22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Προσωρινή παύση επισιτιστικής βοήθειας στην Αιθιοπία

Η Διεθνής Κάριτας (Caritas Internationalis) ενώνει τη φωνή της με τις εκκλήσεις θρησκευτικών ηγετών στην Αιθιοπία που ζητούν να συνεχιστούν οι παραδόσεις επισιτιστικής βοήθειας στην περιοχή Τιγκράι, όπου οι μάχες έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Διεθνής Κάριτας απηύθυνε την Τρίτη (4 Ιουλίου) θερμή έκκληση προς τους οργανισμούς βοήθειας ζητώντας τους να επανανεργοποιηθεί η πρόσφατα ανασταλείσα επισιτιστική βοήθεια προς την περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας.

Στην ιστοσελίδα της, η Διεθνής Caritas, μαζί με πολλούς θρησκευτικούς ηγέτες και οργανισμούς βοήθειας, καλεί τον Οργανισμό των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) να «επαναλάβουν αμέσα τη διανομή τροφίμων που σώζουν ζωές».

Η ανακοίνωση εξηγεί ότι η επισιτιστική βοήθεια ανεστάλη στις 30 Μαρτίου 2023 στην περιοχή Τίγκρεϊ μετά την ανακάλυψη «εκτεταμένης και συστηματικής» εκτροπής μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων που προορίζονταν για πεινασμένους ανθρώπους (με άλλα λόγια υπεξαιρείται, δεν φθάνει σε αυτούς που τα χρειάζονται). Η προσωρινή παύση επεκτάθηκε σε ολόκληρη την επικράτεια της Αιθιοπίας στις αρχές Ιουνίου.

Εκατομμύρια στερούνται τροφής

Επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας, Alistair Dutton, σημειώνει ότι «εδώ και τρεις μήνες, εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ανάγκη της ζωτικής σημασίας βοήθεια στερούνται τροφίμων, κάνοντας εντονότερα τα προβλήματα στην υγεία και την ασφάλεια όσων ήδη υποφέρουν από σοβαρά τραύματα και στερήσεις μετά από έναν διετή πόλεμο και παρατεταμένη ξηρασία».

Η δήλωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι, ακόμη και αν συνεχίζεται η παροχή άλλης ζωτικής σημασίας βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διατροφής για γυναίκες και παιδιά, του ασφαλούς πόσιμου νερού και της υποστήριξης των γεωργικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης, «η αναστολή της διανομής τροφίμων απειλεί ακόμη περισσότερο τις ζωές, ιδίως των ηλικιωμένων ή των ατόμων με κακή υγεία, των παιδιών και των εσωτερικά εκτοπισμένων».

Η πείνα προκαλεί πείνα

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η πείνα έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους στη βόρεια περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας ως αποτέλεσμα της έλλειψης τροφίμων. Αυτό δεν είναι ούτε ανθρώπινο ούτε ηθικό», συνεχίζει ο κ. Dutton. 

Η κλοπή και η διαφθορά στην επισιτιστική βοήθεια δεν πρέπει να γίνει ανεκτή και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
Πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα και να τεθούν σε εφαρμογή ισχυροί και διαφανείς μηχανισμοί λογοδοσίας για να αποτραπούν μελλοντικά προβλήματα. «Αλλά δεν μπορεί να υποφέρουν αθώοι άνθρωποι στο μεταξύ», προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας.

Έκκληση των θρησκευτικών ηγετών

Η έκκληση της Κάριτας απηχεί την έκκληση αρκετών θρησκευτικών ηγετών της Αιθιοπίας.
Σε κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση της Αιθιοπίας, την USAID και το WFP, ο καρδινάλιος Berhaneyesus, πρόεδρος της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων της Αιθιοπίας, και ο αιδεσιμότατος Kes Yonas, επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας Mekaneyesus της Αιθιοπίας, αναφέρουν ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην παράδοση της επισιτιστικής βοήθειας θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω καταστροφή σε όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης, ο Abune Mathias, Πατριάρχης της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Tewahedo, τονίζει πως η αναστολή αυτής της ζωτικής σημασίας υποστήριξης έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά βάσανα των ανθρώπων λόγω της πείνας.

Τέλος, προσθέτοντας τη φωνή του στην έκκληση, ο Καθολικός Επίσκοπος του Adigrat, σεβάμ. Tesfaselassie Medhin, λέει ότι ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων από την πείνα δεν μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για να διορθωθεί το σύστημα.

Τέλος, η Κάριτας επαναλαμβάνει ότι «ενώνει την φωνή της με την έκκληση των θρησκευτικών ηγετών της Αιθιοπίας προς την USAID και το WFP να επανενεργοποιήσουν αμέσως τις διανομές επισιτιστικής βοήθειας για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες για όσους έχουν δικαίωμα να λάβουν βοήθεια».

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 16% των 120 εκατ. πολιτών της Αιθιοπίας, εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια, υπολόγιζε τον Μάιο η OCHA.

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη της Κάριτας Ελλάς σε έργα κοινωνικής οικονομίας στην Ισπανία

Επόμενο Άρθρο

Νέοι μάρτυρες – Μάρτυρες της Πίστεως

You might be interested in …

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Πέμπτη 19 Οκτ.)

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, μαζί με τον πάπα Φραγκίσκο, συγκεντρώθηκαν χθες Πέμπτη 19 – μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 13ης Γενικής Συνόδου – στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να προσευχηθούν για όσους […]

Δέκατη επέτειος από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λαμπεντούζα

Με αφορμή τη δέκατη επέτειο της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, η Διεθνής Καθολική Επιτροπή Μετανάστευσης (ICMC) κάνει έκκληση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να […]

«Προσκυνητής πίστεως κι ελπίδας»

«Προσκυνητής πίστεως κι ελπίδας» Μιλούν ο Καρδινάλιος Στανίσλαος Rylko, πρωθιερέας της Παναγίας της Μείζονος (“Η Παναγία είναι ασπίδα εναντίον του κακού”), και ο π. Ερρίκος Casini, εκκλησιαστικός προϊστάμενος του Αγίου Μαρκέλλου στο Corso (“δεχτήκαμε πολλά […]