6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα: Εγκύκλιος Επιστολή – Μέτρα για τον κορονοϊό

ΚΑΘΟΛΙΚΗ AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αριθ. Πρωτ : 032/2020

Φ. 104/7β

Κέρκυρα 17 Μαρτίου 2020

Προς τους Ιερείς, Μοναχούς, Μοναχές

και το πλήρωμα των Εκκλησιαστικών μας Επαρχιών

Αγαπητές και αγαπητοί μου,

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να χωρέσει και πολλές φορές να διαχειριστεί. Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία μεταδίδεται η νόσος, μας έκανε από την πρώτη στιγμή να λάβουμε μέτρα για την προστασία μας και την προστασία των πιστών μας και των οικογενειών τους. Μέτρα πολύ δυσάρεστα, κυρίως αυτήν την εποχή, που διανύουμε την αγία περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που όλη μας η φροντίδα θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένη στην ορθή και κατάλληλη προετοιμασία για το Πασχαλινό Μυστήριο.

Τόσο οι υπόλοιποι καθολικοί Επίσκοποι της πατρίδας μας, όσο και εγώ προσωπικά, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε σειρά μέτρων για την ασφάλεια όλων εκείνων που μετέχουν της λειτουργικής μας ζωής. Το αίσθημα αυτής της ευθύνης και της πρόληψης, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, το απέδειξε εμπράκτως όλη την προηγούμενη περίοδο, τώρα όμως είμαστε υποχρεωμένοι και βάσει νόμου, να προσαρμοστούμε και στις συγκεκριμένες διατάξεις της Πολιτείας που απεύθυνε προς κάθε θρησκευτική κοινότητα και οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως, αν τις αγνοήσουμε, κινδυνεύουμε να υποστούμε σοβαρές ποινικές κυρώσεις.  

Χθες 16/03/2020, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ψηφίστηκε ως νόμος του Κράτους και δημοσιεύθηκε στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (τχ. 2, αρ. φ. 872) η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας, αλλά και Παιδείας και Θρησκευμάτων (αρ. 2867/Υ1) «περί της Επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020».

Έχοντας λοιπόν υπόψη μας όλες αυτές τις διατάξεις που προβλέπει ο νέος νόμος και αναμένοντας επιπλέον οδηγίες από την Πολιτεία που θα συμπληρώνουν ή θα διευκρινίζουν τις παρούσες, ορίζουμε:

  • Οι εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής και του Αποστολικού Βικαριάτου να παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή, τις ώρες που θα ορίσουν οι κατά τόπους εφημέριοι, φροντίζοντας να λαμβάνονται μέτρα προσωπικής υγιεινής σε όλους τους χώρους της εκκλησίας και της ενορίας.
  • Αναστέλλονται όλες οι ιεροπραξίες, Θείες Λειτουργίες, ο Δρόμος του Σταυρού κλπ. με τη συμμετοχή πιστών.
  • Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα μνημόσυνα και δεν προγραμματίζονται άλλα.
  • Σε περίπτωση κηδείας, η εξόδιος ακολουθία θα τελείται αποκλειστικά στο κοιμητήριο και με την παρουσία μόνο λίγων στενών συγγενών.
  • Οι εφημέριοι και οι υπόλοιποι ιερείς,  δεν παύουν να παραμένουν  ποιμένες και για αυτό οφείλουν να είναι διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν τις πνευματικές ανάγκες των ενοριτών τους, κυρίως τη χορήγηση  της Θ. Κοινωνίας κατ’ οίκον ή του ευχελαίου στους ασθενείς και στους ηλικιωμένους.
  • Αν οι εφημέριοι και οι λειτουργοί έχουν την δυνατότητα να μεταδίδουν τις τελετές μέσω των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό θα αποτελεί ευλογία Θεού και θα παρηγορήσει πολλούς από τους πιστούς.
  • Οι λειτουργοί των κοινοτήτων της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αναστείλουν προσωρινά τις Θείες Λειτουργίες σε αυτές τις ακριτικές περιοχές.
  • Οι εφημέριοι και οι λειτουργοί παρακαλούνται να τοιχοκολλήσουν αυτήν την εγκύκλιο στην κεντρική πόρτα των ναών μας και να την κοινοποιήσουν σε όσο περισσότερο κόσμο γνωρίζουν, μέσα από το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αγαπητές και αγαπητοί μου,

Διανύουμε μία περίοδο που η αυξημένη – παλαιότερα – συμμετοχή των πιστών στις τελετές και εκδηλώσεις μας, ήταν για μας παρηγοριά και ικανοποίηση. Η δοκιμασία αυτή ας είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε ξανά τη δύναμη της απαγγελίας του Αγίου Ροδαρίου και της προσευχής και να γίνουμε κατ’ Οίκον Εκκλησία. Ελπίζω οι εφημέριοι να έχουν δώσει σε όλους τους πιστούς την προσευχή που σας είχαμε στείλει, προς την Παναγία της Υγείας, για να βρίσκουν εκεί, όσοι το επιθυμούν, ελπίδα και σωτηρία. Όσοι επιλέξουν να προσευχηθούν στους ιερούς μας ναούς, τους προτρέπω να το κάνουν ενώπιον του Αγιοτάτου Μυστηρίου.

Σε δύο μέρες θα πανηγυρίζαμε την εορτή του Αγίου Ιωσήφ του μνήστορα. Στην προστασία του σας εμπιστεύομαι όλους, προσευχόμενος για την ανάπαυση των ψυχών όλων όσων κοιμήθηκαν, για την ανάρρωση όλων εκείνων που δίνουν τον αγώνα για επιβίωση στα νοσοκομεία ή περιορισμένοι στις οικίες τους, για την υγεία όλων όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας και για όλους εσάς, αγαπητοί συλλειτουργοί, Αδελφές και Αδελφοί μου.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 15ος, κατά τη διάρκεια του φονικότατου α’ παγκοσμίου πολέμου, καλούσε τους καθολικούς όλου του κόσμου να  απευθύνουν  μία  σύντομη προσευχή προς τον Άγ. Ιωσήφ την οποία σας καλώ και εσάς, να επαναλάβετε εφόσον το επιθυμείτε:

Προς Εσένα,  Άγιε Ιωσήφ,

τον οποίο ο Ουράνιος Πατέρας,

έθεσε ως προστάτη της Αγίας Οικογένειας της Ναζαρέτ,

ενωμένοι ενώπιον αυτής της μεγάλης δοκιμασίας,

προστρέχουμε με εμπιστοσύνη κι εμείς τα παιδιά σου,

επικαλούμενοι την πατρική σου προστασία,

μαζί με αυτή της Παναγίας Μητέρας μας

και Υπερευλογημένης  Θεοτόκου Μαρίας. Αμήν

 

Σας χαιρετώ όλους με αγάπη Χριστού

Ο Επίσκοπος και Πατέρας σας

+ Ιωάννης Σπιτέρης

 

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: Επιστολή του Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης, σεβ. Πέτρου

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών, σεβ. Σεβαστιανού.

You might be interested in …

Οι Λιτανείες του καλοκαιριού στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας

Η σταδιακή άρση των περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, ενός παγκόσμιου γεγονότος που τα δύο τελευταία χρόνια ταλάνισε και επηρέασε με τρόπο δραματικό και την τοπική μας κοινότητα, επέτρεψαν στην Καθολική Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας και στους […]