Η Εκκλησία σε πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου έστειλε αντιπροσωπείες νέων καθολικών στην Πορτογαλία για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (ΠΗΝ). Πολλοί από τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες φιλοξενούνται ήδη σε διάφορα μέρη της Πορτογαλίας για τις «Ημέρες στις Επισκοπές», το προοίμιο της μεγάλης συγκέντρωσης της ΠΗΝ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (1-6 Αυγούστου) στη Λισαβόνα με τον πάπα Φραγκίσκο.
Μια ομάδα καθολικών νέων από την Μπουρκίνα Φάσο, την περίκλειστη χώρα της Δυτικής Αφρικής, συμμετέχει στην ΠΗΝ 2023. Ο πατέρας Paul Valéry Sakougri, υπεύθυνος για τη νεολαία, μίλησε στη Lucie Sarr της La Croix Africa για τη διαδικασία επιλογής της αντιπροσωπείας της Μπουρκίνα Φάσο και για ορισμένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η καθολική νεολαία στη χώρα του.
La Croix Africa: Πώς επιλέχθηκαν οι συμμετέχοντες της Μπουρκίνα Φάσο για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (ΠΗΝ);
Paul Valéry Sakougri: Η επίσημη αντιπροσωπεία της Μπουρκίνα Φάσο για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα αποτελείται από 47 άτομα, εκ των οποίων τρία από τον Νίγηρα και 44 από την Μπουρκίνα Φάσο, δεδομένου ότι σχηματίζουμε ενιαία Σύνοδο Ιεραρχίας με τον Νίγηρα. Ωστόσο, ορισμένες αντιπροσωπείες των επισκοπών θα συμμετάσχουν με τις αντιπροσωπείες των επισκοπών με τις οποίες είναι αδελφοποιημένες για να λάβουν μέρος στην ΠΗΝ. Αυτές οι αντιπροσωπείες αποτελούνται από περίπου 35 άτομα.
Η διαδικασία επιλογής ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό, με κριτήρια που στάλθηκαν στους ιερείς των Εκκλησιαστικών Επαρχιών και στις ενορίες. Το πρώτο κριτήριο είναι η ηλικία (κάτω των 30 ετών), ακολουθούμενη από τη δέσμευση στην Εκκλησία. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν καλή σχέση με την Εκκλησία και καλό ηθικό χαρακτήρα. Επιπλέον, οι νέοι έπρεπε να επιλεγούν με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων νέων σε τοπικό επίπεδο, στη συνέχεια με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας πριν από την τελική επικύρωση σε εθνικό επίπεδο.
Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην απόκτηση πορτογαλικής βίζας για τους νέους;
Είχαμε πολλές συναντήσεις στην πορεία με την αποστολική Νουντσιατούρα και το πορτογαλικό γενικό προξενείο στην Μπουρκίνα Φάσο. Ως αποτέλεσμα, ήμασταν τυχεροί που δεν μπλοκαρίστηκε κανένας φάκελος μεταξύ των συμμετεχόντων στην επίσημη αντιπροσωπεία. Για τις αντιπροσωπείες των επισκοπών, ωστόσο, σε ορισμένους δεν χορηγήθηκε βίζα.
Ωστόσο, η κατάσταση ήταν πολύ πιο περίπλοκη για τα νιγηριανά μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας. Από τους τρεις από τον Νίγηρα, οι δύο δεν έχουν ακόμη λάβει απάντηση από το προξενείο. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν τον Μάιο.
Ήσασταν εφημέριος νεολαίας για αρκετά χρόνια. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συμμετοχή των νέων;
Είμαι υπεύθυνος νεολαίας εδώ και οκτώ χρόνια, και σε γενικές γραμμές, οι νέοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το ρόλο τους. Έχουμε αναθεωρήσει το καταστατικό, ιδίως τον ρόλο των ιερέων και των μοναχών ως συμβούλων νεολαίας. Αυτό μας επέτρεψε να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο.
Δυστυχώς, η ανασφάλεια κάνει τα πράγματα πολύ πιο περίπλοκα. Σε ορισμένες περιοχές, δεν γίνονται πλέον ούτε καν λειτουργίες· όλοι έχουν φύγει. Σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε νέα πνοή στους νέους.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους νέους είναι η απασχόληση. Πώς βοηθάει η Εκκλησία στη Μπουρκίνα Φάσο τους νέους να βρουν δουλειά;
Στη Μπουρκίνα Φάσο, έχουμε δημιουργήσει ένα τμήμα της Οικονομίας του Φραγκίσκου το οποίο προσπαθεί να αναλάβει το θέμα της απασχόλησης των νέων. Με αυτό το σκεπτικό, προσφέρονται διάφορα μαθήματα κατάρτισης σε νέους ανθρώπους.
Στόχος μας είναι να βρούμε 125 θέσεις εργασίας για τους νέους μέχρι το 2025. Η ιδέα είναι να σηματοδοτήσουμε τα 125 χρόνια ευαγγελισμού στην Μπουρκίνα Φάσο. Πέρυσι, στην επισκοπή Ουαγκαντούγκου, βοηθήσαμε 600 νέους να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης, το οποίο είναι επίσης ένας τρόπος να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν δουλειά.