18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Υπάρχει ανάγκη για διάλογο μεταξύ των γενεών

Η συνύπαρξη μεταξύ των παλαιότερων και των νεότερων γενεών μπορεί να επιφέρει μια καλύτερη εκτίμηση για τη ζωή, η οποία συχνά χάνεται στη σημερινή κοινωνία των γρήγορων ρυθμών, είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

Στην σύγχρονη κοινωνία υπάρχει ένα διάχυτο «πνεύμα απόρριψης» που «τείνει να είναι εχθρική προς τους ηλικιωμένους και, όχι τυχαία, και προς τα παιδιά» και «τα απορρίπτει», είπε ο Πάπας στις 2 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας γενικής ακρόασής του.

«Η υπερβολική ταχύτητα μας βάζει σε μια φυγόκεντρο που μας παρασύρει σαν κομφετί», είπε. «Χάνει κανείς τελείως από τα μάτια του την ευρύτερη εικόνα» και αντ’ αυτού πετιέται, αποβάλλεται από μια στάση που υπαγορεύεται από τις δυνάμεις της αγοράς «για τις οποίες οι αργοί ρυθμοί είναι απώλειες και η ταχύτητα είναι χρήμα».

Ο Πάπας συνέχισε τη νέα σειρά ομιλιών του αφιερωμένη στο νόημα και την αξία της τρίτης ηλικίας και εμβάθυνε στο θέμα «Μακροζωία: σύμβολο και ευκαιρία».

Η μακρά ζωή των προγόνων που καταγράφεται στη Βίβλο, είπε, «προσδίδει ένα ισχυρό,  πολύ δυνατο συμβολικό νόημα στη σχέση μεταξύ μακροζωίας και γενεαλογίας».

Η Βίβλος, είπε, περιγράφει πώς «η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των γενεών είναι απαραίτητη για να αποκρυπτογραφηθούν οι εμπειριών και να αντιμετωπιστούν τα αινίγματα της ζωής».

Ωστόσο, σήμερα, «η υπερβολική ταχύτητα, η οποία πλέον διακατέχει κάθε στάδιο της ζωής μας, κάνει κάθε εμπειρία πιο επιφανειακή και λιγότερο θρεπτική».

«Οι νέοι είναι άθελά τους θύματα αυτής της διάσπασης μεταξύ της ώρας του ρολογιού, που πρέπει να βιαστεί, και των χρόνων της ζωής που απαιτούν ένα σωστό “ζύμωμα”», είπε. Μια μακρά ζωή δίνει χρόνο στο άτομο να εκτιμήσει τις διαδικασίες που χρειάζονται χρόνο και να δει τη «ζημιά της βιασύνης».

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο Πάπας, ο «αργός ρυθμός» των γηρατειών βοηθά τους νέους και τους ενήλικες να ανακαλύψουν το αληθινό νόημα της ζωής και «κάνει τη ζωή όλων πιο πλούσια σε ανθρωπιά».

«Χρειαζόμαστε διάλογο μεταξύ των γενεών», είπε. «Αν δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων, αν δεν υπάρχει διάλογος, κάθε γενεά παραμένει απομονωμένη».

Ένας νέος άνθρωπος «που δεν είναι δεμένος με τις ρίζες του, που είναι οι παππούδες, δεν παίρνει δύναμη, όπως το δέντρο έχει τη δύναμη από τις ρίζες του, και μεγαλώνει άσχημα, αρρωσταίνει, μεγαλώνει χωρίς αναφορές», είπε.

Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη μακροζωία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό μας προσφέρει την ευκαιρία να αυξήσουμε τη συμμαχία μεταξύ όλων των σταδίων της ζωής. Μας βοηθάει επίσης να αναπτύξουμε τη συμμαχία με «το νόημα της ζωής στο σύνολό της».

«Το νόημα της ζωής είναι ολόκληρο , από τη γέννηση έως τον θάνατο, και θα πρέπει να μιλάς με όλους, και να έχεις συναισθηματικές σχέσεις με όλους, έτσι ώστε η ωριμότητά σου θα είναι πιο πλούσια, πιο ισχυρή», είπε ο Πάπας.

πηγή: vaticannews.va

Ολόκληρη την ομιλία από τη Γενική Ακρόαση μπορείτε να τη διαβάσετε στο παρακάτω σύνδεσμο

Προηγούμενο Άρθρο

Η Εκκλησία προσεύχεται για την ειρήνη στην Ουκρανία και για τα θύματα του κορονοϊού

Επόμενο Άρθρο

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, για συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαο

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος για τον Νέλσον Μαντέλα

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα του ότι το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα θα εμπνεύσει γενιές Νοτιοαφρικανών ώστε να θέτουν τη δικαιοσύνη και το κοινό καλό στην πρώτη γραμμή των πολιτικών τους φιλοδοξιών.

Ο Άγιος Πατέρας ζήτησε την προσευχή των πιστών για το επικείμενο ταξίδι του στη Λέσβο

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Ακρόασης, τηνΤετάρτη 13 Απριλίου, ο Άγιος Πατέρας ζήτησε την προσευχή των πιστών για το επικείμενο ταξίδι του στη Λέσβο. «Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, […]

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στον Παναμά 2019

  Την  Πέμπτη πρωί, 24 Ιανουαρίου 2019, πρώτη ημέρα του Πάπα Φραγκίσκου στον Παναμά συναντήθηκε με τις αρχές του Παναμά. Στη συνέχεια συνάντησε τους επισκόπους της κεντρικής Αμερικής στο Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, […]