22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ουρσουλίνες 350 Χρόνια στην Ελλάδα – 300 Χρόνια στον νησί της Νάξου

Η παρουσία και το έργο των Αδελφών Ουρσουλινών στην Ελλάδα χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα. Στις 21 Μαρτίου 2022 γιορτάσαμε στην αίθουσα του «Ελληνικού Κόσμου» την ιστορική επέτειο των 350 χρόνων των Ουρσουλινών, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, της Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας, της Γεν. Ηγουμένης του Τάγματος των Ουρσουλινών, του Fr. Visiteur Claude Reinhardt, πολλών άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου.

Οι Αδελφές Ουρσουλίνες ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο νησί της Νάξου, το 1670, καλεσμένες από τους Πατέρες Ιησουίτες, όπως θα γίνει έναν αιώνα αργότερα και στο νησί της Τήνου. Στη διάρκεια αυτών των τριών αιώνων, η επιτυχία του έργου και της αποστολής των Ουρσουλινών στη Νάξο υπήρξε μοναδική. Κορίτσια από όλα τα μέρη της Ελλάδας και της Ανατολής, πλουσίων και φτωχών οικογενειών, φοίτησαν στην «Ελληνογαλλική Σχολή Θηλέων Νάξου».

Δυστυχώς, εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε ως συνέπεια τη σκληρή ιταλογερμανική κατοχή και τον πενταετή εμφύλιο σπαραγμό, η Σχολή σταμάτησε τη λειτουργία της το 1973 και οι τελευταίες Αδελφές αναχώρησαν από το νησί τρία χρόνια αργότερα. Σήμερα, στο κτήριο της Σχολής στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο και το Αρχείο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο εορτασμού αυτής της επετείου, ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Δ. Λιανός, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου και τις Δ/νσεις της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών Νέου Ψυχικού και Αμαρουσίου, οργάνωσαν εκδήλωση για να τιμήσουν το γεγονός αυτό. Η τελετή του εορτασμού των 300 ετών, με τίτλο «Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών στη Διακονία της Παιδείας και του Πολιτισμού στο νησί της Νάξου», έλαβε χώρα στους χώρους της πρώην Σχολής, το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022.

Η επιτυχία της εκδήλωσης υπήρξε άνευ προηγουμένου. Εκτός από τις τοπικές Αρχές, συμμετείχαν οι Γεν. Δ/ντές και οι Δ/ντές-Υπδ/ντές των Σχολών Νέου Ψυχικού και Αμαρουσίου, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και μέλη του διοικητικού προσωπικού, καθώς και οι Γεν. Δ/ντές από τα Λασαλιανά Σχολεία Σύρου, Πειραιά-Αλίμου και Θεσσαλονίκης. Πολύ συγκινητική υπήρξε η συμμετοχή πολλών παλαιών (και τελευταίων) Αποφοίτων της Σχολής Νάξου οι οποίες, παρά την ηλικία τους, μετακινήθηκαν για να ξαναθυμηθούν τα νιάτα τους και να ξαναζήσουν, έστω για κάποιες ώρες, παλιές ευχάριστες αναμνήσεις.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν με την πρωινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Καθολική Μητρόπολη από τον Σεβ. Ιωσήφ Πρίντεζη, παρουσία των τοπικών Αρχών και δεκάδων προσκεκλημένων. Η συμμετοχή της Χορωδίας έδωσε επίσημο και κατανυκτικό τόνο στη θρησκευτική τελετή. Ακολούθησε χειμαρρώδης και άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα διάφορα μνημεία του κάστρου (Μητρόπολη, κάστρο Μάρκου Σανούδου, μουσείο πρώην Σχολής Ουρσουλινών, στα διάφορα κτήρια της Μονής…) καθώς και λεπτομερής αναφορά στην ιστορία της Νάξου κατά τους 13ο, 14ο, 15ο και 16ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας-Φραγκοκρατίας, από τον Πρόεδρο του ιστορικού Σωματείου του «Τιμίου Σταυρού» Νάξου, κ. Ναπλιώτη.

Το απόγευμα, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, έλαβε χώρα η επετειακή εκδήλωση των 300 ετών. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος κ. Δ. Λιανός, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και παλαιοί καθηγητές. Οι Γεν. Δ/ντές Ν. Ψυχικού και Αμαρουσίου αναφέρθηκαν στο παρελθόν, στο παρόν και στο ευοίωνο μέλλον των Σχολών, συνοδεία βίντεο από τη σχολική καθημερινότητα. Ο κ. Ν. Πρίντεζης, Νόμιμος Εκπρόσωπος της Μονής, διάβασε επετειακό μήνυμα της Γεν. Ηγουμένης των Ουρσουλινών, Αδ. Suzan Flood και του Γεν. Συμβουλίου της. Ακολούθησε γλαφυρή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ιστορίας της Σχολής Ουρσουλινών στη Νάξο, από τον αδελφό Μάριο Καπέλλα, πρώην Γεν. Δ/ντή της Σχολής Ουρσουλινών Ν.Ψυχικού. Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο Απόφοιτες της Νάξου, οι μαρτυρίες των οποίων συγκίνησαν όλο το ακροατήριο.

Η εκδήλωση έληξε με πλούσιο κέρασμα που προσέφερε ο Δήμος Νάξου.

Οι Γεν. Δ/νσεις των Σχολών των Ουρσουλινών και των Λσαλιανών Σχολείων εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους για την υποδοχή, την ξενάγηση και τη φιλοξενία εκ μέρους του Δήμου. Ιδιαίτερα μας συγκίνησε η χειρονομία καλής θέλησης του Δημάρχου κ. Δ. Λιανού, ο οποίος, λίγο πριν από την αναχώρησή μας από το νησί, μας προσέφερε πλούσια δώρα σε «ανάμνηση της επίσκεψής μας».

Frère Μάριος Καπέλλας

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας στο Ποντιφικό Ινστιτούτο «Ιωάννης Παύλος Β΄»: Η οικογένεια δεν είναι ιδεολογία

Επόμενο Άρθρο

«Ποιος είναι ο Άγιος;», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

  +ΝΙΚΟΛΑΟΣ Καθολικός  Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου Μητροπολίτης Παντός Αιγαίου     Μήνυμα Χριστουγέννων 2014    

6η Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΘΝΠ Ανακοίνωση Προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Ανακοινώνεται πως από την Τρίτη 10 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 12 Μαΐου θα λάβει χώρα στην Τήνο η 6η Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων με θέμα: “Προς μια Εκκλησία Συνοδική: Κοινωνία, […]

Τήνος: Επίσημη υποδοχή Σεβασμιοτάτου π. Ιωσήφ Πρίντεζη

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΑΝΔΡΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ-ΛΕΣΒΟΥ-ΣΑΜΟΥ   Επίσημη υποδοχή Σεβασμιοτάτου π. Ιωσήφ Πρίντεζη  Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Ιερός Κλήρος με χαρά σας αναγγέλλουμε ότι την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 […]