20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Εκκλησία συγκαλεί την 7η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών

family_4
family_4  

Μιλάνο – Tρεις ημέρες συζητήσεων με 104 ομιλητές από 27 διαφορετικές χώρες. 31 δραστηριότητες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Η Εκκλησία καλεί τις οικογένειες. Στo πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνάντησης Οικογενειών, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου Ποιμαντικής στο Μιλάνο.

Στο επίκεντρο της 7ης Παγκόσμιας Συνάντησης Οικογενειών είναι το Συνέδριο, το οποίο αντιπροσωπεύει στον υψηλότερο βαθμό και με μια πιο ειδική σύνθεση τον εκκλησιαστικό προβληματισμό σχετικά με την οικογένεια.

Μια μεγάλη στιγμή για μελέτη, επεξεργασία και ενίσχυση των εμπειριών θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, όπου θα κατατεθεί η οπτική των λαϊκών και θα είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες φορές. Αυτό, λόγω της επιλογής των δύο θεμάτων: της εργασίας και της γιορτής, δύο κοινωνικών τομέων στους οποίους η οικογένεια ανοίγεται στην κοινωνία και η κοινωνία συναντά την οικογενειακή ζωή.

 

Μερικοί Αριθμοί

Μερικοί αριθμοί μπορούν να βοηθήσουν να καταλάβουμε το μέγεθος των εργασιών των τριών ημερών των εργασιών του συνεδρίου. 31 είναι οι ομιλίες και οι δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί, 27 οι χώρες που εκπροσωπούνται και 104 οι ομιλητές που έχουν επιλεγεί από τομείς όπως ο πολιτισμός, η πολιτική, οι ενώσεις για τις οικογένειες και από τον  διεθνή χώρο. Ανάμεσά τους υπάρχουν 4 καρδινάλιοι, 7 επίσκοποι, 24 καθηγητές πανεπιστημίου (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, θεολόγοι, νομικοί). 5 χιλιάδες αναμένεται να είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Μεταξύ των εκπροσώπων από την Εκκλησία παγκοσμίως, περιλαμβάνονται και θα μιλήσουν: ο Καρδινάλιος Σον O’Malley, Αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης και ο Καρδινάλιος Philippe BARBARIN, Αρχιεπίσκοπος της Λυών. Από την Ιταλία θα μιλήσουν ο Καρδινάλιος Gianfranco Ravasi, ο Επίσκοπος Giancarlo Bregantini και ο ηγούμενος της Bose Enzo Bianchi.

 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται πολλές σημαντικές προσωπικότητες στους τομείς τους: ο μεξικανός οικονομολόγος, πρώην υπουργός Εσωτερικών Esteban Μοντεζούμα, οι κοινωνιολόγοι Giuseppe De Rita και Pierpaolo Ντονάτι, ο οικονομολόγος Αλμπέρτο Quadrio Curzio, ο ψυχίατρος Γκουστάβο Pietropolli Charmet, ο διευθυντής της Corriere della Sera Ferruccio De Bortoli και ο Jose Luis Restan, διευθύνων σύμβουλος της Cope.

Από πολιτιστικής οπτικής θα μετέχει και θα μιλήσει ο νεαρός συγγραφέας Alessandro D’Avenia. Επίσης, οι μάρτυρες καλούνται να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία ως γονείς, υπό το πρίσμα της πίστης. Ωστόσο, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, τα πραγματικά αστέρια, θα είναι οι 20 οικογένειες που έρχονται από τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Αργεντινή, το Σουδάν, την Κολομβία και τη Γερμανία, που επελέγησαν να μεταφέρουν τις καθημερινές καταστάσεις που σήμερα οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο έχουν να αντιμετωπίσουν.

Πολλά είναι τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν μέσα από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις κορυφαίων εκπροσώπων της παγκόσμιας σοφίας, μέσα από τις τοποθετήσεις εμπειρογνωμόνων αλλά και την κατάθεση μαρτυριών και προσωπικών εμπειριών: η συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η σχέση μεταξύ γιορτής και ελεύθερου χρόνου, η οικογένεια που αντιμετωπίζει την πρόκληση της παγκόσμιας επικοινωνίας, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης. Θα συζητηθεί η κατάσταση των εργαζομένων γυναικών, και ακόμα οι χωρισμοί, τα διαζύγια και οι σχέσεις των νέων.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον Καρδινάλιο Ennio Antonelli, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την οικογένεια και από τον Καρδινάλιο Angelo Scola, Αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου, ενώ την επόμενη μέρα την θέση του θα αναλάβει ο προκάτοχός του, Καρδινάλιος Dionigi Tettamanzi. Το πρόγραμμα προβλέπει τις παρουσιάσεις των ομιλιών στην Ολομέλεια το πρωί στο Fiera Milano City, και το απόγευμα συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. 

Σε αυτές τις τρεις σημαντικές ημέρες σκέψης και μελέτης για την οικογένεια, δεν μπορεί να μην μετέχουν και τα νεώτερα μέλη της οικογένειας. Έτσι, ταυτοχρόνως με το επίσημο συνέδριο, θα πραγματοποιείται και ένα για παιδιά και εφήβους από 3 έως 17 ετών. Πρόκειται να μελετήσουν τα ίδια  θέματα με αυτά των ενηλίκων, χωρισμένα σε τρεις ηλικιακές ομάδες. Στο δικό τους πρόγραμμα περιλαμβάνονται συζητήσεις, δραστηριότητες ψυχαγωγίας, εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι δραστηριότητες είναι ανοιχτές για όλα τα παιδιά, και όχι μόνο για τα παιδιά εκείνων που παρακολουθούν το συνέδριο.

