20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μεγάλη Τετάρτη στη Τήνο

tin_Mtetarti_1

tin_Mtetarti_1

Την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα με την παρουσία  οκτώ ιερέων της εκκλησιαστικής επαρχίας τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία έγινε η  ευλογία των Ελαίων και η καθαγίαση του Μύρου, από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου π. Νικόλαο. Στο ιερό υπηρετούσε ο Υποδιάκονος Γιάννης Σκλάβος.

tin_Mtetarti_2  Στην τελετή παρέστησαν και όλα τα παιδιά της τοπικής Εκκλησίας που πρόκειται να λάβουν κατά τη φετινή χρονιά το Μυστήριο του Χρίσματος.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη  Εκκλησία και είπε:

Ευχαριστώ το Θεό για τη μεγάλη πνευματική χαρά που μου δίνει κατ’ αυτήν τη Θεία Λειτουργία της ευλογίας των ελαίων και της καθαγίασης του μύρου, ως ποιμένα αυτής της αγαπητής μας Εκκλησίας.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, αγαπητοί μου ιερείς, που μαζί θα ζήσουμε αυτές τις έντονα μυστηριακές στιγμές, κατά τις οποίες θα θυμηθούμε την ιεροσύνη μας. Η εδώ παρουσία μας εκφράζει και ορατά  «το μυστήριο»  και «τη χάρη»  της κοινωνίας που υπάρχει μεταξύ του πρεσβυτερίου και του επισκόπου. Αυτήν με χαρά θα ανανεώσουμε σε λίγο ενώπιον του περιούσιου λαού του Θεού. Γνωρίζω πόσο χαίρονται τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μας, όταν μας βλέπουν ενωμένους και  αγαπημένους. Τους  ζητώ να συνεχίσουν να μας συνοδεύουν  με την προσευχή τους για να είμαστε  πιστοί στις υποσχέσεις που θα ανανεώσουμε σε λίγο επιθυμώντας να παραμείνουμε ολοκληρωτικά αφιερωμένοι στον Ιησού Χριστό. Θέλουμε να τον υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις, στο πρόσωπο των μελών της Εκκλησίας μας, αλλά και στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου.

Αυτό που ζούμε  αυτή τη στιγμή είναι μια  αληθινή  κοινωνία, αυτή θέλουμε συνεχώς να βιώνουμε με τον Κύριο, να  βιώνουμε μεταξύ μας και με το Λαό του Θεού που είναι το «βασιλικό ιεράτευμα». Αυτή η κοινωνία  έχει τις ρίζες της  στο Βάπτισμά μας, ενισχύεται με τη μυστηριακή χάρη, και στην Ευχαριστία βρίσκει την ανεξάντλητη πηγή και την αθάνατη τροφή.

Αυτή η κοινωνία ανανεώνεται επίσης από τη μυστηριακή χάρη που παράγουν τα μυστήρια που συμβολίζουν τα Έλαια  που σε λίγο θα ευλογηθούν, θα καθαγιαστούν και στη συνέχεια θα φθάσουν σε όλες τις ενορίες της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας για να χρησιμοποιηθούν για την τέλεση των μυστηρίων.

        Ιδιαίτερα για μας τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας  αυτή η κοινωνία  λαβαίνει τον  ανεξίτηλο  χαρακτήρα της με το Μυστήριο της Ιεροσύνης  που μας καθιστά  μέλη  ενός ενιαίου ιερατείου, συναγμένου  γύρω από τον Επίσκοπό του και όλων μας με το μόνο  Αρχιερέα Χριστό: μία κοινωνία που είναι καθοριστική για την πνευματική μας ζωή και για την ιερή μας αποστολή. Όταν διατρέχουμε δρόμους και θάλασσες για να φθάσουμε σε πόλεις και χωριά για να αναγγείλουμε με χαρά, τον Αναστημένο Χριστό  και να υπηρετήσουμε την Εκκλησία του.

Γνωρίζω πόσο αγαπάτε την Εκκλησία και πόσο θυσιάζεστε γι’ αυτήν. Οφείλουμε να αγαπάμε  όλη την Εκκλησία αλλά να δείχνουμε ιδιαίτερη φροντίδα για τους αδύναμους, τους ανήμπορους, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τους μοναχικούς, τους κάθε λογής φτωχούς, τους απλούς και τους ταπεινούς. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από έναν αδελφικό και φιλικό λόγο, αλλά προπάντων από τη συμπαράστασή μας και τη στήριξή μας. Οφείλουμε να νιώθουμε τα πολλά προβλήματα που σήμερα υπάρχουν σε τόσα άτομα και τόσα ανδρόγυνα και οικογένειες. Δεν μας επιτρέπεται να περνάμε από την άλλη όχθη, από κει που βρίσκονται οι φίλοι μας, οι άνθρωποι που μας καταλαβαίνουν και μας χειροκροτούν. Δεν μετράμε πόσοι μας αγαπούν, αλλά πόσους αγαπάμε! Μακριά από μας οι επιλεκτικές προτιμήσεις.

