21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Victor Manuel Fernandez, νέος, Αργεντινός, επικεφαλής στην «Ποντιφική Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστης»

O πάπας Φραγκίσκος όρισε τον νέο υπεύθυνο της σημαντικότερης και ιστορικότερης υπηρεσίας της Αγίας Έδρας, παλαιότερα γνωστής ως «Ιερό Γραφείο», που επιβλέπει τη σωστή εφαρμογή της Πίστης εντός καθολικής Εκκλησίας. Στην πρόσφατη ιστορία είχαν την ευθύνη του σημαντικοί δυτικοί    (Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) θεολόγοι, με γνωστότερο όλων, πριν την εκλογή του ως Πάπα, του Ιωσήφ Ράτσιγκερ. Η επιλογή Ιεράρχη από το νότιο ημισφαίριο,, που θεωρείται ανοικτός στα σύγχρονα ρεύματα θεολογίας, και  o τρόπος που τον παρουσίασε ο Φραγκίσκος, ήδη προκαλεί μουρμούρα σε συντηρητικούς κύκλους…

Την 1-7-2023 ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι ο 61χρονος Αρχιεπίσκοπος της Λα Πλάτα, από το 2018, Σεβ/τος V. M. Fernandez, πρώην Πρύτανης του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής (2009-2018), θα είναι ο Επικεφαλής της Συνόδου. Είναι συνεργάτης του Πάπα από την εποχή που εκείνος ήταν Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες.

H ανακοίνωση παρουσίασής του, από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, εκτός βιογραφικού του και επιλογής των επιστημονικών του δημοσιεύσεων περιελάμβανε προσωπική επιστολή του Ποντίφικα προς τον νέο Επικεφαλής της «Ορθοδοξίας» της Πίστης, στην οποία ο Φραγκίσκος αναφέρει ότι δεν περιμένει από αυτόν να γίνει μηχανισμός ελέγχου ενός και μοναδικού τρόπου έκφρασης. Διαφορετικές φιλοσοφικές, θεολογικές και ποιμαντικές σκέψεις μπορούν να αναπτυχθούν στην εκκλησία με πνεύμα σεβασμού και αγάπης.

Σε άλλες εποχές το Γραφείο χρησιμοποίησε μη ηθικές μεθόδους που δε προώθησαν τη θεολογική γνώση, υπογράμμισε ο Πάπας, φέροντας σε πολλούς στη μνήμη τη δίκη του Γαλιλαίου ή πιο πρόσφατες καταδίκες,      όπως της «Θεολογίας της Απελευθέρωσης»

Ο θεολόγος V. M. Fernandez είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα από το «Ιερό Γραφείο» για να λάβει τη συγκατάθεση της Αγίας Έδρας, στην ανάδειξή του ως Πρύτανη του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου Αργεντινής. Το είχε καταφέρει λόγω της σθεναρής υποστήριξης του τοπικού Αρχιεπισκόπου Χόρχε Μπεργκόλιο, του μετέπειτα πάπα Φραγκίσκου.

      Πληροφορίες/Φωτογραφία από Settimana News

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδικάζει το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία

Επόμενο Άρθρο

Η Λισαβόνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον Πάπα και τους νέους

You might be interested in …

Ημέρα Κάριτας: Μαζί αντιμετωπίζουμε την κρίση

    ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Μαζί αντιμετωπίζουμε την κρίση   Η οικονομική κρίση ξέσπασε το 2008 και το κράτος που χτυπήθηκε πιο πολύ είναι η Ελλάδα. Τα επακόλουθα της κρίσης σε κοινωνικό επίπεδο είναι καταστροφικά. Αυτό […]

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος για εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα

Ο πάπας Φραγκίσκος εισήχθη στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες ώστε να μπορέσει να αναρρώσει πλήρως. […]

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα των φτωχών [15 Νοεμβρίου 2020]

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 4η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ   33η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους 15 Νοεμβρίου 2020     «Τείνε το χέρι σου στον φτωχό» (Σοφ. Σειράχ 7,32)