Ενώ πλησιάζει η έναρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Λισαβόνα, ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων που μοιράζονται μαζί του τις προσωπικές τους ιστορίες, τις ελπίδες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους προσφέρει παρηγοριά και ενθάρρυνση στη δεύτερο επεισόδιο του «Popecast» με παραγωγό το Ραδιόφωνο του Βατικανού και το Vatican News.
Στο τελευταίο «Popecast» του Salvatore Cernuzio του Vatican News, ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ηχογραφημένες ερωτήσεις μιας ομάδας νέων που μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες. Σε κάθε μία από αυτές απαντά με λόγια ενθάρρυνσης. Το πρώτο podcast του Πάπα μεταδόθηκε τον Μάρτιο με την ευκαιρία της δέκατης επετείου από την εκλογή του.
Οι νέοι που συμμετείχαν σε αυτό το δεύτερο podcast αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία προελεύσεων και ηλικιακών ομάδων, και μίλησαν για τις δυσκολίες τους, αλλά και τον δυναμισμό και τις ελπίδες τους.
Ο Θεός σας αγαπάει
Ο πάπας Φραγκίσκος άκουσε την ιστορία της Giona, η οποία μίλησε για τις προκλήσεις του να είσαι πιστός, αποδεχόμενος παράλληλα την πραγματικότητα του να έχεις να αντιμετωπίσεις σωματικές προκλήσεις ως τρανσέξουαλ.
Ο Πάπας προσέφερε λόγια ενθάρρυνσης, λέγοντας ότι «ο Θεός μας αγαπά όπως ακριβώς είμαστε» και ότι «ο Κύριος μας συνοδεύει πάντα, πάντα. Ακόμη και αν είμαστε αμαρτωλοί, Εκείνος πλησιάζει για να μας βοηθήσει». Ο Πάπας πρόσθεσε, «μην τα παρατάτε, συνεχίστε να αγωνίζεστε».
Πάντα να αγωνίζεστε μπροστά
Ακούγοντας τις ιστορίες του Edward και του Valerij, που εκτίουν και οι δύο ποινή σε σωφρονιστική μονάδα ανηλίκων, ο Πάπας άκουσε για τις δύσκολες οικογενειακές τους καταστάσεις και την εγκατάλειψη που τους οδήγησε στη διάπραξη εγκλημάτων για τα οποία έχουν μετανιώσει.
Απαντώντας, ο Πάπας τους ζήτησε να σκεφτούν ότι τα λάθη μας δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπλοκάρουν τη ζωή μας και ότι «η ανθρώπινη ιστορία συνεχίζεται με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της».
Ακόμα και ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει μόνιμο σημάδεμα της ζωής μας από την κοινωνία, παρατήρησε ο Πάπας, αλλά τους ζήτησε να θυμούνται πάντα ότι ο Κύριος είναι μαζί τους στο ταξίδι τους, έτοιμος «να σας πιάσει από το χέρι, να σας βοηθήσει να σηκωθείτε». Καθήκον μας, είπε, είναι να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, ώστε ο Θεός να μας βοηθήσει να σκεφτούμε τη ζωή μας και να προχωρήσουμε θετικά.
Ορίζοντας της ελπίδας
Η Arianna αφηγήθηκε τη δική της πάλη με τη διπολική διαταραχή, η οποία της έχει προκαλέσει στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά και στιγμές που σκέφτηκε να αυτοκτονήσει. Ταυτόχρονα, είπε ότι αισθάνεται ότι σώζεται από τον Θεό.
Ο Πάπας την άκουσε προσεκτικά και απάντησε ενθαρρύνοντάς την να «κοιτάζει πάντα μπροστά, να μη χάνει τον ορίζοντα… και ο ορίζοντας είναι ο Θεός».
Την κάλεσε να ακολουθήσει τις συστάσεις φροντίδας των επαγγελματιών υγείας και σημείωσε ότι όλοι μας είμαστε τραυματισμένοι στη ζωή με διάφορους τρόπους και εξαιτίας διαφορετικών αιτιών, συμπεριλαμβανομένης της αμαρτίας, που απαιτούν να κοιτάμε πάντα στον ορίζοντα της αγάπης και της ευσπλαχνίας του Θεού.
Ο πάπας Φραγκίσκος στη συνέχεια απευθύνθηκε σε αργεντινούς νέους σχετικά με τις ελπίδες τους για τη χώρα τους και τη βελτίωση της ζωής τους εκεί, και τους κάλεσε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν να γίνει καλύτερη η κοινωνία εκεί, σε μια χώρα που είναι πλούσια σε πόρους.
Εμπλουτισμένη από την ποικιλομορφία
Στη συνέχεια άκουσε τη Valeria, μια καθηγήτρια θρησκευτικών, η οποία μετέφερε τα σχόλια που λαμβάνει από τους νεαρούς μαθητές της, οι οποίοι επιθυμούν μια Εκκλησία πιο διαφανή, νεανική και κοντά στους ανθρώπους της ζωής τους.
Ο Πάπας απάντησε υπενθυμίζοντας τη σημασία μιας Εκκλησίας που πορεύεται μαζί με τους ανθρώπους. Προειδοποίησε ότι όταν η Εκκλησία κλείνεται πολύ στον εαυτό της, κινδυνεύει να γίνει σεχταριστική και διχασμένη. Πρόσθεσε ότι το μεγαλείο της Εκκλησίας έγκειται στην ποικιλομορφία και την ενότητά μας.
Στη συνέχεια ο Πάπας άκουσε τον Giuseppe, ο οποίος περιέγραψε το πως εγκατέλειψε τις πανεπιστημιακές του σπουδές, περνώντας μεγάλο μέρος του χρόνου του στο σπίτι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια με διαδικτυακές επαφές.
Ο Πάπας παρατήρησε ότι η ζωή του, που ζει κυρίως διαδικτυακά, μπορεί να γίνει «αποστειρωμένη» και απομονωμένη, καθώς χάνει τον ορίζοντα, αφού η ανθρώπινη επαφή με τους άλλους είναι τόσο σημαντική.
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας
Κλείνοντας, αφού ρώτησε ποιοι θα πάνε στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους νέους συνομιλητές του στο «Popecast» να καταβάλουν προσπάθεια για να λάβουν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, κάνοντας λόγο για μια αξιόλογη εμπειρία που θα τους γεμίσει πολύ, η οποία χαρακτηρίζεται από την κοινότητα, τη γιορτή, την ελπίδα και τη χαρά.
Πηγή: vaticannews.va