Η αγκαλιά του Πάπα, που ολοκλήρωσε τη σύντομη επίσκεψή του στο Abu Dhabi με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Zayed Sports City Stadium: με αυτό τον τρόπο εξήγησε τους μακαρισμούς.
Στο «μικρό ποίμνιο» χριστιανικό των Εμιράτων που βλέποντάς το συγκεντρωμένο στο Zayed Sports City Stadium δεν μοιάζει για τόσο μικρό – ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι για να ζήσουμε τους μακαρισμούς του Ευαγγελίου δεν χρειάζονται μεγαλειώδη έργα. Αντιθέτως η ζωή του Ιησού, που δεν άφησε τίποτε γραπτό και δεν οικοδόμησε κάτι το εντυπωσιακό, δείχνει ότι η χριστιανική πίστη βιώνεται στην καθημερινότητα και στην ταπεινότητα.
Στο χριστιανό δεν ζητείται να κάνει μεγάλα έργα ή να πραγματοποιήσει εντυπωσιακές πράξεις, εξαιρετικές, υπεράνθρωπες, Είναι στο καθημερινό βίωμα της ζωής που δίνεται η μαρτυρία. Είναι χάρη στην αγιοσύνη της καθημερινής ζωής που, χωρίς εντυπωσιακά θαύματα, πραγματοποιείται κάτι μεγαλύτερο από θαύμα.
Έτσι ο χριστιανός ανθίζει, επικοινωνεί χωρίς να έχει ανάγκη από κάποια ιδιαίτερη όσμωση, χωρίς να γνωρίζει το marketing, την εμπορική πονηριά, να χρησιμοποιεί ποταμούς λόγων ή να διαθέτει υπεράνθρωπες ικανότητες.
Οι μακαρισμοί, ανατρέποντας τα κοσμικά κριτήρια, προσκαλούν στο «να διατηρούμε καθαρή την καρδιά και να ασκούμε την πραότητα και τη δικαιοσύνη παρά τις όποιες καταστάσεις και να είμαστε φιλεύσπλαχνοι με όλους, να ζούμε την ανεκτικότητα ενωμένοι με το Θεό».
Είναι όπως ένα δέντρο – εξηγεί ο Πάπας Φραγκίσκος – που σε ξηραμένη γη, όπως εκείνη της ερήμου, που χαρακτηρίζει αυτή την περιοχή του κόσμου κάθε μέρα απορροφά το δηλητηριασμένο αέρα και προσφέρει οξυγόνο.
Το κάλεσμα είναι αυτό: το «μικρό ποίμνιο» των χριστιανών των Εμιράτων οφείλει να συνεχίσει να είναι μια όαση ειρήνης, πραότητας και ευσπλαχνίας. Διότι είναι μακάριος όποιος απαντά με πραότητα στις κατηγορίες, όχι όποιος επιτίθεται ή θέλει να υπερισχύει του άλλου. Είναι μακάριος, όποιος θεωρεί αδελφούς τους άλλους, όχι όποιος τους βλέπει ως εχθρούς.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, που εποικοδομούσε τους αδελφούς του πριν την αναχώρησή τους για τις χώρες των Σαρακηνών, ζητώντας τους να μην μαλώνουν κανένα, ούτε να λογομαχούν, αλλά να είναι «υποκείμενοι σε κάθε ανθρώπινο δημιούργημα, από αγάπη για το Θεό», ομολογώντας ότι είναι χριστιανοί. Σε μια εποχή στην οποία, όπως σήμερα, πολλοί ντυνόντουσαν την πανοπλία, έστω και ηρωική, ο Πάπας υπενθύμισε ότι ο χριστιανός αναχωρεί «οπλισμένος» μόνο με την «ταπεινή πίστη του» και την έμπρακτη αγάπη του», διότι ζει μόνο με αυτά. Και γνωρίζει ότι μόνο μέσα από αυτή τη μαρτυρία αναγγέλλεται το Ευαγγέλιο.
+Ν /kantam.gr