20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού

Ο Προφήτης είχε λάβει από το Θεό την αποστολή να ακούει τι του λέει ο Θεός και να μεταφέρει στο λαό τα λόγια του Θεού.

Και ο Θεός έλεγε στον Ιερεμία ότι δεν του αρέσει ο λαός έτσι όπως συμπεριφέρεται, γιατί πολλοί από αυτούς είχαν γίνει ειδωλολάτρες, λάτρευαν ψεύτικους θεούς, και επομένως η συμπεριφορά τους δεν ήταν συμπεριφορά αγάπης, δικαιοσύνης, τιμιότητας, ειλικρίνειας, ήταν κακοί μεταξύ τους, ο ένας αδικούσε τον άλλον, εκμεταλλευόταν τον άλλον, κακολογούσε και συκοφαντούσε τους άλλους. Μια ζωή που δεν είναι όπως τη θέλει ο Θεός.

Και έστελνε ο Θεός τον Προφήτη Ιερεμία να τους πει: Προσέξτε, μετανοήστε, διότι η ζωή σας δεν μπορεί να είναι χαρούμενη και ευτυχισμένη με αυτό τον τρόπο. Από την άλλη μεριά όμως, αυτό που σας είχα υποσχεθεί κάποτε, ότι θα είμαι ο Θεός σας και θα σας προστατεύω, δεν μπορώ να το κάνω πλέον, με εμποδίζετε διότι εμπιστεύεστε σε άλλον που δεν είμαι εγώ, ο Θεός της αγάπης και της καλοσύνης, και έτσι θα έλθουν συμφορές, θα έλθουν ξένοι στρατοί και θα σας καταστρέψουν. Μετανοήστε, αλλάξτε ζωή.

Και οι άνθρωποι αντί να ακούσουν αυτό που έλεγε ο Ιερεμίας και να πουν, μα έχει δίκιο, εκείνοι πεισμάτωναν ακόμα περισσότερο και έκαναν μαρτύριο τη ζωή του Ιερεμία, τον βασάνιζαν, τον κατηγορούσαν, προσπαθούσαν να βρουν αφορμές για να τον κατηγορήσουν και να τον κλείσουν φυλακή.

Και ο Ιερεμίας έβλεπε ότι κάθε μέρα κινδυνεύει, υποφέρει, τον ειρωνεύονται. Μήπως και εσύ έχεις κάποιες παρόμοιες εμπειρίες στη ζωή σου; Τότε ο Ιερεμίας, στρεφόταν στο Θεό: Κύριε οι άρχοντες, οι ιερείς, οι βουλευτές, οι γείτονες, όλοι είναι εναντίον μου, δεν έχω άλλο καταφύγιο εκτός από σένα. Και στο τέλος καταλήγει: ψάλετε στον Κύριο, αινείτε τον Κύριο διότι ελευθέρωσε την ψυχή του φτωχού από τα χέρια των πονηρών.

Όταν αισθάνεσαι σε αδιέξοδο, όταν αισθάνεσαι να υποφέρεις, όταν έχεις πρόβλημα, ίσως με τους γονείς, ίσως με τα αδέλφια, ίσως με τα μαθήματα, ίσως με το χαρακτήρα σου, αν έχεις πρόβλημα σκέπτεσαι να πεις στο Θεό: Κύριε βοήθησέ με;;; Ο Ιερεμίας το έκανε και στο τέλος ομολόγησε και είπε: Ο Κύριος ελευθέρωσε την ψυχή του φτωχού από τα χέρια των πονηρών. Το έβλεπε κάθε μέρα, ότι τον ελευθέρωνε, παρόλο που υπέφερε.

Μα το ίδιο έκανε και ο Ιησούς Χριστός, προσευχόταν στον Πατέρα Του, και ο Πατέρας Του, Του έδινε τη δύναμη να αντέξει και να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες. Να λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας: Όταν νοιώθουμε μόνοι, όταν βρισκόμαστε σε δυσκολίες, σε προβλήματα, δεν είμαστε μόνοι, εκτός αν εμείς θέλουμε να κλειστούμε στην μοναξιά μας. Δίπλα μας είναι ο Θεός. Γιατί δεν ανοίγουμε τα μάτια της ψυχής μας να τον δούμε, να του μιλήσουμε; Κύριε ελέησέ με και δώσε μου ένα πρόσωπο στο οποίο να μπορέσω να εκμυστηρευτώ το πρόβλημά μου και να με βοηθήσει, να μου συμπαρασταθεί.

