22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας στο Ποντιφικό Ινστιτούτο «Ιωάννης Παύλος Β΄»: Η οικογένεια δεν είναι ιδεολογία

Απευθυνόμενος στο Ποντιφικό Θεολογικό Ινστιτούτο «Ιωάννης Παύλος Β’» για τον Γάμο και τις Επιστήμες της Οικογένειας, ο πάπας Φραγκίσκος τονίζει την ανάγκη η Εκκλησία αλλά και η Πολιτεία «να ακούσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες» σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, υπενθυμίζοντας ότι η οικογένεια είναι ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας, ενώ προειδοποιεί για τις ιδεολογικές προσεγγίσεις.

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου με την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ποντιφικού Θεολογικού Ινστιτούτου «Ιωάννης Παύλος Β΄» για τον Γάμο και τις Επιστήμες της Οικογένειας.

Ιδρύθηκε το 2017

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2017 με το ιδιόβουλο «Summa familiae cura», διαδεχόμενο και αντικαθιστώντας το Ποντιφικό Ινστιτούτο «Ιωάννης Παύλος Β΄» για τις Μελέτες στο Γάμο και την Οικογένεια, το οποίο δημιουργήθηκε το 1981 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ μετά τη Σύνοδο των Επισκόπων για την Οικογένεια του 1980.

Ένα ακαδημαϊκό κέντρο αναφοράς για το γάμο και την οικογένεια

Ιδρύθηκε ως ακαδημαϊκό κέντρο αναφοράς «στην υπηρεσία της αποστολής της ανά τον κόσμο Εκκλησίας» στον τομέα της θεολογίας και των ανθρωπιστικών επιστημών σχετικά με τον γάμο και την οικογένεια, καθώς και με συναφή θέματα, με συνδεδεμένες πανεπιστημιουπόλεις σε όλο τον κόσμο.

Κύρια αποστολή του είναι η ανάπτυξη διεπιστημονικών σπουδών σχετικά με τον γάμο και την οικογένεια και η προετοιμασία των αποφοίτων – λαϊκών, ιερέων ή θρησκευτικών – για διδασκαλία, έρευνα και ποιμαντική εργασία στον τομέα αυτό, για εργασία στα ιατρικά, νομικά και άλλα επαγγέλματα και για τον ευαγγελισμό της οικογένειας ως «αρχικού κυττάρου» της ανθρώπινης κοινωνίας.

Στόχος του είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση του γάμου και της οικογένειας υπό το πρίσμα της καθολικής διδασκαλίας και των σύγχρονων παγκόσμιων παραδοχών σχετικά με το ανθρώπινο πρόσωπο.

Στο Motu Proprio του 2017 (ένα έγγραφο που εκδίδει ο Πάπας με δική του πρωτοβουλία) ο πάπας Φραγκίσκος διεύρυνε το πεδίο δράσης και έχουν συμπεριληφθεί και μη καθολικοί εμπειρογνώμονες και ειδικοί.

Δίνοντας νέο σφρίγος και ευρύτερο πεδίο δράσης στο Ινστιτούτο

Στην ομιλία του προς τα μέλη του Ινστιτούτου, ο πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι με τη μεταρρύθμισή του σκόπευε να δώσει νέο σφρίγος και ευρύτερο πεδίο εφαρμογής στο Ινστιτούτο, υπό το φως των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικογένεια στην τρίτη χιλιετία, σε συνέχεια της κληρονομιάς του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β’.

«Η ίδια η θεολογία καλείται να επεξεργαστεί ένα χριστιανικό όραμα για τη γονεϊκότητα, την παιδικότητα, την αδελφοσύνη -και όχι μόνο επομένως για τον συζυγικό δεσμό-, το οποίο αντιστοιχεί στην εμπειρία του να είσαι οικογένεια, μέσα στον ορίζοντα ολόκληρης της ανθρώπινης κοινότητας».

Ως εκ τούτου, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την εκτίμησή του και την ενθάρρυνσή του για τη δέσμευση του Ινστιτούτου να φέρει εις πέρας αυτό το διδακτικό έργο «με συνοχή και δημιουργικότητα».

Ανάγκη για μια συγκεκριμένη θεολογία της κατάστασης της οικογένειας

Ο Πάπας συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι η αποστολή της Εκκλησίας απαιτεί επειγόντως την ενσωμάτωση της «θεολογίας του συζυγικού δεσμού» με μια πιο «συγκεκριμένη θεολογία της κατάστασης της οικογένειας», σημειώνοντας ότι η «πρωτοφανής αναταραχή» της εποχής μας, η οποία επιβαρύνει όλους τους οικογενειακούς δεσμούς, «απαιτεί προσεκτική διάκριση για να συλλάβουμε τα σημάδια της σοφίας και του ελέους του Θεού».

