20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ολομέλεια των Προέδρων του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα

Από 3 έως 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, η ετήσια ολομέλεια των Προέδρων των Ιεραρχιών μελών του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE). Την Ιερά Σύνοδο της τοπικής μας Εκκλησίας εκπροσώπησε ο πρόεδρός της σεβασμιότατος Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών.

Στο μήνυμά του προς τα μέλη του CCEE, ο πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι η αγάπη «είναι το μεγαλύτερο αντίδοτο στις τάσεις της εποχής μας, γεμάτες πληγές και αντιθέσεις. Είθε, ως εκ τούτου, να είστε μια δέσμευση για την αγάπη. Αυτός είναι ο κύριος δρόμος της ζωής των Χριστιανών».

Στη συνέχεια ανέθεσε στους Ευρωπαίους Επισκόπους μια αποστολή: «Ξεκινώντας από το ταξίδι της προσέγγισης του πλησίον μας, σκύβοντας πάνω στις πληγές εκείνων που νιώθουν χαμένοι, ανυπεράσπιστοι και περιθωριοποιημένοι, η Εκκλησία ανανεώνει τη δέσμευσή της για την οικοδόμηση της Ευρώπης, μια ευθύνη που δεν εγκατέλειψε ποτέ, ακόμα και εν μέσω πολλών δυσκολιών, από τότε που ο Παύλος, ο Σίλας και ο Τιμόθεος έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης (πρβλ. Πράξεις 16: 9). Ενθαρρύνουμε τον Λαό του Θεού, με πίστη στον Κύριο και στις δικές του ρίζες, να εργαστεί για ένα νέο ευρωπαϊκό ανθρωπισμό, ικανό για διάλογο, ολοκλήρωση και δημιουργία. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουμε όλους να εκτιμήσουν αυτό που είναι τόσο αγαπητό στην παράδοση της ηπείρου της Ευρώπης: την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας, την προώθηση της οικογένειας και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσω αυτής της δέσμευσης, η Ευρώπη θα μπορέσει να αναπτυχθεί ως μια οικογένεια λαών, ένας τόπος ειρήνης και ελπίδας».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του CCEE, καρδινάλιος Angelo Bagnasco, υποστήριξε ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένας πλούτος καλοσύνης και ελπίδας: «Πιστεύουμε ότι η αληθινή απάντηση της Εκκλησίας στην Ήπειρό μας είναι ο Ιησούς Χριστός, το πρόσωπο του Πατέρα και η σωτηρία του ανθρώπου. Επιπλέον, είμαστε πεπεισμένοι ότι, απέναντι σε ένα κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις, υποψίες, ατομικισμούς και απογοητεύσεις, καθήκον μας είναι να φωνάξουμε (ανεβούμε στα κεραμίδια) και να διακηρύξουμε το φως που υπάρχει: το φως του Φωτός που είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός».

Και πρόσθεσε: «Από αυτό το Προσκύνημα (Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα) -πλούσιο σε αιώνες πίστης – θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει προβλήματα. Θα θέλαμε να αναφέρουμε εδώ ότι η άρνηση των ριζών της αποτελεί προοίμιο προσωπικής και κοινωνικής σύγχυσης». Ενώ είπε απευθυνόμενος στις διαφορετικές χριστιανικές ομολογίες της Ευρώπης, λέγοντας ότι «μπορούμε μαζί να είμαστε η μαγιά της Ευρώπης. Μας ενδιαφέρει ό, τι αφορά τον άνθρωπο! Η ζωή του, η οικογένειά του, η δικαιοσύνη και η ειρήνη, οι φτωχοί και οι μετανάστες, το περιβάλλον και η δημιουργία, η δίκαιη και αειφόρος ανάπτυξη, το καλό της ψυχής, το δικαίωμα να παραμείνει στη δική του χώρα ή να φύγει. … η αιώνια ζωή! Τα πάντα ανήκουν στην πίστη! Σε αυτές τις προκλήσεις, οι Χριστιανοί έχουν πολλά να μαρτυρούν και να λένε μαζί». Και συμπέρανε: «Μαζί με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, οι μαθητές του Κυρίου γνωρίζουν ότι είναι αφοσιωμένοι στην αποστολή αυτή ως ταπεινοί και γενναιόδωροι εργάτες. Είθε ο απόστολος Ιάκωβος να μας βοηθά να σκεφτόμαστε τα φώτα που βρίσκονται στους ανθρώπους μας. Και εμείς βλέπουμε το σκοτάδι, αλλά ακριβώς επειδή το βλέπουμε, θέλουμε να δείξουμε το φως, γνωρίζοντας ότι το κακό δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει το καλό».

Προηγούμενο Άρθρο

O καλός άγγελος της Μπαχία

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα:Εορτή Αγίου Λουκά Ευαγγελιστή

You might be interested in …

Ευρωπαϊκές εκλογές: δεκάλογος των Καθολικών Συλλόγων για την Οικογένεια

Με την ευκαιρία της έναρξης της εκλογικής εκστρατείας για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Καθολικών Οικογενειών παρούσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιοποιεί ένα έγγραφο με δέκα σημεία για τα οποία ζητά […]

«Συνεχής Αλληλεγγύη στο λαό της Ουκρανίας», Δήλωση των Γενικών Γραμματέων της «Justice & Peace» Europe

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας ΕλλάδοςΣυνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” Μεταξύ 9 και 11 Φεβρουαρίου 2024, οι Γ. Γ. των Ευρωπαϊκών Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» συναντήθηκαν στο Βερολίνο, ως εναλλακτική λύση της προγραμματισμένης τοποθεσίας του Lviv, […]