Αλλά έχουμε και το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ιησούς με τους Ιουδαίους.

Μήπως θυμόσαστε ποιο ήταν αυτό το πρόβλημα, γιατί διαπληκτίζονταν οι Ιουδαίοι με τον Ιησού και ήθελαν να τον σκοτώσουν με τις πέτρες;

Οι Ιουδαίοι πίστευαν και γνώριζαν ότι ο Θεός είναι ένας. Γύρω-γύρω από το λαό των Ιουδαίων, των Εβραίων, ζούσαν πολλοί ειδωλολατρικοί λαοί, που πίστευαν σε πολλούς θεούς. Ο μόνος λαός που πίστευε σε ένα Θεό ήταν οι Εβραίοι, οι Ιουδαίοι, όταν λοιπόν άκουγαν τον Ιησού να λέει: «ο Πατέρας μου ο Θεός», τα έχαναν. Ο Πατέρας είναι Θεός και εσύ είσαι γιος Του, δηλαδή έχουμε δύο Θεούς; Αυτό ήταν το πρόβλημά τους.

Αλλά ο Ιησούς, τους λέει, ξεκινάτε από λάθος δρόμο, προσπαθείτε με τη λογική σας να καταλάβετε τον Θεό, μα είναι ποτέ δυνατόν το δικό σας μυαλό που χωράει μόνο σε ένα εγκέφαλο, να καταλάβει το Θεό που είναι Άπειρος, που δημιούργησε και εσάς και τα πάντα; Δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό σας το Θεό. Μην προσπαθείτε από εκεί να καταλάβετε το Θεό, από αλλού πρέπει να ξεκινήσετε.

Από που πρέπει να ξεκινήσομε για να μπορέσομε να αντιληφθούμε αν ο Ιησούς είναι πράγματι ο γιός του Θεού ή όχι, αν είναι Θεός; Λέει ο Ιησούς: «Εάν δεν κάνω τα έργα του Πατέρα μου, τα έργα που μου έδωσε ο Πατέρας μου, μην πιστεύετε σε μένα. Αν όμως εκτελώ τα έργα που μου έδωσε ο Πατέρας μου, ακόμα και αν δεν πιστεύετε σε μένα, πιστέψτε τουλάχιστον στα έργα μου, για να μάθετε και να γνωρίσετε ότι ο Πατέρας είναι παρών σε μένα και εγώ είμαι μέσα στον Πατέρα μου, (ότι είμαστε σε κοινωνία, ότι πραγματικά ο Θεός είναι Πατέρας μου και εγώ είμαι γιος του Θεού) πιστέψετε στα έργα μου».

Ποια είναι αυτά τα έργα που ο Θεός έδωσε στον Ιησού;

Ο Ιησούς Χριστός, παιδιά, δεν είναι ένας ουρανοκατέβατος. Βεβαίως ήλθε από τον ουρανό, από τον Θεό, αλλά δεν ήλθε ξαφνικά. Τον Ιησού οι Ιουδαίοι Τον περίμεναν ως Μεσσία, ως Σωτήρα, ως Χριστό.

Γιατί τον περίμεναν; Διότι ο Θεός σε όλους τους αιώνες φώτιζε τους Προφήτες να μιλούν για κάποιον που θα στείλει ο Θεός, για να αλλάξει την καρδιά του ανθρώπου, αυτή την πέτρινη καρδιά της κακίας, του εγωϊσμού, της υπερηφάνειας· να κάνει τον άνθρωπο πιο ανθρώπινο, να ζει ως παιδί του Θεού.

Γι’ αυτό λέει ο Ιησούς: «Αυτά λοιπόν που οι Προφήτες είχαν πει, ότι θα έλθω Εγώ και θα κάνω τα έργα που μου ανέθεσε ο Πατέρας, αυτά κάνω».

