«Ανησυχούμε για την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στην οποία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σκέψη μας είναι κυρίως σε εκείνους που κινδυνεύουν να εκδιωχθούν και αυτούς που βρίσκονται στα σύνορα σε άθλιες συνθήκες». Αυτό αναφέρει μήνυμα της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων του Ελ Σαλβαδόρ (Cedes) που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου από τον σεβασμ. José Luis Escobal Alas, αρχιεπίσκοπο του Σαν Σαλβαδόρ και πρόεδρο της Cedes.
Το κείμενο, που συνυπογράφουν όλοι οι ιεράρχες της χώρας, έχει ως τίτλο «Οι μετανάστες είναι πρωτίστως άνθρωποι» και αρχικά αναφέρεται στη φωτογραφία που συγκλόνισε τον κόσμο, εκείνη του μικρού κοριτσιού από το Σαλβαδόρ, της Βαλέρια και του πατέρα του Όσκαρ που πέθαναν μαζί στον ποταμό Rio Bravo, στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επίσκοποι ανησυχούν για την κατάσταση πολλών συμπατριωτών τους και πάνω απ’ όλα των παιδιών «τα οποία, στα κέντρα κράτησης, υποφέρουν από κακομεταχείριση και ιδιαίτερα όταν χωρίζονται από τους γονείς τους. Μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ψυχολογικές ζημίες». Οι επίσκοποι του Σαλβαδόρ εξετάζουν επίσης τα αίτια της μετανάστευσης και την κατάσταση της χώρας τους: «Ευχόμαστε οι οικογένειες να γίνουν δυνατότερες και να ολοκληρώσουν τα όνειρα και τα σχέδιά τους εδώ. Σε όσους ζουν μακριά από τη χώρα μας, ζητάμε να μην ξεχνούν τις ρίζες τους, να διατηρήσουν τις πνευματικές τους αξίες και την πίστη τους στον Θεό της ζωής και της ειρήνης».
Καθώς ξεκινά η θητεία του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας, Nayib Bukele, η ευχή είναι «οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί για την υποστήριξη του πιο ευάλωτου πληθυσμού» να μετατραπούν σε γεγονότα. Επιπλέον, το μήνυμα αναφέρει ότι «για να λυθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα της αναγκαστικής μετανάστευσης, πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της, μεταξύ των οποίων τονίζουμε: η βία, η έλλειψη ευκαιριών και η διαφθορά, η οποία είχε πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην εκτροπή, προς αόριστους σκοπούς, των πόρων που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης πολλών συμπατριωτών μας που ζουν σε ακραία φτώχεια».