«Δεν είμαστε προφήτες της δυστυχίας, αλλά της ελπίδας. Ως εκ τούτου, εξετάζοντας τους λόγους αυτής της κρίσης, δεν θα χάσουμε ποτέ από τα μάτια μας τα παρήγορα, μερικές φορές συγκινητικά σημάδια των ικανοτήτων που συνεχίζουν να δείχνουν οι οικογενειακοί δεσμοί, ωφελώντας την κοινότητα της πίστης, την κοινωνία των πολιτών και την ανθρώπινη συνύπαρξη».

Μια αναντικατάστατη «ανθρωπολογική γραμματική» της κοινωνίας

Στο πλαίσιο αυτό, ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι η οικογένεια παραμένει μια αναντικατάστατη «ανθρωπολογική γραμματική» της κοινωνίας. «Όταν αυτή η γραμματική παραμελείται ή διαταράσσεται», είπε, «ολόκληρη η τάξη των ανθρώπινων και κοινωνικών σχέσεων υφίσταται τις πληγές της».

«Η ποιότητα του γάμου και της οικογένειας καθορίζει την ποιότητα της αγάπης του μεμονωμένου ατόμου και των δεσμών της ίδιας της ανθρώπινης κοινότητας».

Ενώ τόνισε, ότι «είναι ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και της Εκκλησίας» να ακούσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες, ώστε να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός «πιο ανθρώπινου κόσμου, δηλαδή πιο υποστηρικτικού και πιο αδελφικού».

Η οικογένεια δεν είναι μια ιδεολογία, είναι μια πραγματικότητα

Ταυτόχρονα, μιλώντας εκτός κειμένου, ο Άγιος Πατέρας προειδοποίησε για τον «εγκλωβισμό» της οικογένειας σε ιδεολογικές θέσεις.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την οικογένεια, αλλά όχι να την φυλακίσουμε, να την κάνουμε να αναπτυχθεί όπως πρέπει να αναπτυχθεί. Προσοχή στις ιδεολογίες που παρεμβαίνουν για να εξηγήσουν την οικογένεια από ιδεολογική άποψη. Η οικογένεια δεν είναι μια ιδεολογία, είναι μια πραγματικότητα. Και μια οικογένεια αναπτύσσεται με τη ζωτικότητα της πραγματικότητας. Όταν όμως οι ιδεολογίες έρχονται να εξηγήσουν τι είναι η οικογένεια, τα πάντα καταστρέφονται. Οι ιδεολογίες καταστρέφουν τα πράγματα!».

Ο γάμος και οι οικογένειες δεν πρέπει να περιμένουμε να είναι τέλειες

Για να υποστηρίξει τη ζωτική αποστολή τους στην κοινωνία, ο Πάπας παρατήρησε περαιτέρω ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε από τις οικογένειες να είναι τέλειες: «Ο γάμος και η οικογένεια», είπε, «θα είναι πάντα ατελείς και ημιτελείς μέχρι να βρεθούμε στον ουρανό».

Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του επικαλούμενος την ευλογία του Κυρίου και της Παναγίας στο «σπουδαίο έργο του Ινστιτούτου να στηρίζει, να φροντίζει και να εμψυχώνει αυτή τη δημιουργική και εκκλησιαστική ευλογία που είναι η οικογένεια».

πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

«Καλεσμένοι να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε» του σεβάσμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Επόμενο Άρθρο

Ουρσουλίνες 350 Χρόνια στην Ελλάδα – 300 Χρόνια στον νησί της Νάξου

You might be interested in …

Οι μάρτυρες του σήμερα, ο Οικουμενισμός του αίματος

Για την ολοκλήρωση της Εβδομάδας Προσευχής για την Χριστιανική Ενότητα ο Πάπας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Παύλου, υπενθυμίζοντας τους μάρτυρες του σήμερα, τον Οικουμενισμό του αίματος.

Ο Πάπας καλεί μια «μοναχική», «εγωκεντρική» Ευρώπη να ανακτήσει την ψυχή της

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την «καταβεβλημένη» και «μοναχική» Ευρώπη να ανακτήσει το ρόλο της ως παγκόσμιου πρωταγωνιστή, την ταυτότητά της ως υπερασπιστή της υπερβατικής αξιοπρέπειας του ανθρώπου, των φτωχών, του μετανάστη, των διωκόμενων, των ηλικιωμένων […]