5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Ιερά Σινδόνη του Χριστού «Παράδοση-Πίστη-Επιστήμη». Ομιλία του Δρ Contardo Codegone

Υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Οργάνωσης AMCOR, αισθάνομαι το καθήκον και την ευχαρίστηση να μεταφέρω σε όλους σας και ιδιαίτερα στο Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο  τους φιλικούς χαιρετισμούς και τις πιο θερμές ευχαριστίες, τις προσωπικές μου, και όλων των συνεργατών, για την εγκάρδια και ευγενική υποδοχή που μας επιφυλάξατε.

Είναι πολύ σημαντική για μας αυτή η συνάντηση, διότι μας επιτρέπει να σας παρουσιάσουμε το ξεκίνημα και τη δημιουργία της Οργάνωσής μας και τους στόχους αυτού του προσκυνήματός μας στη γη της Ελλάδας.

Ξεκίνημα και δημιουργία της Οργάνωσής μας

Καθώς ίσως γνωρίζετε, ο Αρχιεπίσκοπος του Τορίνο Σεβασμιότατος Cesare Nosiglia, είναι ο ποντιφικός Φύλακας της Σινδόνης, αρχαίας εικόνας του Ιησού αποτυπωμένης πάνω σε ένα νεκρώσιμο ύφασμα. Αυτός, όπως ήδη ο προκάτοχός του Καρδινάλιος Poletto, έχει εγκρίνει την Οργάνωσή μας AMCOR και ακριβώς με τη ρητή εξουσιοδότηση και ευλογία του, η AMCOR ήρθε και εδώ, κοντά σας.

Θα σας παρουσιάσουμε μια λεπτομερή περιγραφή τόσο των χαρακτηριστικών της ίδιας της εικόνας όσο και της πνευματικής, ιστορικής και επιστημονικής σπουδαιότητάς της.

Η Οργάνωσή μας γεννήθηκε ακριβώς στο Τορίνο, προ δεκαπέντε περίπου ετών, συγκεντρώνοντας μια ομάδα φίλων που ήδη δραστηριοποιούνται σε διάφορους χώρους, και εξελίχτηκε κατά τις τελευταίες επιδείξεις της Σινδόνης  (1998, 2000, 2010, και 2015). Σε αυτές τις ευκαιρίες, πράγματι, ήρθαμε σε επαφή με διάφορες ομάδες χριστιανών προερχόμενων από τις Εκκλησίες της Ανατολής διαφόρων Χωρών. Με πολλές από αυτές τις ομάδες δημιουργήσαμε μια εγκάρδια ανθρώπινη σχέση φιλίας και μια έντονη πνευματική σχέση μέσω της προσευχής.

Αυτή η βαθιά σχέση αναπτύχθηκε και μέσα από  ειδικά ταξίδια μας, από ανταλλαγή αλληλογραφίας, και από σχέσεις αμοιβαίας βοήθειας με πολλές κοινότητες και ομάδες χριστιανών που δραστηριοποιούνται σε διάφορες Χώρες , τη Σλοβακία, την Αρμενία, το Λίβανο, τη Λιθουανία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, τη Ρωσία, τη Γεωργία κ.τ.λ.

Ειδικότερα, τα ταξίδια αυτά, πέραν της διεύρυνσης των αμοιβαίων γνωριμιών μας, μας επέτρεψαν, με την έγκριση του Αρχιεπισκόπου μας, να διαθέσουμε, στις διάφορες Χώρες, πιστά αντίγραφα της πρωτότυπης Σινδόνης, ενώπιον της οποίας να συνεχίσουμε μια κοινή πορεία, είτε πίστεως, είτε ανθρώπινου και επιστημονικού διαλόγου.

Τώρα ερχόμαστε προσκυνητές στην Ελλάδα, την οποία αισθανόμαστε ως μια αγαπημένη πατρίδα λόγω των συνεχών αναφορών μας στην ιστορία της, στην τέχνη της, στις μεγάλες πολιτικές και θρησκευτικές παραδόσεις της. Η κλασσική αρχαιότητα, οι Παύλειες αναφορές, οι βυζαντινές παραδόσεις, η πνευματικότητα, μας γέμισαν την καρδιά και μας οδηγούν να σας ευχαριστήσουμε ξανά για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μας προσφέρετε να σας γνωρίσουμε και να συγκεντρωθούμε για μια στιγμή διαλογισμού και προσευχής  γύρω από τη Σινδόνη.

Αυτή την περίοδο, μας έχει ζητηθεί να επισκεφθούμε για να συναντήσουμε τις Εκκλησίες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες, με τις ειδικές διαστάσεις, τις πνευματικές και ανθρώπινες παραδόσεις τους, μας ωθούν να ανοίξουμε περαιτέρω το πεδίο του διαλογισμού και της προσευχής, με βάση το μήνυμα που η Σινδόνη προτείνει.

Στόχοι της συνάντησής μας

Η Σινδόνη απεικονίζει με δραματική αποτελεσματικότητα και ακρίβεια, έναν άνδρα στα βάθη του θανάτου, έναν άνδρα που φέρει στο σώμα του τα σημάδια ενός άγριου βασανισμού. Η Σινδόνη παρουσιάζεται ως μια απεικόνιση των βασανισμών που ο Ιησούς υπέστη τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, όπως καταγράφονται στα Ευαγγέλια. Στη Σινδόνη διαβάζουμε τα πάθη του Χριστού και τα πάθη του ανθρώπου. «Passio Christi, passio hominis”.

