24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου

της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Χαιρετισμός του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου Δημητρίου

 

        Στις 15 Νοεμβρίου 2011, έγινε στην Αθήνα η  1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ με γενικό θέμα «Το μέλλον του Έλληνα Χειρουργού». Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα στο χώρο της Υγείας που αφορούν το χειρουργό, καθώς επίσης οι προβληματισμοί του νέου χειρουργού μετά την ειδικότητα, όπως είναι οι επαγγελματικές επιλογές και η μελλοντική του επαγγελματική αποκατάσταση.

        Η Ημερίδα, με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων, οργανώθηκε από το παραπάνω Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο Δρ Μιλτιάδης Παπασταματίου, επιφανής επιστήμονας ιατρός χειρουργός, και προεδρεύων αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου «Η Παμμακάριστος», και στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Προσκλήθηκε να χαιρετίσει τους συνέδρους και ο Σεβασμιότατος Δημήτριος, του οποίου παραθέτουμε το κείμενο:

 

  Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,  

 

  Εκ μέρους της Ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος χαιρετίζω την 1η Ημερίδα του Επαγγελματικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ όπως και τους αξιότιμους συνέδρους. Συγχαίρω τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Συμβουλίου κ. Μιλτιάδη Παπασταματίου  και την Οργανωτική Επιτροπή για την πρωτοβουλία, η οποία ανυψώνει την ιατρική επιστήμη και την έρευνα. Ευχαριστώ για την τιμή της ευγενικής τους πρόσκλησης. Δεν είμαι βέβαια ιατρός, αλλά κάποια σχέση με τα θέματα υγείας έχω ως πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Καθολικής Ιεραρχίας για την Οικογένεια και την προστασία της ζωής, αλλά και ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου «Η Παμμακάριστος».

 

   Είναι αντιληπτό, ότι ο απαραίτητος συνδυασμός γνώσης και παιδείας που εκφράζεται με τις επιστημονικές και επαγγελματικές συναντήσεις σας, παρέχει το μονα­δικό εχέγγυο στο χειρουργό και του εξασφαλίζει την «επιστημονική επιβίωση» σε έναν κόσμο που καθημερινά αλλάζει και απαιτεί κινητοποίηση κάθε δυναμι­κού, για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης που σκοπό έχει τη βελτίωση της  παροχής  υγείας στη χώρα μας. Είναι γεγονός, ότι μόνο με το συνδυασμό  αυτό θα δια­μορφωθεί ο σωστός ρόλος του χειρουργού και γενικότερα του ιατρού, ώστε  να παραμείνει προμηθέας γνώσης και όχι επιμηθέας ξένης εμπειρίας. Τούτο, διότι η παιδεία που θα διαθέτει με τη διαχρονική της αξία, θα καθοδηγεί πά­ντοτε τη σκέψη του. Είναι το απόκτημα που δεν διδάσκεται, αλλά κα­ταγράφεται με το πρώτο φεγγοβόλημα της γνώσης μέσα στις γονο­τυπικές καταβολές που ο καθένας διαθέτει.

 

Σας είναι γνωστός ο επιτυχής παραλληλισμός του λειτουργήματος του  ιερέα, πνευματικού ιατρού της ψυχής, με το λειτούργημα  του επιστημονικού έργου του  ιατρού. Η σωματική ασθένεια στις διάφορες μορφές της, ο ανθρώπινος πόνος, η ελπίδα θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, η αγωνία για τη ζωή, και η όλη ψυχική κατάσταση του ασθενούς αποτελούν για τον  ιατρό όχι μόνο αντικείμενο επιστημονικής και επαγγελματικής γνώσης και προσφοράς, αλλά και ψυχικής, πνευματικής στήριξης και εμψύχωσης του ασθενούς. 

 

  Η ιδιότητα αυτή επαληθεύεται ιδιαίτερα στο χειρουργό ιατρό. Πριν εισαχθεί στο χειρουργείο, ο βαριά ασθενής, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό του πιστεύω, ατενίζει το πρόσωπο του  χειρουργού με εμπιστοσύνη, σιγουριά, αλλά και  με πίστη και ελπίδα στο Θεό. Στα χέρια του  Θεού και του ιατρού εναποθέτει την τύχη και τη ζωή του, το ίδιο και οι συγγενείς του ασθενούς.

