και λέει στους Αποστόλους: «Μήπως θέλετε και εσείς να φύγετε;»

Βλέπετε ο Ιησούς δεν εξαναγκάζει κανέναν. Κανέναν δεν εξαναγκάζει να είναι Χριστιανός, κανέναν δεν εξαναγκάζει να προσεύχεται, να είναι στη Λειτουργία την Κυριακή, να μετανοεί για τις αμαρτίες του. Πεθαίνει πάνω στο Σταυρό και Ανασταίνεται για να μας ανοίξει την πόρτα, ΕΑΝ θέλουμε εμείς να τρέξουμε σε Εκείνον και μέσω Εκείνου να φθάσουμε στον ουράνιο Πατέρα.

Τι μας λέει ο Ιησούς Χριστός που είναι ο Λόγος του Θεού, ο Λόγος που έγινε Σάρκα;

Ακούσαμε πρώτα το γεγονός ότι κατά τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας, η Πίστη στο Χριστό είχε διαδοθεί στην Ιουδαία και στη Γαλιλαία, όπου ζούσαν οι Εβραίοι που γνώριζαν τις προφητείες και περίμεναν το Σωτήρα. Αλλά μετά την χειροτονία των Διακόνων, ο Διάκονος Φίλιππος κατέβηκε σε μία άλλη περιοχή τη Σαμάρεια, όπου οι Εβραίοι ήταν ανακατεμένοι με ειδωλολάτρες και είχαν αλλάξει την πίστη τους, και άρχισε να τους κηρύττει ότι ο Χριστός για τον οποίο μας είπαν οι Προφήτες και τον περιμέναμε, είναι ο Ιησούς της Ναζαρέτ, τον οποίο σκότωσαν επάνω στο Σταυρό, όπως είπαν οι Προφήτες και ο οποίος Αναστήθηκε όπως πάλι το είχαν αναγγείλει οι Προφήτες. Τότε πολλοί πίστεψαν στον Ιησού Χριστό και βαφτίστηκαν.

Το έμαθαν οι Απόστολοι στην Ιερουσαλήμ και τι έκαναν; Δεν περιορίστηκαν να χαρούν, αλλά κατέβηκαν στην Σαμάρεια για να δώσουν σ’ αυτούς τους καινούριους Χριστιανούς το Άγιο Πνεύμα. Τότε οι Απόστολοι επέθεσαν τα χέρια σε αυτούς και αυτοί λάβαιναν Πνεύμα Άγιο.

Γιατί οι Απόστολοι ενδιαφέρονταν να λάβουν οι καινούριοι Χριστιανοί το Άγιο Πνεύμα; γιατί είναι αναγκαίο για σας και για μένα το Άγιο Πνεύμα; σε τι μας είναι απαραίτητο και χρήσιμο στη ζωή μας;

Μας μιλάει ο Ιησούς Χριστός στο σημερινό Ευαγγέλιο: «Αν με αγαπάτε». Βλέπετε αυτό που έλεγα στην αρχή; «Αν», ελεύθερα. Δεν εξαναγκάζει κανένα μας, ούτε Επισκόπους, ούτε Ιερείς, ούτε Μοναχούς, ούτε λαϊκούς. Κανέναν δεν εξαναγκάζει, μας προσφέρει τη Σωτηρία Του και αν θέλουμε την δεχόμαστε. Μπορούμε πολύ εύκολα να την απορρίψουμε, άλλοτε με τα λόγια, λέγοντας «δεν με ενδιαφέρει», και άλλοτε με τις επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα, δείχνουμε αν θέλουμε τη Σωτηρία ή αν δεν την θέλουμε· με τις αποφάσεις μας, με τις πράξεις μας.

«Αν με Αγαπάτε θα τηρήσετε τις εντολές Μου». Επομένως εγώ, εσείς, δεν μπορούμε να λέμε επιπόλαια: εγώ αγαπώ το Χριστό. Θα μας πει ο Χριστός γιατί εκείνη την εντολή μου δεν την τήρησες σήμερα; γιατί την άλλη εντολή μου χθες δεν την τήρησες.