Η εικόνα της Σινδόνης μιλά στο σύγχρονο κόσμο μας, για το θάνατο του Θεού, που θανατώθηκε από τον άνθρωπο, για την άβυσσο του κακού, για τον πόνο και για το θάνατο.  Ο Βενέδικτος 16ος, μίλησε για τη Σινδόνη ως την εικόνα του Μεγάλου Σαββάτου, εικόνα δηλαδή της σιωπής, και μάλιστα της σιωπής του Θεού. Η προσευχή ενώπιον της Σινδόνης, είναι λοιπόν για μας, προσευχή για την πίστη μας, διότι ακριβώς σε αυτή την εικόνα θανάτου αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε (διακρίνουμε) το φως της ζωής, τη νίκη πάνω στο θάνατο, την Ανάσταση. Το να μάθουμε να βλέπουμε στο πρόσωπο του σταυρωμένου Χριστού, ήδη το δοξασμένο πρόσωπο του Αναστημένου, είναι το βαθύ νόημα της «Σινδονικής» πνευματικότητας, της δικής μας πορείας πίστεως.

Πρόθεσή μας  λοιπόν είναι, να κατανοήσουμε μαζί σας τη σημασία και την αξία της Σινδόνης  από διάφορες πλευρές.

Μια ειδική μικρή ταινία, θα προβάλει τα χαρακτηριστικά αυτής της ιδιαίτερης εικόνας.

Θα πραγματοποιηθεί κατόπιν μια παρέμβαση (εισήγηση) που θα παρουσιάσει την πνευματική διάσταση της Σινδόνης και θα επεξηγήσει τη θέση της Εκκλησίας σχετικά με την ιστορική και θρησκευτική αξία της. Τη θεματική αυτή θα αναπτύξει ο Σεβασμιότατος Giuseppe Ghiberti, πνευματικός Παραστάτης της AMCOR, γνωστός βιβλιστής, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και στο Ιεροσπουδαστήριο της Εκκλησιαστικής Επαρχίας του Μιλάνο, συγγραφέας πολλών εκδόσεων ιστορίας και εξηγητικής, ειδικός στα θέματα της Σινδόνης, ήδη  τοποτηρητής (delegato) διαφόρων Αρχιεπισκόπων του Τορίνο για να παρακολουθεί επισήμως την πολύπλοκη προβληματική της Σινδόνης και συγγραφέας διαφόρων και ειδικών εκδόσεων για τη Σινδόνη.

Θα ακολουθήσει μια παρέμβαση υπό τον τίτλο «Πανόραμα των επιστημονικών μελετών για τη Σινδόνη», που θα πραγματοποιηθεί από τον Καθηγητή Bruno Barberis. Ο Καθηγητής Barberis, είναι Καθηγητής Φυσικής και Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου Σινδονολογίας του Τορίνο. Υπήρξε μεταξύ των πρωτεργατών της αποκατάστασης της Εκκλησίας του Αγίου Σουδαρίου και της οικοδόμησης της νέας έδρας του μουσείου της Σινδόνης στο Τορίνο. Είναι συγγραφέας μιας δεκάδας βιβλίων και πάνω από εκατό άρθρων για τη Σινδόνη. Πραγματοποίησε σχεδόν δύο χιλιάδες διαλέξεις για τη Σινδόνη τόσο στην Ιταλία όσο και σε διάφορες Χώρες. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς και διακεκριμένους μελετητές της Σινδόνης.

Θα αφιερώσουμε κατόπιν κάποιο χρόνο για ερωτήσεις και απαντήσεις που θα ανοίξουν έναν διάλογο σίγουρα καρποφόρο για όλους.

Ευχαριστώ ακόμη μια φορά και καλή συνέχεια.

Προηγούμενο Άρθρο

Δήλωση του πρόεδρου της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε., καρδινάλιου Μαρξ, για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το κλίμα.

Επόμενο Άρθρο

Η Ιερά Σινδόνη του Χριστού «Παράδοση-Πίστη-Επιστήμη». Ομιλία του Δρ Bruno Barberis

You might be interested in …

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για την πρόσληψη από την Κάριτας Ελλάς, ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

  Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ _______________________                  H Κάριτας Ελλάς, Αναγνωρισμένο […]

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για την πρόσληψη από την Κάριτας Ελλάς, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αθήνα 21/07/2017                                                                                       Αριθ. Πρωτ.: 269/2017 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ _______________________   […]

Εορτή της Αγίας Άννας, στην Αληθινή της Σύρου, (26/7/19) Ομιλία π. Ιωσήφ

Στο απόκρυφο πρωτοευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου αναφέρονται οι γονείς της Παναγίας, Ιωακείμ και Άννα, ως δίκαιοι και ευλαβείς, πλούσιοι και γενναιόδωροι και φιλάνθρωποι. Αυτοί οι τόσο καλοί άνθρωποι δεν είχαν παιδιά. Αυτό για τους Ισραηλίτες […]