        Λαέ του Θεού, άγιε και αγαπητέ, ενώπιον της πίστεώς σου, της σιωπής σου, της προσοχής σου, αλλά και της υπακοής και της αγάπης σου, υποκλίνομαι και θέλω να σε βεβαιώσω ότι αυτές οι σκέψεις μου δεν αφορούσαν μόνο τους ιερείς αλλά επίσης όλες και όλους εσάς που ως βασιλικό ιερατείο συμμετέχετε στην αποστολή του Χριστού  Προφήτη και Ιερέα και Βασιλιά της Καινής Διαθήκης

Σας ζητώ να αγαπάτε κι εσείς τους ιερείς σας, όλους τους ιερείς σας, όλοι είναι δικοί σας και ο καθένας ανήκει σε όλους σας. Έτσι να αισθάνεστε και έτσι πρέπει και εκείνοι  να αισθάνονται για σας. Μην τους αφήνετε στη μοναξιά τους, συνοδεύετέ τους με την προσευχή σας, στηρίζετέ τους με την κατανόησή σας, ενισχύετέ τους  με την αγάπη σας, μια αγάπη  γεμάτη σεβασμό, σιωπή και μυστήριο. Όσο περισσότερο οι ιερείς αυξάνουν σε αγιοσύνη τόσο περισσότερο αυξάνει και η δική σας αγιότητα, η αγιότητα  της Εκκλησίας.

Να προσεύχεστε για τους δύο υποδιακόνους μας τον εδώ παρόντα Γιάννη, και το Γιώργο, ο οποίος από 36 ημέρες υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και ευρίσκεται στο νησί της Χίου, προσφέροντας και πολύτιμη υπηρεσία στην εκεί Εκκλησία μας. Ο Κύριος να οδηγεί τα βήματα και των δύο για να φθάσουν με τη χάρη του Θεού στην ιεροσύνη.

        Να προσεύχεστε και για μένα, τον ανάξιο ποιμένα σας, για να μπορώ  όσο το δυνατό περισσότερο να θυσιάζομαι για σας και για όλους τους άλλους πιστούς μας, που σήμερα εδώ εκπροσωπούνται από σας, και ασκούν τη χριστιανική τους αποστολή στα άλλα επτά νησιά του Αιγαίου. Γνωρίζω καλά πόσο θα επιθυμούσαν να γευθούν έστω και μια χρονιά την ομορφιά αυτής της βραδιάς. Βοηθήστε με, με την προσευχή σας, για να είμαι ανάμεσά σας και ανάμεσά τους ένα μικρό αλλά πιστευτό   σημάδι  της αγάπης του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού.

         Κι εσείς αγαπητά μου παιδιά, που είστε σήμερα κοντά μας, και συμμετέχετε με το δικό σας τρόπο στην ευλογία των ελαίων και την καθαγίαση του Μύρου, με το οποίο θα σας χρίσω την ημέρα της Πεντηκοστής, ζητήστε από τον Ιησού, που τόσο σας αγαπά, να στέλνει το Άγιό του Πνεύμα στον επίσκοπο και στους ιερείς, για να σας καθοδηγούμε και να σας υπηρετούμε πρώτα με το παράδειγμά μας κι έπειτα με το κήρυγμά μας. Έτσι θα βλέπετε στα πρόσωπά μας αλλά προπάντων στην καρδιά μας τον ίδιο το Χριστό που είναι ανάμεσά μας και προς τον οποίο από δέκα εννέα τώρα χρόνια συχνά του επαναλαμβάνουμε: «Μείνε μαζί μας, Κύριε». Αμήν.

Προηγούμενο Άρθρο

Θεία Λειτουργία των Αγίων Ελαίων στον Άγιο Διονύσιο

Επόμενο Άρθρο

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο

You might be interested in …

Η Νεολαία της Τήνου γιόρτασε το Χριστό Βασιλιά

  Με την ευκαιρία της γιορτής του Χριστού Βασιλιά γιορτάσαμε κι εμείς οι έφηβοι και οι νέοι της Τήνου με το δικό μας μοναδικό τρόπο!!!
Μιας και έχουμε τόσο όμορφα χωριά καιτόσο όμορφα μονοπάτια στο νησί […]

Τήνος: Πανηγύρισε ο ενοριακός ναός της Ποταμιάς

Με την παρουσία όλων των ενοριτών αλλά και ευλαβών και φιλέορτων από τη Χώρα και χωριά του νησιού πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός της Παναγίας του Καρμήλου στον οικισμό της Ποταμιάς Τήνου. Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 15 […]