20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μην χάνετε την ελπίδα για έναν κόσμο αδελφοσύνης

Καλωσορίζοντας την Πέμπτη τους νέους πρέσβεις στην Αγία Έδρα, ο πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι ξεκινούν την αποστολή τους «σε μια μοναδικά δύσκολη στιγμή» στην ιστορία.

Οι νέοι πρέσβεις εκπροσωπούν το Μπουρούντι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν και το Κατάρ

Αν και ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την πανδημία, «τα σκοτεινά νέφη του πολέμου [έχουν] συγκεντρωθεί πάνω από την Ανατολική Ευρώπη, τυλίγοντας στη συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο με άμεσους ή έμμεσους τρόπους».

Αναδεικνύοντας τον καλύτερο εαυτό της ανθρωπότητας

Παρ’ όλα αυτά, είπε ο Πάπας, «ακόμη και μια τραγωδία αυτής της κλίμακας μπορεί επίσης να αναδείξει το καλύτερο στην ανθρωπότητα», όπως λέμε και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενώ η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να μας δείξει τη φρίκη του πολέμου, μπορεί επίσης να εμπνεύσει «μια αίσθηση αλληλεγγύης και αδελφοσύνης», σημειώνοντας τις προσπάθειες των χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την υποδοχή «προσφύγων από τη σύγκρουση ανεξάρτητα από το κόστος».

Φροντίδα για όλους

Ταυτόχρονα, ο πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε τις πολυάριθμες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν ελάχιστα ή καθόλου το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης.

Επέμεινε ότι η ανθρωπιστική υποστήριξη και το αίσθημα της αδελφοσύνης «δεν πρέπει να βασίζονται στη γεωγραφία ή στο ατομικό συμφέρον» και αυτό ισχύει «όχι μόνο για καταστάσεις πολέμου και βίαιων συγκρούσεων, αλλά και για άλλες καταστάσεις αδικίας που μαστίζουν την ανθρώπινη οικογένεια», όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και η πείνα.

Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας

Ο Άγιος Πατέρας είπε ότι οι συνεχείς προσπάθειες της Αγίας Έδρας για την εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα αυτά γίνονται «με την πεποίθηση ότι τα προβλήματα που επηρεάζουν ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια απαιτούν μια ενιαία απάντηση από τη διεθνή κοινότητα με κάθε μέλος της να διαδραματίζει το ρόλο του». 

Ο Πάπας τους ενθάρρυνε «να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα στις προσπάθειές τους να οικοδομήσουν έναν κόσμο στον οποίο θα επικρατεί το αίσθημα της αδελφοσύνης και της αμοιβαίας κατανόησης όπου οι διαφωνίες θα επιλύονται με ειρηνικά μέσα».

Προηγούμενο Άρθρο

Το Ιερό Μυστήριο του Χρίσματος στην Καθολική Εκκλησία: Σημασία και Ποιμαντικά Προβλήματα

Επόμενο Άρθρο

Δήλωση Γ.Γ. των επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης

You might be interested in …

Συνέντευξη με τον σεβ. Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπου Νάξου -Τήνου στην «Καθολική»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΘΟΛΙΚΗ» Του Σεβασμιοτάτου  Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου  κ. Νικολάου Πώς βλέπει το έτος της ευσπλαχνίας ένας επίσκοπος, αλλά και πώς θα προέτρεπε να το βιώσουμε; Απαντήσεις σε αυτά τα […]

Ο Πάπας και τα λαϊκά κινήματα της Εκκλησίας

  Αυτές τις μέρες παρουσιάσθηκε στη Ρώμη ένα βιβλίο με τα μηνύματα και τα γραπτά κείμενα του Πάπα Φραγκίσκου σε διεθνείς συναντήσεις λαϊκών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, από το 2014 ως σήμερα. Με την ευκαιρία […]

Βραβείο σε βίντεο κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την μετανάστευση και την προσφυγιά

H Αγία Έδρα βραβεύτηκε σε διαφημιστικό φεστιβάλ της Μαδρίτης στον τομέα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για 3 1/2 λεπτών βίντεο σχετικά με τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Είναι παραγωγή του τμήματος Μεταναστών και Προσφύγων του Οργανισμού της Αγίας Έδρας […]