22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Αδελφοί όλοι»: ένα εργαλείο και για την έμπνευση πολιτικών δράσεων της ΕΕ

logo comece

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) υπογραμμίζει τη σημασία της εγκυκλίου επιστολής του πάπα Φραγκίσκου «Αδελφοί όλοι» (Fratelli tutti) ως οδηγού που δείχνει στην Ευρώπη την πορεία της ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Οι Επίσκοποι της Ευρώπης υποδέχονται την τρίτη εγκύκλιο επιστολή του πάπα Φραγκίσκου για την αδελφοσύνη και την κοινωνική φιλία ως μια νέα πυξίδα χρήσιμη και σε πολιτικό επίπεδο που μπορεί να καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χάραξη πολιτικών.

Η εγκύκλιος, αναφέρουν οι ιεράρχες σε δήλωσή τους την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, «υποδεικνύει την πορεία προς την ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη, εξηγώντας τα απαραίτητα βήματα για να μετασχηματίσουμε τα οικονομικά και πολιτικά μας συστήματα και να διαμορφώσουμε συμπεριφορές όπως η διαφάνεια, ο διάλογος, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η φροντίδα για το κοινό μας σπίτι, η προώθηση του κοινού καλού, και υποστήριξη για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους».

Μια έκκληση για αδελφοσύνη

Μιλώντας για την νέα εγκύκλιο, ο π. Barrios Prieto, Γενικός Γραμματέας της COMECE, την περιγράφει ως μια «έκκληση για έναν νέο τρόπο ζωής και ανθρωπίνων σχέσεων» – όχι μόνο στα χαρτιά ή στα λόγια – αλλά «με τις καθημερινές μας πράξεις, στην ιδιωτική, δημόσια ή επαγγελματική ζωή, ξεπερνώντας τις κοινωνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές».

Μετά το έγγραφο που υπεγράφη στο Αμπού Ντάμπι το 2019 για την ανθρώπινη αδελφοσύνη, μας «καλεί όλους μας να είμαστε αδέλφια ο ένας με τον άλλον, να βοηθήσουμε τον πλησίον όποιος κι αν είναι, χωρίς καμία διάκριση», είπε.

Η νέα εγκύκλιος επιστολή, συνέχισε ο π. Prieto, περιέχει μια ισχυρή αναφορά στο «όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης» όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της και θα «εμπνεύσει και το έργο της COMECE για τα επόμενα χρόνια».

COMECE και «Αδελφοί όλοι»

Οι Επίσκοποι της ΕΕ επισημαίνουν στη δήλωσή τους τα πολλά σημαντικά θέματα που θίγει η «Αδελφοί όλοι», μεταξύ άλλων τα κοινωνικά-οικονομικά θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση, την ηθική, την οικολογία και την μετανάστευση. Επαναλαμβάνουν την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου ενάντια σε μια «κουλτούρα των αποβλήτων», ζητώντας από την πολιτική να υπηρετεί το κοινό καλό, βάζοντας ξανά στο επίκεντρο την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Οι Επίσκοποι επισημαίνουν ακόμα ότι, υπό το φως των πολλών συγκρούσεων στον κόσμο, η διαρκής ειρήνη θα είναι δυνατή μόνο βάσει μιας «παγκόσμιας ηθικής αλληλεγγύης και συνεργασίας». Επαναλαμβάνουν το αίτημα του Πάπα για μεταρρύθμιση των διεθνών οργανισμών και οικονομικών θεσμών που θα ενσωματώνει τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και θα προωθεί «μια νέα ανανεωμένη αντιμετώπιση των πιο φτωχών και ευάλωτων τομέων της κοινωνίας».

Όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δήλωση της COMECE επιβεβαιώνει την  υποστήριξη των επισκόπων στον αναφαίρετο, καθολικό χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενθαρρύνει την προώθηση της προστασίας από τις διακρίσεις για όλους ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τη μειοψηφική ομολογία.

Η «Αδελφοί όλοι», αναφέρουν οι Επίσκοποι, απαιτεί μια «κουλτούρα της συνάντησης» και δράση προς έναν «περιεκτικό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ όλων των πολιτιστικών συνιστωσών της κοινωνίας». Υποστηρίζει επίσης την «ηθική στις διεθνείς σχέσεις» για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ ατόμων και χωρών και κάνει διάκριση μεταξύ της πολιτικής που αναζητά την εξουσία και της πολιτικής που συνδέει την αγάπη με την ελπίδα.

Προηγούμενο Άρθρο

Ονομασία 13 νέων καρδιναλίων

Επόμενο Άρθρο

Ημερίδα επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού προσωπικού Ελληνογαλλικών Σχολείων

You might be interested in …

«Προσκυνητής πίστεως κι ελπίδας»

«Προσκυνητής πίστεως κι ελπίδας» Μιλούν ο Καρδινάλιος Στανίσλαος Rylko, πρωθιερέας της Παναγίας της Μείζονος (“Η Παναγία είναι ασπίδα εναντίον του κακού”), και ο π. Ερρίκος Casini, εκκλησιαστικός προϊστάμενος του Αγίου Μαρκέλλου στο Corso (“δεχτήκαμε πολλά […]

Οι Ασσομψιονιστές (διεθνώς και στην Ελλάδα)

Με αφορμή την πρόσφατη (12-6-2023 )εκλογή του, πρώτου αφρικανού, Γενικού Ηγουμένου των Πατέρων της Μεταστάσεως ή Αυγουστινιανών ή Ασσομψιονιστών, κατά τη διάρκεια της 34ης Γενικής Συνέλευσης του Τάγματος, του Κονγκολέζου π. Ngoa Ya Thihemba παρουσιάζουμε […]

Προστατεύοντας την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, στην οποία συμμετέχουν 22 εθνικές επιτροπές Συνόδων Καθολικής Ιεραρχίας, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Στο πλαίσιό της έγινε ένα Διεθνές Εργαστήριο (International Workshop) με θέμα “Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Οικονομική […]