24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δύο δεκαετίες συνεργασίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και αντιπροσωπεία της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Τους ευχαρίστησε για τις δύο δεκαετίες συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Καθολικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Συνεργασία.

«Είναι οι νέοι, οι οποίοι στηριγμένοι στην ελπίδα που βασίζεται στην πίστη, μπορούν να σπάσουν τα δεσμά του ανταγωνισμού, της παρεξήγησης και της προκατάληψης που για αιώνες εμπόδιζαν Καθολικούς και Ορθόδοξους να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον ως αδελφούς και αδελφές». Αυτά ήταν τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και την Αντιπροσωπεία της Θεολογικής Σχολής Αθηνών που τον επισκέφθηκαν την Πέμπτη στο Βατικανό. 

Δύο δεκαετίες συνεργασίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε τον Γενικό Διευθυντή και την Αντιπροσωπεία της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και τους ευχαρίστησε για τις «δύο δεκαετίες συνεργασίας μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Καθολικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Συνεργασία της Ποντιφικής Συνόδου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας».

Ο Άγιος Πατέρας έστρεψε τις σκέψεις του «με αδελφική αγάπη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Μακαριώτατο Ιερώνυμο» και αναγνώρισε ότι είναι «ένας άνθρωπος βαθιάς πίστης και ένας σοφός ποιμένας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στις «δραστηριότητες που προωθούνται από κοινού από την Αποστολική Διακονία και την Καθολική Επιτροπή Πολιτιστικής Συνεργασίας».

Υπενθύμισε την καλή δουλειά που έκαναν από κοινού η Αποστολική Διακονία και η Καθολική Επιτροπή για την Πολιτιστική Συνεργασία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Και εξέφρασε τη χαρά του για την «απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην πολιτιστική, θεολογική και οικουμενική κατάρτιση των επερχόμενων γενεών».

Ελπίδα η νέα γενιά

Ο Άγιος Πατέρας συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η νέα γενιά των Καθολικών και των Ορθοδόξων Χριστιανών θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον «ως αδελφούς και αδελφές, ενωμένους μέσα στην ποικιλομορφία και ικανούς να δώσουν μαρτυρία για την αγάπη του Χριστού, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο τόσο διαιρεμένο και σπαρασσόμενο από συγκρούσεις».

«Με χαρά μαθαίνω ότι για άλλη μια φορά αυτό το καλοκαίρι θα υποδεχθείτε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών μια ομάδα καθολικών φοιτητών, οι οποίοι θα εισαχθούν στη γνώση της νεοελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας», είπε ο Πάπας.

Και ενθάρρυνε τους παριστάμενους να συνεχίσουν να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να προσεύχονται μαζί, καθώς περιμένουν τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος, το οποίο φέρνει το δώρο της Ενότητας, της κοινωνίας και της αρμονίας στη θεμιτή ποικιλομορφία.

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2024-05/pope-message-metropolitan-agathanghelos-church-of-greece.html

Προηγούμενο Άρθρο

«Κυριακή, Ημέρα του Κυρίου και το Πάσχα συνεχίζεται», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη 

Επόμενο Άρθρο

Πάπας Φραγκίσκος: Η πορεία προς την ανθεκτικότητα του κλίματος εμποδίζεται από τη βραχυπρόθεσμη απληστία

You might be interested in …

Ο Πάπας για την τεχνητή νοημοσύνη

Έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε στο να επιλέγουμε μόνο και όχι στο να αποφασίζουμε. Η διαφορά μεταξύ «απόφασης» και «επιλογής» είναι τεράστια. Όταν πηγαίνω σε ένα εστιατόριο παίρνω το μενού και επιλέγω τι θα φάω. Αντίθετα, […]

Η ενότητα, η καταπολέμηση της φτώχειας, η κοινωνική ισότητα και η νεοαποικιοκρατία, κύριες ανησυχίες της Αφρικανικής Εκκλησίας

Η Συνέλευση της Αφρικανικής Συνόδου για τη Συνοδικότητα που πραγματοποιείται στην Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία) εισήλθε στη δεύτερη σύνοδο εργασίας, καθώς οι προσευχές, ο προβληματισμός, η πνευματική συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το έγγραφο […]

Η Γαλλία θα καταστήσει την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία

Η Γαλλία ετοιμάζεται να κατοχυρώσει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα σε κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, αφού η Γερουσία ψήφισε υπέρ το βράδυ της Τετάρτης. Η Γαλλία θα καταγράψει στο σύνταγμά της την […]