ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. πρωτ. 5267/2020
Προς τους ιερείς, διακόνους, μοναχούς και μοναχές
και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
Εγκύκλιος Επιστολή
Όσο περνάει ο καιρός, ο τρόμος για την εξάπλωση του νέου μολυσματικού ιού εισβάλλει και στη χώρα μας. Δεν θέλουμε να συμβάλουμε με την παρούσα επιστολή στον πανικό. Ως Ποιμένες όμως, θέλουμε και έχουμε την ευθύνη να συμβάλουμε – πρώτ’ απ’ όλα με πίστη – στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και με ορισμένες πρακτικές διατάξεις, να συνεισφέρουμε σε μία «υγιή συμπεριφορά» κυρίως κατά τις λατρευτικές μας συνάξεις
Ως χριστιανοί, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε την αρρώστια και τα υπόλοιπα δεινά που μαστίζουν την ανθρωπότητα με πιο δυνατή πίστη. Μπροστά στην αρρώστια, στον πόνο και σε κάθε είδους φυσικές δοκιμασίες, κανένας δεν πρέπει να νομίσει ότι ο Θεός μας τιμωρεί για τις αμαρτίες μας. Ο Θεός δεν υπήρξε ποτέ τιμωρός αλλά σωτήρας. Ο Ιησούς, στο Ευαγγέλιο, απορρίπτει τη νοοτροπία ενός Θεού τιμωρού. Ο Θεός δεν επιτρέπει τις τραγωδίες για να μας τιμωρήσει για τις αμαρτίες μας, αλλά για να μας παροτρύνει να μετανοήσουμε. Όπως διδάσκει ο Άγιος Αυγουστίνος: «Ο Παντοδύναμος Θεός… εφόσον είναι υπέρτατο αγαθό, δεν θα άφηνε ποτέ οποιοδήποτε κακό να υπάρξει μέσα στα έργα Του, αν δεν ήταν αρκετά δυνατός και καλός, ώστε από το ίδιο το κακό να κάνει να βγαίνει το καλό».
Την παρούσα κατάσταση, όπως και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με τα μάτια της πίστεως και να αντιληφθούμε πως ο άνθρωπος δεν είναι παντοδύναμος, αλλά παραμένει αδύναμο πλάσμα. Μάλιστα μπροστά σε αυτή την αδυναμία του έχει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει ότι έχει ανάγκη από τη βοήθεια του Θεού, έχει ανάγκη από την προσευχή και να πλησιάσει και πάλι στα άγια Μυστήρια. Έχει ανάγκη από μετάνοια και μεταστροφή ώστε να αντιληφθεί πως πρέπει να σέβεται τη δημιουργία, διότι «ο Θεός συγχωρεί πάντοτε, εμείς οι άνθρωποι συγχωρούμε μερικές φορές, η φύση δεν συγχωρεί ποτέ» (Πάπας Φραγκίσκος). «Απέναντι σε δραματικές περιπτώσεις του κακού στη ζωή μας όπως και στην Εκκλησία, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ η χαρμόσυνη είδηση του θανάτου και της αναστάσεως του Χριστού για τη σωτηρία μας… Ας γίνει και αυτή η συγκυρία μία ευκαιρία για τη μεταστροφή μας» (Πάπας Φραγκίσκος, Μήνυμα για την Τεσσαρακοστή).
Πρακτικές αποφάσεις για τη λατρευτική ζωή
Οι ακόλουθες διατάξεις αφορούν μόνο τους πιστούς που ανήκουν στο Ρωμαϊκό (Λατινικό) τυπικό της Εκκλησίας μας. Θα μπουν σε εφαρμογή εφόσον η επιδημία φθάσει στις περιοχές των τοπικών μας Εκκλησιών. Κάθε Επίσκοπος θα κρίνει εάν και πότε θα ισχύσουν αυτές οι διατάξεις.
Βασική προϋπόθεση των αποφάσεων και οδηγιών που δίνομε για τις θρησκευτικές μας συνάξεις είναι η τήρηση των γενικών αποφάσεων και οδηγιών της Πολιτείας που αφορούν την συμπεριφορά των πολιτών στην ατομική υγιεινή και στις συγκεντρώσεις τους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασθένεια αυτή μεταδίδεται κυρίως από το στόμα και με τα χέρια, αποφασίζουμε:
1.- Η Θεία Κοινωνία να δίνεται στο χέρι, και μόνο με τον καθαγιασμένο Άρτο. Πριν τη Θεία Κοινωνία πρέπει ο Λειτουργός να εξηγεί στον κόσμο γιατί αυτή η πρόσκαιρη πρακτική, (η οποία εφαρμόζεται μόνιμα και από πολύ καιρό σε άλλες χώρες) και πως δεν είναι έλλειψη σεβασμού, εξ άλλου για πολλούς αιώνες, η Θεία Κοινωνία δινόταν στο χέρι των πιστών.
2.- Να μην υπάρχει αγιασμός στην είσοδο του Ναού.
3.- Κατά το Πάτερ ημών να μην ενώνονται τα χέρια του ενός με τον άλλο, όπως γίνεται σε κάποιες ειδικές ιεροτελεστίες.
4.- Να μην ανταλλάσσεται χειραψία κατά «τον ασπασμό της ειρήνης». Ο Λειτουργός να εύχεται σε όλους το: «η ειρήνη του Κυρίου να είναι πάντοτε μαζί σας», χωρίς ο ίδιος ή ο διάκονος να προσθέτει το: «ας ανταλλάξουμε μεταξύ μας ασπασμό ειρήνης».
5.- Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιείται άλλος τρόπος τιμής προς τις εικόνες και όχι ο ασπασμός τους.
6.- Οι θρησκευτικές συνάξεις στους Ναούς θα ανασταλούν μόνο, “ο μη γένοιτο”, η Πολιτεία αποφασίσει κάτι τέτοιο και για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο.
7.- Οι ιερείς να προτρέπουν τους πιστούς στην αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της προσευχής, ζητώντας από τον Θεό βοήθεια και προστασία.
Ας στραφούμε προς τον Ιησού, « ο οποίος θεράπευε τους αρρώστους και έτσι εκπληρώθηκε αυτό που είχε ειπωθεί μέσω του προφήτη Ησαΐα ‟αυτός πήρε τις ασθένειές μας και βάσταξε τις αρρώστιες μας”» (Μτ. 8, 16-17). Ο ίδιος ο Σωτήρας μας, ας συνοδεύσει με την ευσπλαχνία του όλους τους αρρώστους, και όσους νοσούν από τη νέα αυτή ίωση του κορωνοϊού στη Χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μαζί με τον Άγιο Πατέρα Πάπα Φραγκίσκο, ας ικετεύσομε:
«Στην Αειπάρθενο Μαρία, που είναι η Σωτηρία των ασθενών, εμπιστεύομαι όλους τους ανθρώπους που υφίστανται το βάρος της ασθένειας, μαζί με τους συγγενείς τους, καθώς επίσης όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας» (Πάπας Φραγκίσκος, Μήνυμα για την 28η Ημέρα των ασθενών).
Οι Επίσκοποι σας
Ακριβές αντίγραφον, Τήνος 29 Φεβρουαρίου 2020
Γραμματέας Ιεράς Συνόδου ΚΙΕ
+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου- Άνδρου-Μυκόνου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου