21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μιά πραγματικότητα δύσκολη και θαυμαστή, …μόλις μισή ώρα από την Κέρκυρα!

june_11_6

june_11_6

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου, μαζί με μέλη της Κάριτας και της Ενορίας του Ντόμου της Κέρκυρας, επισκεφτήκαμε την ιεραποστολή των Μαρκελλίνων Αδελφών στην πόλη των Αγίων Σαράντα στη γειτονική μας Αλβανία. Όπως συνηθίζουμε από πολλά πια χρόνια, σε κάθε επίσκεψη που γίνεται από μέλη της τοπικής μας εκκλησίας, η Κάριτας Κέρκυρας και μέλη του Συμβουλίου, είχαμε ετοιμάσει πολλά πακέτα με είδη ρουχισμού και τρόφιμα. Αυτά τα μεταφέραμε με το πλοίο όλα τα μέλη της αποστολής και τα παραδώσαμε στις αδελφές που εργάζονται εδώ και 17 χρόνια στον αμπελώνα του Κυρίου, τόσο στους Αγίους Σαράντα όσο και στα γύρω χωριά. Ζήσαμε εμπειρίες συγκλονιστικές και μοναδικές.

Το έργο των Αδελφών Μαρκελλίνων είναι συναρπαστικό και σπουδαίο. Εκτός από τον παιδικό σταθμό τον οποίο διευθύνουν και στον οποίο εργάζονται καθημερινά, οι αδελφές προσφέρουν φαγητό σε 80 μικρά παιδιά της γύρω περιοχής στην οποία βρίσκεται η μονή τους. Μικρά παιδιά τα οποία στα σπίτια τους δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω φτώχειας να απολαύσουν τα όμορφα και θρεπτικά γεύματα που τους προσφέρουν με πολλή φροντίδα και αγάπη οι αδελφές. Από την Ιταλία, και συγκεκριμένα από την πόλη του Λέτσε, όπως μας πληροφόρησαν οι αδελφές, λαβαίνουν ασταμάτητα αποστολές τροφίμων, τα οποία συγκεντρώνουν πιστοί διαφόρων ενοριών σε μια «τράπεζα τροφίμων» η οποία ιδρύθηκε γι’ αυτό το σκοπό. Το απόγευμα του Σαββάτου, μαζί με έναν ιερομόναχο ο οποίος εργάζεται στην κεντρική Αλβανία, κοντά στο Αργυρόκαστρο και με τη συνοδεία ενός οδηγού που προσφέρει τη βοήθειά του στην αποστολή, επισκεφτήκαμε τα γύρω χωριά, καθώς και τον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, όπου σώζεται ένα από τα πιο μεγάλα και σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Αλβανίας. Είναι το βαπτιστήριο του Βουθρωτού, το οποίο δεν είναι προσαρτημένο σε ναό, όπως  συμβαίνει συνήθως με τα παλαιοχριστιανικά βαφτιστήρια, και η μορφή που παρουσιάζει δεν είναι γνωστή σε αλλά κτίρια του είδους. Εξωτερικά είναι τετράγωνο και εσωτερικά κυκλικό, με δυο σειρές κιόνων, διατεταγμένων ανά οκτώ, σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από την κολυμβήθρα.  Το δάπεδό του κοσμείται με υπέροχα ψηφιδωτά συμβόλων της χριστιανικής πίστης και παράδοσης. Μαρτυρία ισχυρή, της μακραίωνης παράδοσης του χριστιανισμού στον τόπο αυτό. Πολλοί κάτοικοι τόσο των Αγίων Σαράντα όσο και των γύρω περιοχών, γνωρίζουν τις αδελφές Μαρκελλίνες, τις θαυμάζουν και τις βοηθούν στο έργο τους. Είναι συγκινητικό το πόσο αναγνωρίζουν οι άνθρωποι εκεί, τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας στην πνευματική αλλά και υλική ανάπτυξη του τόπου τους.

june_11_5

Το πρωί της Κυριακής, στο χωριό Σεντελί (δηλαδή Άγιος Ηλίας), ένα χωριό που κατοικείται εξ ολοκλήρου από καθολικούς μετανάστες από τον Αλβανικό βορά, τελέσαμε τη Θεία Ευχαριστία σε μια εκκλησία φτωχική και απλή, αλλά στολισμένη με την αγάπη των παρευρισκομένων και τη θέρμη της πίστης μας, και δώσαμε την πρώτη Κοινωνία στα παιδάκια του χωριού που οι αδελφές μαζί με δύο ντόπιες κατηχήτριες είχαν προετοιμάσει. Η ένδεια φανερή παντού. Οι δυσκολίες πολλές, όμως και η πίστη μεγάλη και η δύναμη του Θεού Πατέρα ισχυρή ενάντια στις δυσκολίες. Στην επιστροφή μας προς την πόλη των Αγίων Σαράντα, οι αδελφές μάς μιλούσαν για τις διάφορες εργασίες που έχουν ξεκινήσει στα γύρω χωριά και για το έργο του ευαγγελισμού που επιτελούν συμπαραστεκόμενες στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων οι οποίοι για πολλά χρόνια ζούσαν καταπιεσμένοι μακριά από κάθε πίστη και χωρίς καμιά θρησκευτική ελευθερία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συγκεντρώνουν καθημερινά τα παιδιά από τις γειτονιές της πόλης και με τη βοήθεια νέων οι οποίοι έρχονται να τις βοηθήσουν, τα μαθαίνουν να παίζουν ομαδικά παιγνίδια, καθώς και να απασχολούνται με δημιουργικές εργασίες και διάφορες χειροτεχνίες. Υποσχεθήκαμε να απαντήσουμε θετικά στο αίτημά τους και να τους παρέχουμε τη βοήθειά μας ως νέοι της Κέρκυρας, κατά την τρίτη εβδομάδα του μήνα Ιουλίου. Αυτή την περίοδο δεν ήταν δυνατόν να βρουν εμψυχωτές κι έτσι, με χαρά και με τη βοήθεια του Θεού, θα τους συμπαρασταθούμε στο έργο τους, όπως ήδη το έχουμε προγραμματίσει. Στην Κέρκυρα, έκτος του ότι συνεχίζουμε την προετοιμασία, πνευματική κι υλική, για την επόμενη επίσκεψή μας στη γειτονική Αλβανία, προσευχόμαστε για τους εκεί αδελφούς μας και για τις θαρραλέες και δυναμικές μοναχές, ώστε να συνεχίζουν με τόλμη και αυταπάρνηση το σπουδαίο τους έργο.

Π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Το Αγ. Χρίσμα στην Τήνο & η Αγ. Δωρεά στη Νάξο

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα : Αγρυπνία προσευχής για τους Ιερείς μας και για τις κλήσεις

You might be interested in …

leon_2

Κέρκυρα : Ιερατική Χειροτονία του π. Λέοντα Κισκίνη

Με επισημότητα και κατάνυξη, στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης Σπιτέρης χειροτόνησε Ιερέα τον Ιεροδιάκονο Βενεδικτίνο του Όρους των Ελαιών […]

Εορτή της Παναγίας της Πρεβεζιάνας στην Κεφαλληνία

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Αρχιεπίσκοπος μας π. Ιωάννης Σπιτέρης βρέθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλληνίας, για την εορτή της Παναγίας «της Πρεβεζιάνας» που τιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα των «γενεθλίων» της στον καθολικό […]