20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ανθρώπινη Αδελφοσύνη για την Παγκόσμια Ειρήνη

Ο πάπας Φραγκίσκος και ο μεγάλος ιμάμης του αλ Άζχαρ στις 4 Φεβρουαρίου 2019 υπέγραψαν διακήρυξη για Ανθρώπινη Αδελφοσύνη και Παγκόσμια Ειρήνη. Η υπογραφή ακολούθησε την ομιλία του Αγίου Πατέρα στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη στο Άμπου Ντάμπι κεντρικό σημείο της επίσκεψης του Αγίου Πατέρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3-5 Φεβρουαρίου).

«Το κείμενο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στο διάλογο μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων και ένα ισχυρό σημάδι ειρήνης και ελπίδας για το μέλλον της ανθρωπότητας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Alessandro Gisotti, από το Γραφείο Τύπου του Βατικανού.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι το σημαντικότερο αυτής της ημέρας είναι ο διάλογος μεταξύ θρησκειών, ιδιαίτερα του χριστιανισμού και του Ισλάμ, η προώθηση της ειρήνης και η καταπολέμηση του φονταμενταλισμού.

Η δήλωση του Γραφείου Τύπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το Κείμενο είναι μια ζωντανή έκκληση να απαντήσουμε με το καλό στο κακό, να ενισχύσουμε τον διαθρησκειακό διάλογο και να προωθήσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό, προκειμένου να εμποδίσουμε το δρόμο προς όσους τροφοδοτούν τη φωτιά των συγκρούσεων μεταξύ των πολιτισμών. Στο Άμπου Ντάμπι, ο Φραγκίσκος και ο Al-Tayyib από κοινού έδειξαν έναν τρόπο ειρήνης και συμφιλίωσης στον οποίο μπορούν να περπατήσουν όχι μόνο οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι, αλλά όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης».

 «Μπροστά στην ανθρωπότητα, τραυματισμένη από τόσες διαφορές και ιδεολογικό φανατισμό, ο Ποντίφικας και ο μεγάλος ιμάμης του Al-Azhar δείχνουν εμπράκτως ότι η προώθηση μιας κουλτούρας συνάντησης δεν είναι ουτοπία, αλλά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να ζούμε ειρηνικά και να αφήσουμε για τις επόμενες γενιές έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν στον οποίο ζούμε».

Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε χθες την ιστορική του επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με υπαίθρια Θεία Λειτουργία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα αυτή όπου η χριστιανική θρησκεία είναι ανεκτή εφόσον η πρακτική της γίνεται διακριτικά.

Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού του κόσμου για την επίσκεψη του Πάπα ήταν ότι από νωρίς το πρωί περισσότερα από 2.000 λεωφορεία μετέφεραν δωρεάν τους πιστούς για τη Λειτουργία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 170.000 άνθρωποι βρέθηκαν μέσα και έξω από το στάδιο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν μια πιο μετριοπαθή εκδοχή του Ισλάμ και ανέχονται την ύπαρξη χριστιανικών χώρων λατρείας στους οποίους συχνάζουν αλλοδαποί, με την προϋπόθεση ότι θα είναι διακριτικοί και θα αποφεύγουν τον προσηλυτισμό. Ωστόσο δεν επιτρέπονται οι δημόσιοι εορτασμοί και γι’ αυτό η σημερινή λειτουργία αποτελεί εξαίρεση.

Ο πάπας Φραγκίσκος, που έφτασε στη χώρα την Κυριακή έπειτα από πρόσκληση του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, εκφώνησε χθες Δευτέρα ομιλία ενώπιον αξιωματούχων διάφορων θρησκειών στη διάρκεια της οποίας ενθάρρυνε τα Εμιράτα να «συνεχίσουν τον δρόμο τους» και να εξακολουθήσουν να εγγυώνται την ανεξιθρησκία, κάνοντας λόγο για «ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

 

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Β’ Σύναξη. Εκκλησία από διαφορετικές γλώσσες με κοινή πίστη και ζωή

Επόμενο Άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας Ανθρώπων (Human Trafficking)

You might be interested in …

Πάπας Φραγκίσκος: Η πορεία προς την ανθεκτικότητα του κλίματος εμποδίζεται από τη βραχυπρόθεσμη απληστία

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε στους συμμετέχοντες σε σύνοδο κορυφής στο Βατικανό για την κλιματική κρίση και ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να αξιοποιήσει την αναγεννητική δύναμη της φύσης για να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κλιματικής […]

Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί για Διαγενεακή Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης

Ευαισθητοποίηση για το Κοινό Καλό των Θαλασσών του κόσμου Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί για Διαγενεακή Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης Ένα σημαντικό συνέδριο, «Το κοινό καλό και οι κοινές μας θάλασσες», πραγματοποιήθηκε στην […]

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανανεώνει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Νέα έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για “άοκνες προσπάθειες” ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, εκφράζοντας τη οδύνη του για τα δεινά του άμαχου πληθυσμού. Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε […]