20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συμπόσιο στο Βατικανό για τη συνεργασία Ποιμένων και Λαϊκών

Βατικανό, 14 Φεβρουαρίου 2023

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας το διεθνές Συμπόσιο των υπεύθυνων των κατά τόπους Συνοδικών Επιτροπών για τους λαϊκούς με τίτλο “Ποιμένες και λαϊκοί πιστοί πορεύονται μαζί” που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Φεβρουαρίου στην νέα αίθουσα της Συνόδου, και το οποίο διοργανώνει η “Ρωμαϊκή Σύνοδος για τους λαϊκούς την οικογένεια και τη ζωή”. Στις εργασίες θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από όλο τον κόσμο, καθώς και ο πάπας Φραγκίσκος.

Μεταξύ των κεντρικών θεμάτων θα βρίσκονται ο διάλογος και η συνυπευθυνότητα των λαϊκών σε μια Συνοδική Εκκλησία, καθώς και η επιμόρφωση των λαϊκών πιστών. Θα υπάρξει και συμμετοχή στην ανταλλαγή εμπειριών. Ο υπεύθυνος καρδ. Κevin Farrell, πρόεδρος της σχετικής Ρωμαϊκής Συνόδου έλαβε μέρος στη συνέντευξη τύπου και τόνισε πως και ο Πάπας θα λάβει μέρος για να “φέρει τον λόγο του και να ακούσει και ο ίδιος τη φωνή των συμμετεχόντων”.

Ο καρδινάλιος τόνισε πως σκοπός του Συμποσίου θα είναι η ευαισθητοποίηση ποιμένων και λαϊκών σε μια συνυπευθυνότητα που πηγάζει από το Βάπτισμα και που μας συνενώνει όλους”.

Θα είναι παρόντες 210 σύνεδροι, από τους οποίους 107 λαϊκοί, 36 πρεσβύτεροι και 67 επίσκοποι, αντιπρόσωποι από 74 Επισκοπικές Συνελεύσεις.

“Στη φάση της διάκρισης και του προγραμματισμού των ποιμαντικών δραστηριοτήτων και στην πραγματοποίησή τους, στην κατήχηση και στη λατρεία, στις δράσεις ευαγγελισμού και πρώτη αγγελίας, στις επιμέρους ποιμαντικές, στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες, στις διοικητικές και διαχειριστικές δομές, παντού, ποιμένες και λαϊκοί οφείλουν να βρίσκονται μαζί και να ενεργούν με πνεύμα κοινωνίας και συνεργασίας”, τόνισε ο καρδινάλιος.

Τρεις ημέρες, ξεκινώντας από τις 16 Φεβρουαρίου, με θέματα μελέτης α) φύση και θεμέλιο της συμμετοχής των λαϊκών στη συνυπευθυνότητα, β) απαραίτητη εκπαίδευση για μια καρποφόρα συνυπευθυνότητα των λαϊκών και γ) η ακρόαση του λόγου του πάπα Φραγκίσκου για το σημαντικό αυτό θέμα που θα δώσει νέα μορφή στην Εκκλησία του 21ου αιώνα.

Θα υπάρξει και ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που θα επιτρέψει να γίνουν γνωστές οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία ανά τον κόσμο, καθώς και οι ιδιαιτερότητες και οι προσδοκίες ανδρών και γυναικών σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα θα λάβει μέρος ο π. Μάρκος Φώσκολος από την Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου.

Προηγούμενο Άρθρο

Ευρωπαϊκή Συνέλευση για τη ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ, 5-12 Φεβρουαρίου 2023

Επόμενο Άρθρο

Συμπόσιο στο Βατικανό για “Ποιμένες και πιστούς λαϊκούς”

You might be interested in …

Κυκλοφορεί, π. Μάρκου Βιδάλη «Μια Ποικιλία … παρακαλώ»

π. Μάρκου Βιδάλη Μια Ποικιλία … παρακαλώ Στη δύσκολη ετούτη εποχή της κρίσης είναι πολύ της μόδας να παρουσιάζονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνταγές για φαγητά. Δεν υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι χωρίς εκπομπές μαγειρικής, δεν […]

Ο Δήμος της Κωνσταντινουπόλεως έδωσε το όνομα του Αγίου Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄ (Papa Roncalli Giovanni XXIII) σε κεντρική οδό της Πόλεως

Στις 30 Ιουνίου, ο νέος Αποστολικός Βικάριος στην Κωνσταντινούπολη, Σεβασμιότατος Massimiliano Palinuro, συνοδευόμενος από τον εφημέριο του Καθεδρικού Ναού π. Nicola Masedu, και από τον ευρισκόμενο εκεί εκείνες τις ημέρες επίσκοπο Δημήτριο Σαλάχα, για συνεργασία […]