20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η αλήθεια δεν χρειάζεται δυνατές κραυγές

Παραμονή της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου, ο πάπας Φραγκίσκος λέει ότι η αλήθεια «δεν χρειάζεται δυνατές κραυγές για να φτάσει στις καρδιές των ανθρώπων».

Ο πάπας Φραγκίσκος,μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι και επικεφαλής πολλών χριστιανικών εκκλησιών, αλλά και την συμμετοχή πιστών από πολλές χριστιανικές ομολογίες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγ. Πέτρου, για μια οικουμενική αγρυπνία προσευχής, λίγες μέρες πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου.

Στην ομιλία του, προς το τέλος της αγρυπνίας (η τελετή έληξε στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα), ο πάπας Φραγκίσκος εμβάθυνε στο θέμα της σιωπής, τονίζοντας ιδιαίτερα τρεις αξίες που έχει για τους Χριστιανούς σήμερα.

Η σιωπή και η φωνή του Θεού

«Η σιωπή», άρχισε ο Πάπας, «βρίσκεται στην αρχή και στο τέλος της επίγειας ύπαρξης του Χριστού. Ο Λόγος, ο Λόγος του Πατέρα, έγινε “σιωπή” στη φάτνη και στο σταυρό, τη νύχτα της Γέννησης και τη νύχτα των Παθών του».

Πράγματι, σημείωσε, ο Θεός φαίνεται να προτιμά τη σιωπή από «τις φωνές, τα κουτσομπολιά και τον θόρυβο». Όταν εμφανίζεται στον Προφήτη Ηλία, ο Θεός δεν εμφανίζεται με άνεμο, σεισμό ή φωτιά, αλλά με μια «μικρή ήσυχη φωνή».

«Η αλήθεια, άλλωστε» είπε ο πάπας Φραγκίσκος, «δεν χρειάζεται δυνατές κραυγές για να φτάσει στις καρδιές των ανθρώπων».

Για τον λόγο αυτό, είπε, πρέπει και εμείς, ως πιστοί, «να απελευθερωθούμε από τον τόσο πολύ θόρυβο για να ακούσουμε τη φωνή του. Γιατί μόνο στη σιωπή μας ηχεί ο λόγος του».

Η σιωπή και η ζωή της Εκκλησίας

Στη συνέχεια, ο Άγιος Πατέρας έστρεψε την προσοχή του στις Πράξεις των Αποστόλων, οι οποίες αναφέρουν ότι μετά την ομιλία του Πέτρου στη Σύνοδο της Ιερουσαλήμ «όλο το πλήθος σώπασε».

Αυτό μας υπενθυμίζει, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, ότι «η σιωπή, στην εκκλησιαστική κοινότητα, καθιστά δυνατή την αδελφική επικοινωνία- μόνο όταν σιωπούμε για να ακούσουμε τους άλλους, το Άγιο Πνεύμα είναι σε θέση να “συγκεντρώνει τις απόψεις”».

Επιπλέον, η σιωπή «επιτρέπει την αληθινή διάκριση, μέσω της προσεκτικής ακρόασης των αναστεναγμών του Πνεύματος που είναι πολύ βαθιοί για λόγια, οι οποίοι αντηχούν, συχνά κρυμμένοι, μέσα στο Λαό του Θεού».

Ως εκ τούτου, ο πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε τους συγκεντρωμένους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να ζητήσουν από το Άγιο Πνεύμα να «χαρίσει το δώρο της ακρόασης» στους συμμετέχοντες στις επερχόμενες συνεδριάσεις της Συνόδου.

Σιωπή και χριστιανική ενότητα

Μια τελευταία πτυχή της σιωπής, είπε ο Πάπας, είναι ότι είναι «απαραίτητη για το ταξίδι της χριστιανικής ενότητας».

Αυτό, είπε, οφείλεται στο γεγονός ότι η σιωπή «είναι θεμελιώδης για την προσευχή και ο οικουμενισμός αρχίζει με την προσευχή και είναι στείρος χωρίς αυτήν».

Έτσι, «όσο περισσότερο στρεφόμαστε όλοι μαζί στον Κύριο στην προσευχή, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε ότι αυτός είναι που μας εξαγνίζει και μας ενώνει πέρα από τις διαφορές μας».

Συμπέρασμα

Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια προσευχή ώστε «να μάθουμε ξανά να σιωπούμε: να ακούμε τη φωνή του Πατέρα, το κάλεσμα του Ιησού και το στεναγμό του Πνεύματος».

«Ας ζητήσουμε», είπε, «η Σύνοδος να είναι ένας καιρός αδελφοσύνης, ένας τόπος όπου το Άγιο Πνεύμα θα καθαρίσει την Εκκλησία από κουτσομπολιά, ιδεολογίες και πόλωση» και «ας μάθουμε, όπως οι Μάγοι, πώς να προσκυνούμε ενωμένοι και σιωπηλοί το μυστήριο του Θεού που έγινε άνθρωπος, με τη βεβαιότητα ότι όσο πιο κοντά είμαστε στον Χριστό, τόσο πιο ενωμένοι θα είμαστε μεταξύ μας».

Προηγούμενο Άρθρο

«Αντίληψη Εκκλησίας», του π. Ιωάννη Ασημάκη

Επόμενο Άρθρο

In Memoriam: «Ο Διεθνής» Επίσκοπος Φραγκίσκος Παπαμανώλης

You might be interested in …

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Πράγα

Σύνοδος για τη Συνοδικότητα Ηπειρωτική Φάση Ευρώπη Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ηπειρωτικής φάσης της Συνόδου για την Ευρωπαϊκή ήπειρο με ένα προσωρινό έγγραφο που τώρα θα συζητηθεί μεταξύ των Επισκόπων. «Είμαι ανακουφισμένος. Και ακόμη […]

Μινεάπολη: ο καρδινάλιος Turkson ζητά δικαιοσύνη και συγχώρεση

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, μιλά στο Vatican News για τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που εξαπλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με νεκρούς και τραυματίες, μετά τη δολοφονία του […]