 

Εκείνη τη στιγμή ακριβώς ο ιατρός χειρουργός διακατέχεται από δέος και  αισθάνεται την ανάγκη να εμψυχώσει τον ασθενή και να εμψυχωθεί ο ίδιος με θεϊκή  δύναμη. Όσο ικανός και να είναι επιστημονικά και επαγγελματικά, με γνώση και εμπειρία, εκεί ακριβώς ο ιατρός χειρουργός αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αυτός ο Κύριος της ζωής. Οποιοδήποτε και να είναι το θρησκευτικό του πιστεύω, εκεί ακριβώς συνειδητοποιεί την ύπαρξη του Θεού. Εκεί ακριβώς συνειδητοποιεί  ότι ο Θεός είναι ο Δημιουργός και Κύριος της ζωής και του θανάτου,  ότι η ζωή δεν είναι στα χέρια του, αλλά στα χέρια του Θεού, και ότι τελικά τα αδύνατα παρά  ανθρώποις είναι  δυνατά  μόνον παρά τω Θεώ, όπως μας διαβεβαιώνει ο Χριστός, όταν θεράπευε θαυματουργικά τους αρρώστους που με πίστη προσέφευγαν σε Αυτόν.

 

Σας είναι γνωστός ο όρκος του Ιπποκράτη, ίσως όμως δεν σας είναι γνωστή μια αρχαία προσευχή της Εκκλησίας για το λειτούργημα του  ιατρού, με την οποία  ικετεύει το Χριστό, ιατρό των ψυχών και των σωμάτων ημών, να φωτίσει το νου εκείνου που ασκεί την ιατρική επιστήμη, ώστε  να κάνει μια σωστή διάγνωση της ασθένειας του ανθρώπου, ώστε να μην κάνει τυχόν λάθος σε σχέση με τη θεραπεία του ασθενούς χρησιμοποιώντας μέσα δυσανάλογα στον καθένα, ώστε  να χορηγεί τα κατάλληλα φάρμακα και θεραπευτικά μέσα, αλλά και να  εξετάζει τη διάθεση του ασθενούς μήπως και ο ίδιος με την τυχόν αρνητική  συμπεριφορά του  εμποδίζει  τη θεραπευτική αγωγή που του επιβάλλει ο ιατρός. Όλα αυτά κάνει και ο ιερέας ως πνευματικός ιατρός της ψυχικής αρρώστιας. Γι’ αυτό το λόγο επαληθεύεται ο επιτυχής παραλληλισμός του λειτουργήματος του  ιερέα με το λειτούργημα  του επιστημονικού έργου του  ιατρού.

 

Κύριοι σύνεδροι, ο ιατρός  στην άσκηση του λειτουργήματός του έχει ανάγκη της  παρουσίας του Θεού. Εσείς ιδιαίτερα οι χειρουργοί, όταν εισέρχεστε στο χειρουργείο για να αντιμετωπίσετε μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση  με απρόβλεπτη έκβαση, βασίζεστε βέβαια  στην επιστημονική σας ικανότητα και εμπειρία, αλλά να σκέπτεστε συγχρόνως ότι το «νυστέρι» επάνω στο σώμα του ασθενούς  είναι «νυστέρι» επάνω στον άνθρωπο, πλασμένο κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού, και κυρίως ότι η τελική έκβαση της επέμβασής σας  δεν είναι μόνον «υπόθεση δική σας», αλλά και της θεϊκής βούλησης.

 

Τέλος, η  Ημερίδα αυτή εκφράζει την πεποίθηση ότι η  χειρουργική, κινείται σε χώρους που εμπνέει το «θαυμάζειν του Πλάτωνος και προωθεί το «επιθυμείν μαθείν» του Αριστοτέλη, αλλά και η πίστη στο Θεό. Μέσα σε αυτό το περίγραμμα επιστημονικής διανόησης, καλείται ο χειρουρ­γός να προσφέρει τη γνώση του με γνώμονα την Παιδεία που διαθέ­τει και με την κάλυψη της οποίας θα μπορέσει να διαβεί το κατώφλι της αποδοχής και να μπει στον ποθητό κόσμο της αναγνώρισης.

 

Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι,

 

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνω σε όλους σας τις πλέον ειλικρινείς ευχές για την επιτυχία της 1ης  Ημερίδας  Επαγγελματικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

 

Ευχαριστώ.

 

+ Δημήτριος Σαλάχας

Επίσκοπος – Έξαρχος των

Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου «Η Παμμακάριστος». 

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος : Σεμινάριο Επιμόρφωσης των Αναγνωστών του Λόγου του Θεού

Επόμενο Άρθρο

Τήνος : Ετήσια πανήγυρη της Καθέδρας της Ποιμαντικής Ενότητας της Καλλονής

You might be interested in …

ex_02

Νέος εκκλησιαστικός υπεύθυνος της Ουκρανικής Κοινότητας

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιότατος Δημήτριος  κατά την Αρχιερατική Λειτουργία που τέλεσε στην κρύπτη του Ναού της Αγίας Τριάδας,  εγκατέστησε τον παν.τον αρχιμανδρίτη Lubomyr Datsiv, ο οποίος αναλαμβάνει την ποιμαντική φροντίδα και ευθύνη της […]