Και όταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν στη φυλακή, έστειλε τους μαθητές του στον Ιησού, να τον ρωτήσουν: Εσύ είσαι αυτός που περιμένομε ή περιμένομε κάποιον άλλον; Και ο Ιησούς τους λέει: «Πηγαίνετε να πείτε στον Ιωάννη, αυτά που βλέπετε και ακούτε».

Τι έβλεπαν και τι άκουγαν οι μαθητές του Ιωάννη; Ότι ο Ιησούς κηρύττει τη Σωτηρία στους ανθρώπους τους απλούς, τους φτωχούς, όπως λένε οι Γραφές, ότι θεραπεύει τους αρρώστους, αποκαθιστά την υγεία στους ανάπηρους, ελευθερώνει από τη σκλαβιά του δαίμονα όσους είναι κυριευμένοι από το δαίμονα, ότι ανασταίνει τους νεκρούς. Αυτά δεν ακούτε και βλέπετε; πηγαίνετε να τα πείτε στον Ιωάννη. Και ο Ιωάννης, επειδή ήξερε τι είχαν πει οι Προφήτες, συμπέρανε: Άρα ο Ιησούς είναι αυτός που περιμένουμε.

Βλέπετε τι σημαίνει να ξέρομε τις Γραφές; Σημαίνει ότι μπορούμε να κρίνουμε ποιος είναι ο Ιησούς, αν μπορούμε να Τον εμπιστευθούμε ή όχι, να πιστέψομε ή όχι. Γι’ αυτό ο Ιησούς λέει: «Τα έργα που μου έδωσε ο Πατέρας, αυτά κάνω. Εκτελώ την αποστολή που μου ανέθεσε».

Και καταλήγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: Πολλοί ήλθαν κοντά στον Ιησού και έλεγαν: Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν έκανε κανένα θαυματουργικό σημείο, όμως όλα όσα είπε ο Ιωάννης για τον Ιησού βγήκαν αληθινά. Αυτά που έλεγε ο Ιωάννης, βλέπομε ότι ο Ιησούς τα πραγματοποιεί. Και εκεί πολλοί πίστεψαν σε Αυτόν.

Βλέπετε παιδιά! Ο Ιησούς δεν μας ζητάει να πιστέψομε σε Αυτόν και να Τον ακολουθήσομε με τρόπο παράλογο. Οι Ιουδαίοι ήταν παράλογοι. Ο Ιησούς τους λέει: Σκεφθείτε τι πιστεύετε, τι έχουν πει οι Προφήτες για μένα και δείτε τι κάνω Εγώ, συγκρίνετέ τα. Από εκεί θα καταλάβετε αν είμαι πράγματι γιος του Θεού ή όχι. Ο δρόμος της λογικής από μόνος του, είναι λάθος δρόμος, γιατί δεν μπορεί να χωρέσει η δική σας λογική όλη τη λογική του Θεού, τα έργα του Θεού. Εσείς συγκρίνετε τη ζωή μου, τη συμπεριφορά μου.

Βλέπετε παιδιά, όπως όλοι οι άνθρωποι και εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να χωρέσουμε τον Θεό στο μυαλό μας, το ίδιο και εσείς που είσαστε νεότεροι, όλοι είμαστε το ίδιο. Αλλά πρέπει να κοιτάζομε τα σημάδια που μας δίνει ο Θεός, ο Θεός φρόντισε επί αιώνες να προετοιμάζει το λαό Του, να ξέρουν ποιος είναι αυτός που θα τους στείλει, και στη συνέχεια ήλθε ο Ιησούς και βλέπομε ότι εκτέλεσε όλα όσα είχε πει ο Θεός με τους Προφήτες.