Βλέπετε δεν μπορούμε να λέμε απερίσκεπτα, εγώ είμαι Χριστιανός, Χριστιανή, δηλαδή αγαπώ το Χριστό. «Αν με Αγαπάτε θα τηρήσετε τις εντολές μου». Και παρακάτω λέει: «Εκείνος που κατέχει τις εντολές μου και τις τηρεί, αυτός είναι που με Αγαπά». Αν δεν τηρούμε τις εντολές του, δεν Τον αγαπούμε.

Και συνεχίζει ο Ιησούς Χριστός: «Αν με Αγαπάτε θα τηρήσετε τις δικές μου εντολές και Εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας δώσει ένα άλλο Παράκλητο». Παράκλητος; τί είναι ο Παράκλητος;

Εγώ μέχρι τώρα, λέει ο Ιησούς, ήμουν κοντά σας σωματικά, ήμουν Εκείνος που σας υπερασπιζόμουν και σας στήριζα, ο συνήγορός σας! Αυτός είναι ο Παράκλητος. Τώρα όμως φεύγω, θα πάω στον Πατέρα. Αλλά δεν θα σας αφήσω μόνους, θα παρακαλέσω τον Πατέρα να σας στείλει έναν άλλο Παράκλητο, ένα άλλο συνήγορο, να είναι δίπλα σας και να σας στηρίζει.

Ποιος είναι αυτός; Το Πνεύμα της Αλήθειας! Να λοιπόν η απάντηση στο αρχικό ερώτημα: Γιατί είναι απαραίτητο στη ζωή μου ως Χριστιανού, στη ζωή σου ως Χριστιανού, το Άγιο Πνεύμα; τί το έχεις ανάγκη το Άγιο Πνεύμα;

Αν με Αγαπάτε θα τηρήσετε τις εντολές μου και εγώ θα σας στείλω το Πνεύμα της Αλήθειας, για να σας οδηγήσει σε όλη την Αλήθεια. Διότι ο Ιησούς μας αποκάλυψε τότε ό,τι μπορούσε να χωρέσει ο νους μας, αλλά ακόμα έχουμε ανάγκη να καταλάβουμε πολύ περισσότερο το Λόγο του Ιησού Χριστού. Το Πνεύμα το Άγιο καθοδηγεί όλη την Εκκλησία, και τον κάθε Χριστιανό και Χριστιανή ατομικά.

Στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από το Άγιο Πνεύμα, να μας φωτίζει και να μας λέει: πρόσεξε αυτό που ψήφισαν οι βουλευτές δεν είναι Νόμος του Κυρίου. Οι βουλευτές μπορεί να είπαν ότι μπορείτε να σκοτώνετε τα αγέννητα παιδιά, αλλά η πηγή της ανθρώπινης ζωής είναι ο Θεός και ο Θεός έδωσε τη ζωή Του πάνω στο Σταυρό ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ εμείς. Μη φονεύσεις!!!

Οι βουλευτές μπορεί να λένε: το Γάμο μπορείτε να τον διαλύετε, αλλά ο Χριστός είπε να είσαστε σοβαροί με το Γάμο, διότι η Οικογένεια είναι η κατοικία του Θεού και η Οικογένεια πρέπει να γίνεται Σεβαστή.

Μπορεί ο δάσκαλος και ο καθηγητής να έχουν άλλη φιλοσοφία, άλλη ιδεολογία, και να διδάσκουν ό,τι θέλουν. Αυτό, δεν είναι Λόγος του Θεού.

Μπορεί η τηλεόραση να δείχνει όλα αυτά που βλέπουμε, νοοτροπίες που είναι αντιχριστιανικές. Πρέπει να ξέρει ο κάθε Χριστιανός τι είναι Λόγος του Θεού και τι είναι αντίθετο με το Θέλημα του Θεού. Το Πνεύμα της Αλήθειας μας λέει τι διδάσκει ο Ιησούς Χριστός.

