20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνάντηση για την ειρήνη στην Μεσόγειο

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την έναρξη της συνάντησης για την ειρήνη στη Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου   και την οποία διοργανώνει η Ι. Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, με τη συμμετοχή επισκόπων από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και στην οποία θα λάβει μέρος και ο σεβασμιότατος Σεβαστιανός, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

Η Μεσόγειος μπορεί να είναι ένα θέατρο πολέμου ή ένας χώρος ενότητας, ένας χώρος όπου οι μεταναστεύσεις συνδέονται με την αναζήτηση της προσωπικής αξιοπρέπειας ή, αντιθέτως, ένας τόπος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται ή υποτιμούνται. Μια θάλασσα θανάτου ή ένα φιλόξενο καταφύγιο.

«Η Ευρώπη δεν θα έχει ποτέ μόνιμη ειρήνη χωρίς ειρήνη στη Μεσόγειο» λέει ο καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, αρχιεπίσκοπος της Perugia-Città della Pieve, πρόεδρος της Συνόδου των Ιταλών Επισκόπων, χρησιμοποιώντας αυτή τη μεταφορά για να περιγράψει αυτή τη συνάντηση προβληματισμού και πνευματικότητας για την ειρήνη στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή του Αγίου Πατέρα, ο οποίος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία με την οποία θα ολοκληρωθεί η συνάντηση μαζί επισκόπους από τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και οι οργανωτικές λεπτομέρειες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ ήδη έχει αναρτηθεί η ιστοσελίδα της συνάντησης που περιέχει το πρόγραμμα και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες. Το ενδιαφέρον έντονο, το ίδιο και η συμμετοχή επισκόπων και αντιπροσωπιών από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσόγειου.

Ο Πάπας στο Μπάρι

Η  Μεσόγειος, όπως έχουμε δει με πολλές αφορμές, είναι ένα θέμα πολύ αγαπητό για τον πάπα Φραγκίσκο. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, «στο Μπάρι, σε αρμονία με τις σκέψεις του Αγίου Πατέρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό μοντέλο σκέψης, με σκοπό να συμβάλουμε σε ορισμένα προβλήματα που απαιτούν την προσοχή μας, αλλά και να δώσουμε νέα ώθηση στον ευαγγελισμό, την ειρηνευτική διαδικασία, τη μετάδοση της πίστης, με όλες τις δυσκολίες. Το μήνυμα που θα προέλθει από το Μπάρι έχει ως στόχο να περιλαμβάνει όχι μόνο την εκκλησιαστική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία».

Ο διάλογος είναι η λέξη κλειδί

Η πιο πιεστική ανάγκη είναι ο προσδιορισμός μιας μεθόδου διαλόγου. Η Μεσόγειος μπορεί να είναι ένα θέατρο πολέμου ή ένας χώρος ενότητας, ένας χώρος όπου οι μεταναστεύσεις συνδέονται με την αναζήτηση της προσωπικής αξιοπρέπειας ή, αντιθέτως, ένας τόπος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται ή υποτιμούνται. Μια θάλασσα θανάτου ή ένα φιλόξενο καταφύγιο.

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΚ-906,31 Ιανουαρίου 2020

Επόμενο Άρθρο

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Λέσβο η Μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου

You might be interested in …

7ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, στου σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ έβδομο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Μεταστραμμένοι – Μεταμορφωμένοι Στο προηγούμενο άρθρο μας είπε η Σύνοδος των Επισκόπων ότι στην εποχή μας, κατά την οποία ακόμη και όσοι […]

Η αλήθεια δεν χρειάζεται δυνατές κραυγές

Παραμονή της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου, ο πάπας Φραγκίσκος λέει ότι η αλήθεια «δεν χρειάζεται δυνατές κραυγές για να φτάσει στις καρδιές των ανθρώπων». Ο πάπας Φραγκίσκος,μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο του […]

Η Δημιουργία είναι ένα έργο αγάπης του Θεού

Για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο Ποντίφικας αφιερώνει την προσευχή υπέρ της προστασίας των θαλασσών και των ωκεανών, «πολλοί εκ των οποίων σήμερα, απειλούνται από διάφορες αιτίες». Ας προσευχηθούμε αυτό το μήνα, ώστε οι πολιτικοί, οι […]