Να, ο σωστός δρόμος για να μπορέσομε να γνωρίσομε αληθινά τον Ιησού και να πούμε: Το λογικό μου δεν μπορεί να χωρέσει αυτή την αριθμητική του Θεού, ότι Πατέρας Υιός και Άγιο Πνεύμα, αντί να είναι τρεις είναι ένας Θεός, δεν το χωράει το μυαλό μου. Αλλά βλέπω ότι ο τρόπος με τον οποίο ζει ο Ιησούς: το ότι εκτελεί όλα τα έργα που του ανέθεσε ο Θεός, το ότι μένει πιστός στην αποστολή Του, ακόμα και όταν εμείς οι άνθρωποι Τον καρφώνουμε πάνω στο Σταυρό, το ότι ο Ιησούς μένει πιστός στην αποστολή του Πατέρα Του και λέει: Πατέρα, όχι το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου ας γίνει, το ότι αγαπάει εμάς τόσο ώστε να θυσιάσει τη ζωή Του, από αυτά θα καταλάβουμε αν είναι πράγματι γιος του Θεού ή είναι ένα απλός άνθρωπος.

Αυτός είναι γιος του Θεού. Μας λέει ο Ιησούς: «Κανένας δεν έχει αγάπη πιο μεγάλη από εκείνον που δίνει τη ζωή του για τους φίλους του. Εσείς είστε οι φίλοι μου». Βλέπετε πως πρέπει να προχωρήσει η λογική μας, διότι ο Θεός θέλει να χρησιμοποιούμε τη λογική μας, αλλά, τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η λογική μας για να φθάσει σε ένα ορθό συμπέρασμα;

Τι είναι λοιπόν αυτό που θα γιορτάσομε την ερχόμενη εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακολουθώντας τα Πάθη του Ιησού Χριστού, το Μυστικό Του Δείπνο, με το οποίο μας έδωσε το Σώμα Του και το Αίμα Του, και τελικά τη νίκη Του πάνω στην κακία και τον θάνατο, με την Ανάστασή Του. Πώς θα τα γιορτάσομε; Θα τα γιορτάσομε έτσι επειδή ήλθε η ημερομηνία ή θα τα γιορτάσομε με Πίστη; Κύριε πιστεύω σε Σένα, θέλω Εσύ να είσαι ο Θεός μου και ο Σωτήρας μου, θέλω Εσένα να ακολουθώ, γιατί Εσύ είσαι η Αλήθεια, Εσύ είσαι η Αγάπη.

Ο Ιησούς περιμένει την προσωπική Πίστη του καθενός και της καθεμιάς, ελεύθερα. Αλλά μέσα στην ελευθερία μας, μας δίνει εκείνα τα στοιχεία για να μπορέσομε να φθάσομε στο σημείο της Πίστεως και να πούμε: Κύριε, έστω και αν με την λογική πολλά πράγματα δεν μπορώ να τα καταλάβω, έστω και αν λόγω του εγωϊσμού και της υπερηφάνειάς μου πολλά πράγματα δεν μπορώ να τα δεχθώ, όμως ξέρω ότι εσύ είσαι η αλήθεια, ξέρω ότι εσύ είσαι ο Θεός που έδωσε τη ζωή Του για μένα. Σε Ευχαριστώ, Κύριε, κράτησέ με κοντά Σου!!!

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ι. Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου: Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας

Επόμενο Άρθρο

ΕΚ-882, 30 Μαρτίου 2018

You might be interested in …

Ομιλία σεβασμ. Επισκόπου Νιν για την τεσσαρακοστή: Οι Πέντε Δρόμοι της Συμφιλίωσης με τον Θεό

 ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ Από τις ομιλίες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Θέλετε να μιλήσω για τους δρόμους της συμφιλίωσης με τον Θεό; Είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά όλοι […]

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για την πρόσληψη από την Κάριτας Ελλάς, ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ – Θεσσαλονίκη

                                                                                  Αθήνα 10/07/2017                                                                                       Αριθ. Πρωτ.: 241/2017   Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ […]

Κέρκυρα: Χαιρετισμός στην Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς Μητροπολίτου Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριου

            Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε κ. Ιωάννη,  Δια του παρόντος επιθυμούμε να χαιρετήσουμε το πλήρωμα των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών αδελφών μας και να ευχηθούμε κάθε από Θεού δύναμη στη ζωή όλων. Ζούμε σε […]