Αλλά αυτό το Πνεύμα της Αλήθειας, που εσείς και εγώ το έχουμε λάβει όταν ήμασταν μικρά παιδιά, και που σήμερα θα το λάβουν τα παιδιά που οδηγήσατε εδώ, και τα οποία κατηχήθηκαν, αυτό το Άγιο Πνεύμα δεν είναι ένα μαγικό δώρο. Με τη μαγεία, λέμε αυτά τα λόγια, τόσες φορές, εκείνη την ώρα, σε αυτό το μέρος, και έχεις το αποτέλεσμα αυτόματα και αναγκαστικά. Είναι μαγεία.

Ο Ιησούς λέει: αν με αγαπάτε θα τηρήσετε τις εντολές μου, και εγώ θα σας στείλω το Άγιο Πνεύμα. Υπάρχουν προϋποθέσεις, η Πίστη η Χριστιανική δεν είναι μαγική, τα Μυστήρια της Εκκλησίας δεν είναι μαγείες, μπορεί να λάβει κανείς το Άγιο Πνεύμα και μετά να το «κλείσει στο ντουλάπι της ζωής του».

«Θα τηρήσετε τις Εντολές μου», λέει ο Χριστός. Πού ήσουν την προηγούμενη Κυριακή; Ήσουν εδώ; Πού θα είσαι την επόμενη Κυριακή; Μήπως έχεις ήδη αποφασίσει να μην είσαι εδώ; Την Εντολή του Θεού: «Θυμήσου να Αγιάζεις την ημέρα του Κυρίου», τι την έκανες; Γιατί δεν αγιάζεις την Κυριακή; Ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του πάνω στο Σταυρό για σένα και αναστήθηκε για τη Σωτηρία σου, και λες: εγώ πιστεύω στο Χριστό. Την Κυριακή λοιπόν δεν τον χρειάζεσαι;

Βλέπετε με τι τρόπο το Χρίσμα καταντάει μαγική πράξη στη συνείδηση του ενός ή του άλλου; Οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτή την αντίληψη.

Δεν μπορεί η κατήχηση του παιδιού να σταματάει στα 10 χρόνια, στα 12 χρόνια. Και 15 χρονών, που έχει ένα σωρό προβλήματα, ποιος θα του απαντήσει στα προβλήματα; Ο καθηγητής ή ο Σωτήρας Του ο Χριστός; Και 25 χρονών, 40 χρονών, 80 χρονών; Μας λέει η Εκκλησία ότι η κατήχηση του Χριστιανού δεν μπορεί να σταματήσει. Ο Χριστιανός έχει ανάγκη να κατηχείται σε όλη του τη ζωή, να ακούει το Λόγο του Θεού, να ενισχύεται με τα Μυστήρια.

«Αν με Αγαπάτε θα τηρήσετε τις Εντολές Μου και εγώ θα σας στείλω το Πνεύμα το Άγιο, το Πνεύμα της Αλήθειας». Αλλά αυτό το Πνεύμα, αδελφοί μου, πρέπει να το κρατούμε ζωντανό. Και το κρατούμε ζωντανό, αν προσευχόμαστε, αν μελετούμε το Λόγο του Θεού, αν κοινωνούμε τακτικά στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Και ολοκληρώνω με αυτό που μας λέει ο Απόστολος Πέτρος: «Να είστε έτοιμοι πάντοτε να δώσετε απάντηση σε καθέναν που σας ζητά την αιτία της Ελπίδας που έχετε μέσα σας». Να πείτε στον άλλον που σας ρωτά: «Μα εσύ, γιατί είσαι Χριστιανός, εσύ γιατί πιστεύεις στο Χριστό, εσύ γιατί πηγαίνεις στην Εκκλησία, γιατί κοινωνάς,  γιατί προσεύχεσαι, γιατί διαβάζεις την Αγία Γραφή;».

