5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Ο Θεός έχει σχέδια ειρήνης για το Λίβανο»

Περιτριγυρισμένος από μικρόφωνα, καθώς η ζωή στη Βηρυτό κυλάει, ο Καρδινάλιος Piertro Parolin προσφέρει τη φωνή του στον Πάπα Φραγκίσκο για να μιλήσει στον λαό του Λιβάνου. Ένα σύντομο μήνυμα με το οποίο ο Πάπας του ζήτησε να ενισχύσει κατά τη διάρκεια της ημέρας αφιερωμένης στην προσευχή και τη νηστεία για τον Λίβανο, στο οποίο νιώθουμε την αγάπη του Φραγκίσκου και ακόμη και πριν από αυτήν την αγάπη και την προτίμηση του Θεού για αυτήν τη χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία της.
 
Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου
«Στην πραγματικότητα, ξέρω τα έργα που έχω κάνει για εσάς – λέει ο Κύριος – έργα ειρήνης και όχι περιπετειών για να σας δώσω ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα». Το κείμενο που γράφτηκε από τον Πάπα γι’ αυτή την περίσταση ξεκινά με αυτό το απόσπασμα που προέρχεται από τον προφήτη Ιερεμία. Τα τρέχοντα γεγονότα και τα γεγονότα που βίωσε στο παρελθόν ο λαός του Λιβάνου έρχονται σε αντίθεση με αυτήν την υπόσχεση. Αλλά ο Φραγκίσκος μας προτρέπει να εμπιστευτούμε στην πιστότητα του Θεού. “Κύριε, πιστεύουμε ότι συνοδεύεις το Λόγο Σου, για να τον πραγματοποιήσεις – γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος – και ελπίζουμε αυτό να γίνει ενάντια σε κάθε ελπίδα ή ατυχία”.
 
Η χώρα εμπιστεύεται στον Θεό για ένα μέλλον ειρήνης
Το μήνυμα γίνεται προσευχή, ευχαριστία και αίτημα: “Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας που εκφράστηκε μέσω της αλληλεγγύης πολλών. Σου εμπιστευόμαστε τη χώρα μας, τον Λίβανο, με τον λαό της, τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες του και τους νέους και τις νέες του, για να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή του στο μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης στο οποίο τον κάλεσες. Αμήν”.
 
Επίσκεψη του Parolin στον Μαρωνιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου
Ο Γραμματέας της Αγίας Έδρας έφτασε στη Βηρυτό προχθές και κατά τη διάρκεια της ημέρας επισκέφθηκε τον Μαρωνιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος καταστράφηκε στις 4 Αυγούστου από την έκρηξη στο λιμάνι. Εδώ συνάντησε τους θρησκευτικούς ηγέτες της πόλης για να τελέσουν όλη μαζί τη μνήμη της τραγωδίας. “Έρχομαι στην ιστορική σας πόλη – είπε ο Καρδινάλιος Parolin – για να εκφράσω την εγγύτητα της Καθολικής Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο”. «Στο πλευρό σας, βρίσκουμε το θάρρος να φωνάζουμε μαζί: «αρκετά». Τα δεινά μας – συνέχισε – μπορούν να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε τις προθέσεις μας και να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας να ζούμε όλοι μαζί με ειρήνη και αξιοπρέπεια, να επιδιώξουμε μια καλύτερη διακυβέρνηση και να προωθήσουμε τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα. Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τη βία και όλες τις μορφές αυταρχισμού, προωθώντας μία πολιτεία χωρίς αποκλεισμούς που θα βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων”.
 
Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό της Harissa
“Οι Λιβανέζοι θα ξαναχτίσουν τη χώρα τους, με τη βοήθεια φίλων και με πνεύμα κατανόησης, διαλόγου και συνύπαρξης που τους διακρίνει πάντα”: αυτή είναι η ενθάρρυνση που έδωσε ο Καρδινάλιος Παρολίν στην ομιλία του κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας προχθές, μπροστά στο ιερό Προσκύνημα της Harissa, της Παναγίας του Λιβάνου. Ο Καρδινάλιος υπογράμμισε την ικανότητα που επέδειξαν οι Λιβανέζοι στο να αντισταθούν και να σταθούν όρθιοι από τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας του. Για άλλη μια φορά την ίδια στάση θα τηρήσουν και επιβεβαιώνει: «Η ανοικοδόμηση του Λιβάνου δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο σε υλικό επίπεδο. Η Βηρυτός, «μητέρα των νόμων», θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της, μάρτυρας της γέννησης μιας νέας προσέγγισης για τη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων. Όλοι έχουμε την ελπίδα ότι η λιβανική κοινωνία θα βασιστεί περισσότερο στο νόμο, στα καθήκοντα, στη διαφάνεια, στη συλλογική ευθύνη και στην υπηρεσία του κοινού καλού».
 
 +Ν/kantam.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Τα νησιά του Σολομώντα και η κλιματική αλλαγή

Επόμενο Άρθρο

Πάπας: Πρέπει να δράσουμε μαζί, όχι μόνοι…

You might be interested in …

Carlo Acuty, ένας νέος άνθρωπος με μεγάλη πίστη

Όταν ακούμε για αγιοσύνη ο νους μας σχεδόν αυτομάτως πηγαίνει σε ασκητικές μορφές του μεσαίωνα αποτραβηγμένους από τα ανθρώπινα και αφιερωμένους αποκλειστικά στα ουράνια. Το ίδιο και για την λέξη Άγιος, φανταζόμαστε τους πρώτους χριστιανικούς […]

Μια «σιωπή» που επιτρέπει την ακρόαση

Ο Paolo Ruffini, υπεύθυνος της Επιτροπής Ενημέρωσης της Συνοδικής Συνέλευσης, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη μεθοδολογία των ομάδων εργασίας (Circuli Minores) και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνεντεύξεων Τύπου μετά από κάθε ενότητα με τους συμμετέχοντες στη […]

35 χρόνια δίπλα σε καταδικασμένους σε θάνατο

Η αδελφή Gerard Fernandez, του “Τάγματος του Καλού Ποιμένα” είναι 81 ετών και προέρχεται από τη Σιγκαπούρη. Το όνομά της περιλαμβάνεται σε κατάλογο 100 γυναικών που αποτελούν “πηγή έμπνευσης για τον κόσμο κατά το 2019” […]