Η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών αρχίζει στις 30 Μαΐου και  ολοκληρώνεται στις 3 Ιουνίου. Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί «η γιορτή των μαρτυριών» παρουσία του Πάπα, ενώ την Κυριακή 3 Ιουνίου θα τελέσει την Θεία Λειτουργία παρουσία όλων των συμμετεχόντων της Συνάντησης. Η επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Συνάντησης είναι http://www.family2012.com

 

Διεθνής Έκθεση για την οικογένεια

 

Παράλληλα με την συνάντηση θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη σε καλές πρακτικές, νέες ιδέες και τα καλά έργα προς όφελος της οικογένειας. Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από τη Διεθνή Έκθεση για την οικογένεια. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2012 στο Μιλάνο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της 7ης Παγκόσμιας Συνάντησης των Οικογενειών, η οποία θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Μιλάνο και θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ .

Η Διεθνής Έκθεση για την Οικογένεια είναι μια πρωτοβουλία – η πρώτη του είδους της στην Ιταλία – για να προωθηθούν οι επαφές, η ανταλλαγή και η προβολή των σωματείων και των ιδρυμάτων, τόσο εκκλησιαστικών όσο και πολιτικών, οργανισμών και επιχειρήσεων, και ατόμων που εργάζονται στον τομέα της οικογένειας. Είναι μια ευκαιρία για να υπογραμμιστεί πως η οικογένεια αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αξία για την κοινωνία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διοργανωτές αναμένουν 50.000 επισκέπτες.

Οι Παγκόσμιες Συναντήσεις των Οικογενειών έχουν την αφετηρία τους πίσω στο 1981, όταν ο Μακάριος Ιωάννης Παύλος Β’ εξέδωσε την παραίνεση «Περί των Καθηκόντων της Χριστιανικής Οικογένειας-Familiaris Consortio» και καθιέρωσε το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Οικογένεια. Η πρώτη  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το 1994 και από τότε πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια. Σκοπός της είναι μια γιορτή για το θείο δώρο της Οικογένειας, να φέρει τις οικογένειες μαζί στην προσευχή, και να αυξήσει την κατανόηση του ρόλου της χριστιανικής οικογένειας ως κατ΄ οίκον Εκκλησία και βασικό κύτταρο του ευαγγελισμού.

 

Χώροι

Οι εκδηλώσεις της 7ης Παγκόσμιας Συνάντησης των Οικογενειών θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης του Μιλάνου και στη Λομβαρδία. Ένας μεγάλος αριθμός των εκδηλώσεων θα λάβουν χώρα σε όλη την περιοχή, ενώ το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο Ποιμαντικής, η Διεθνής Έκθεση για την Οικογένεια και οι εκδηλώσεις με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ θα πραγματοποιηθούν στο Fieramilanocity και στο Βόρειο Πάρκο του Μιλάνου – Αεροδρόμιο Bresso.

Το Βόρειο Πάρκο του Μιλάνου – Αεροδρόμιο Bresso θα φιλοξενήσει την “Γιορτή των Μαρτυριών” το Σάββατο στις 2 Ιουνίου και τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 3 Ιουνίου, παρουσία του Αγίου Πατέρα. Το Fieramilanocity – Mico θα φιλοξενήσει το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο Ποιμαντικής, την Διεθνή Έκθεση Οικογένεια και τη Διεθνή Βιβλιοθήκη.

Το Mico είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Καλύπτει μέχρι και 18.000 άτομα σε περίπου 70 πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μιλάνου και είναι εύκολα προσβάσιμο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους αυτοκινητοδρόμους.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ Β΄Μέρος, Από την είσοδο στην Ιερουσαλήμ μέχρι την Ανάσταση

Επόμενο Άρθρο

Η ζεστή υποδοχή από μία Χριστιανική Οικογένεια

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε τους εκπροσώπους των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των λοιπών Χριστιανικών δογμάτων, διεκκλησιαστικών Οργανισμών και άλλων θρησκειών, που ήλθαν στη Ρώμη για την ενθρόνισή του

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε όλους τους εκπροσώπους των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των λοιπών Χριστιανικών δογμάτων, διεκκλησιαστικών Οργανισμών και άλλων θρησκειών, που ήλθαν στη Ρώμη για την ενθρόνισή του, ενώ εκ μέρους […]

Ξεκίνησαν οι κατηχήσεις για τους νέους στην Λισαβόνα

Από την Τετάρτη 2 Αυγούστου και για τις επόμενες δυο ημέρες το πρωινό  πρόγραμμα των νέων που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα προβλέπει μια σειρά 3 κατηχήσεων. Με ένα  νέο μοντέλο πραγματοποιούνται οι […]

Δήλωση της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη

“Ένα βιώσιμο μέλλον του επισιτιστικού μας συστήματος και ένα ασφαλές και ακμάζον μέλλον για τους αγρότες μπορούν να συνυπάρξουν” Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες διαμαρτυρίες αγροτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και […]