Διότι έχω μέσα μου μία Ελπίδα: την ελπίδα ότι η ζωή μου δεν θα σταματήσει στον τάφο. Υπάρχει μία ζωή Αιώνια. Αλλά αυτό πρέπει να φαίνεται, για να σε ρωτήσει ο άλλος. Όταν ο άλλος βλέπει ότι εσύ είσαι σαν και εκείνον, δεν πρόκειται να σε ρωτήσει ποτέ για ποιο λόγο είσαι Χριστιανός, διότι βλέπει ότι είσαι σαν και εκείνον.

Βλέπετε αδελφοί μου πως είναι σαν μία αλυσίδα η ζωή μας, το ένα δένει με το άλλο. «Αν με Αγαπάτε θα τηρήσετε τις Εντολές μου και εγώ θα σας δώσω το Πνεύμα της Αλήθειας». Γιατί; Για να δίνετε μαρτυρία στους άλλους που σας ρωτούν: τι ελπίζετε.

Για αυτό στην κατήχηση τα παιδιά μαθαίνουν, ότι με το Χρίσμα το Άγιο Πνεύμα έρχεται να ενισχύσει το Χριστιανό για να είναι μάρτυρας του Χριστού, να δίνει μαρτυρία στους άλλους για τον Ιησού Χριστό.

Και τη μαρτυρία αδελφοί μου θα τη δώσουμε εμείς οι ενήλικοι, ΕΑΝ επιτρέπουμε στον Ιησού Χριστό να μας μεταστρέφει, κάθε μέρα. Αλλά όταν δεν ακούμε το λόγο του Χριστού, αλλά ακούμε το λόγο του καθηγητή, το λόγο του κόμματος, το λόγο της τηλεόρασης, το λόγο της εφημερίδας και του περιοδικού, χωρίς να ακούμε την Αγία Γραφή, τι μαρτυρία θα δώσουμε. Γινόμαστε σαν τους άλλους.

Αδελφοί μου ας επικαλεστούμε όλοι το Άγιο Πνεύμα για όλους μας: για μένα και για σας, διότι έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στο Άγιο Πνεύμα περισσότερο, και να είμαστε πιστοί στο Άγιο Πνεύμα περισσότερο, διότι το Άγιο Πνεύμα μας το έστειλε ο Ιησούς Χριστός στη θέση Του, για να δημιουργήσει μία ανανεωμένη ανθρωπότητα: την Εκκλησία Του, και εμείς καλούμαστε να είμαστε οι ανανεωμένοι άνθρωποι, οι αναγεννημένοι.

Ας προσευχόμαστε λοιπόν σε αυτή τη Θεία Λειτουργία!!! 

 

Προηγούμενο Άρθρο

5ώροφη πολυκατοικία για τη φιλοξενία μονογονεϊκών οικογενειών παραχώρησε στον δήμο Αθηναίων η Κάριτας Ελλάς και η CRS

Επόμενο Άρθρο

Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού, κατά την τελετή Χρίσματος στην Ενορία του Αγίου Παύλου Πειραιά.

You might be interested in …

«Ζητώ να γίνω ταπεινός;».Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού στην Εορτή της Αγ. Θηρεσίας

2019 Αγ. ΘΗΡΕΣΙΑΣ   Ζητώ να γίνω ταπεινός;   Με τη Δέηση που απηύθυνα προς τον Θεό στο όνομα όλων, στην αρχή της Λειτουργίας, είπα ότι ο Θεός προορίζει τη Βασιλεία του «για τους ταπεινούς […]

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 23/2/19: Τι ρόλο παίζει το άσμα στη λατρευτική μας ζωή; Ζωζέφ Ακεψιμάς

1- Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι ότι, την Κυριακή, στον Άγιο Διονύσιο στην Αθήνα, ενώ η λειτουργία είχε ήδη αρχίσει, πολλοί άντρες έμεναν έξω από το ναό και κάπνιζαν. Παραμόνευαν που και που, πότε ο ιερέας […]

Κέρκυρα Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών: Επιστολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων νήσων κκ. Νεκταρίου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ **** «δικαίως τὸ δίκαιον διῴξῃ» (Δευτερ. 6,20)   Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Ιωάννη, αγαπητοίπατέρες, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστούμε για την […]