20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Να σπείρουμε τους σπόρους της ελπίδας και της ειρήνης στον κόσμο μας

61η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις Κλήσεις

Δόθηκε στην δημοσιότητα το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την 61η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις Κλήσεις, που θα εορτασθεί την τέταρτη Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου στο δυτικό και 26 Μαΐου στο ανατολικό ημερολόγιο, το οποίο προτρέπει τους Χριστιανούς να υποδεχτούν την κοινή μας κλήση να σπείρουμε τους σπόρους της ελπίδας και της ειρήνης στον κόσμο μας.

«Η ζωή μας βρίσκει ολοκλήρωση όταν ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε, ποια είναι τα χαρίσματά μας, πού μπορούμε να τα κάνουμε να αποδώσουν καρπούς και ποιο μονοπάτι μπορούμε να ακολουθήσουμε για να γίνουμε σημεία και όργανα αγάπης, γενναιόδωρης αποδοχής, ομορφιάς και ειρήνης, όπου κι αν βρισκόμαστε».

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσίασε αυτή τη σύνοψη της χριστιανικής μας κλήσης στο μήνυμά του για την 61η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις Κλήσεις, την οποία η Εκκλησία γιορτάζει στις 21 Απριλίου 2024.

Ο Άγιος Πατέρας σημειώνει ότι όλοι οι Χριστιανοί καλούμαστε να υποδεχθούμε τη κλήση μας από τον Θεό να Τον υπηρετήσουμε στον κόσμο, είτε μέσω της αφιερωμένης ζωής, της ιεροσύνης, του γάμου, είτε ακόμη και ως ελεύθερος άνθρωπος.

Η ευγνωμοσύνη, είπε, θα πρέπει να χαρακτηρίζει τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας για τις Κλήσεις, καθώς φέρνουμε στο μυαλό μας τους αμέτρητους Χριστιανούς που υπηρετούν τον Θεό σε όλους τους τομείς της ζωής. Κάλεσε ιδιαίτερα τους νέους να κάνουν χώρο για τον Θεό, ώστε να βρουν την ευτυχία στο κάλεσμά Του, ένα κάλεσμα το οποίο σέβεται πάντα την ελευθερία μας.

«Αφήστε τον Ιησού να σας έλξει κοντά Του», είπε ο Πάπας. «Θέστε Του τα σημαντικά σας ερωτήματα διαβάζοντας τα Ευαγγέλια- αφήστε Τον να σας προκαλέσει με την παρουσία Του, η οποία πάντα προκαλεί μέσα μας μια υγιή κρίση».

Η Συνοδική πτυχή της προσευχής για τις κλήσεις

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε καλώντας τους Χριστιανούς να είναι «προσκυνητές ελπίδας» καθώς η Εκκλησία οδεύει προς το Ιωβηλαίο του 2025.

Μέσα στην τεράστια ποικιλία χαρισμάτων και κλήσεων στην Εκκλησία, ο λαός του Θεού καθοδηγείται από το Άγιο Πνεύμα και σχηματίζει το Σώμα του Χριστού ως μέλη μιας μεγάλης οικογένειας και πολλά μέρη ενός συνόλου, είπε.

«Υπό αυτή την έννοια», προσθέτει, «η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις Κλήσεις έχει συνοδικό χαρακτήρα: μέσα στην ποικιλία των χαρισμάτων μας, καλούμαστε να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να ταξιδέψουμε μαζί, προκειμένου να τα αναγνωρίσουμε και να διακρίνουμε πού μας οδηγεί το Πνεύμα προς όφελος όλων».

Ο Πάπας προέτρεψε επίσης όλους να προσευχηθούν για τις κλήσεις στην ιεροσύνη και την αφιερωμένη ζωή, ώστε ο Κύριος να «στείλει εργάτες στον θερισμό Του».

Καθώς η Εκκλησία προετοιμάζεται για το Ιωβηλαίο με το Έτος Προσευχής, οι Χριστιανοί θα πρέπει να ασχολούνται καθημερινά με μια προσευχή που αφουγκράζεται τη φωνή του Θεού και μας βοηθά να γίνουμε «προσκυνητές ελπίδας και οικοδόμοι ειρήνης».

Προσκυνητές ελπίδας και οικοδόμοι ειρήνης

Στην καρδιά του μηνύματός του, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι χριστιανικό προσκύνημα σημαίνει να κρατάμε τα μάτια, το μυαλό και την καρδιά μας προσηλωμένα στον στόχο μας -που είναι ο Χριστός- και να ξεκινάμε κάθε μέρα εκ νέου.

«Το προσκύνημά [η πορεία μας] μας σε αυτή τη γη απέχει πολύ από ένα άσκοπο ταξίδι ή μια άσκοπη περιπλάνηση», είπε. «Αντιθέτως, κάθε μέρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Θεού, προσπαθούμε να κάνουμε κάθε βήμα που χρειάζεται για να προχωρήσουμε προς έναν νέο κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με ειρήνη, δικαιοσύνη και αγάπη».

Ο στόχος κάθε χριστιανικής κλήσης, πρόσθεσε ο Πάπας, είναι να γίνουμε «άνθρωποι ελπίδας», μεταφέροντας το ευαγγελικό μήνυμα της ελπίδας και της ειρήνης εν μέσω αμέτρητων κρίσεων και «του ολέθριου φαντάσματος ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου που διεξάγεται αποσπασματικά».

Η Ανάσταση του Χριστού, σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι η δύναμη που κινεί τη χριστιανική μας ελπίδα και μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας παρουσιάζει ο κόσμος μας.

Χριστιανικό πάθος για τη ζωή

Καταλήγοντας, ο Πάπας κάλεσε τους Χριστιανούς να «σηκωθούν» και να αφυπνιστούν από την αδιαφορία τους, αγκαλιάζοντας την κλήση τους και αφήνοντας τον Χριστό να καθοδηγήσει τα βήματά τους.

«Ας είμαστε παθιασμένοι με τη ζωή», είπε, «και ας δεσμευτούμε να φροντίζουμε με αγάπη τους γύρω μας, σε κάθε τόπο όπου ζούμε».

Προηγούμενο Άρθρο

«Μερικά ιστορικά στοιχεία για την Τεσσαρακοστή» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Επόμενο Άρθρο

Αμαζόνιος: Ένα πλοιάριο που μεταφέρει την ελπίδα και την παρηγοριά του Χριστού

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί για Διαγενεακή Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης

Ευαισθητοποίηση για το Κοινό Καλό των Θαλασσών του κόσμου Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί για Διαγενεακή Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης Ένα σημαντικό συνέδριο, «Το κοινό καλό και οι κοινές μας θάλασσες», πραγματοποιήθηκε στην […]

Ιράκ: Παρατεταμένη «σύγκρουση» Προέδρου Abdul Rashid με Χαλδαίο Πατριάρχη, καρδινάλιο Louis Raphael Sako

O Πατριάρχης της Ασσυριακής Χαλδαϊκής Εκκλησίας εγκατέλειψε την έδρα του στη Βαγδάτη και βρίσκεται στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει πλέον. Αφορμή η ακύρωση αναγνώρισής του, ως Πατριάρχη, από τον ιρακινό Πρόεδρο, […]

ccee_logo1

CCEE : Συνάντηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης

12η Συνάντηση των Προέδρων των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Στρασβούργο. 5-8 Μαρτίου 2012 Συνάντηση με εκπρόσωπους του Συμβουλίου της Ευρώπης Οι πρόεδροι εννέα Συνόδων Ιεραρχίας (Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μολδαβίας, […]