6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι εκκλησίες συζητούν για τη θέση των χριστιανικών αξιών στην ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνία

Το διεθνές συνέδριο εστίασε σε σκέψεις και πολιτικό διάλογο εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν και εξέτασαν δημιουργικούς τρόπους προώθησης των χριστιανικών αξιών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα πολιτικά δρώμενα, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επίλυση των συνεχιζόμενων κρίσεων που επηρεάζουν την ειρήνη, το κλίμα, την κοινωνία και την οικονομία.

Ο σεβασμ. Mariano Crociata, Πρόεδρος της COMECE, τόνισε τον ζωτικό ενοποιητικό ρόλο των Εκκλησιών. “[Έχουμε] την ευκαιρία και την ευθύνη να δώσουμε στις κοινωνίες μας την ελπίδα να μην χάσουν τη μνήμη των ριζών που δίνουν ζωή στις αξίες που κρατούν τις κοινότητές μας ενωμένες”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, Πρόεδρος της CEC, τόνισε επίσης: “Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων όσων φιλοδοξούν να δουν τις χριστιανικές αξίες στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Η ιδέα της εξάλειψης των χριστιανικών αξιών, των παραδόσεων και της γλώσσας σημαίνει αναπόφευκτα την εξάλειψη της δικής μας ταυτότητας”.

Το συνέδριο απασχόλησε επίσης ο αυξανόμενος θρησκευτικός αναλφαβητισμός μεταξύ των φορέων λήψης πολιτικών αποφάσεων. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Εκκλησίες μπορούν να διεκδικήσουν και να διασφαλίσουν το χώρο για την πίστη ως θεμιτό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτικού λόγου.

“Οι κοινωνίες μας διαβιούν σε μια παράδοξη πολιτιστική και ηθική κατάσταση – δήλωσε ο σεβασμ. Crociata. Από τη μία πλευρά, φαίνεται ότι δεν δικαιούνται να αναγνωρίσουν τις υπερβατικές ρίζες των αξιών που αποτελούν τη βάση της συμβίωσής μας- από την άλλη πλευρά, χρειάζονται ένα κοινό ήθος για να διατηρήσουν ένα είδος ενότητας και συνοχής”.

“Οι εκκλησίες έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να δώσουν στις κοινωνίες μας την ελπίδα να μην χάσουν τη μνήμη των ριζών που δίνουν ζωή στις αξίες που κρατούν τις κοινότητές μας ενωμένες”, συνέχισε ο σεβασμ. Mariano Crociata.

Ο πρόεδρος της COMECE αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του λαϊκισμού και των διαφόρων επιπτώσεών του στη σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική ζωή.

“Ο λαϊκισμός βασίζεται σε μια σχέση – ή υποτιθέμενη σχέση – μεταξύ κυβερνήσεων και ανθρώπων χωρίς κανενός είδους κοινωνικής διαμεσολάβησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις καταλαμβάνουν όλο τον πολιτικό χώρο, ενώ οι άνθρωποι αφήνονται στο έλεος όλων, σε μια τέλεια απομόνωση, η οποία σήμερα έχει ένα συγκεκριμένο όνομα: ατομικισμός”, ανέφερε.

Η εκδήλωση ήταν επίσης μια ευκαιρία για την επίσημη υπογραφή της διακήρυξης “Ευρώπη, γίνε ο εαυτός σου! – Μια επιστολή προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα”.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 17 Μαΐου 2024 στη Θεσσαλονίκη. Διοργανώθηκε από την Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) σε συνεργασία με τη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ορθοδοξία, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνεχίζονται οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου

Επόμενο Άρθρο

Νέοι κανόνες για τη διάκριση των υποτιθέμενων υπερφυσικών φαινομένων

You might be interested in …

Ο πόλεμος αποτελεί σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) καρδινάλιου Hollerich για την κατάσταση στην Ουκρανία και την Ευρώπη Ανησυχώ βαθύτατα από τις τελευταίες αναφορές για την κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών […]

1η Δεκεμβρίου 2009, ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ της COMECE (*) 1η Δεκεμβρίου 2009 ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ Την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβώνας. Εκτός από την διαρρύθμιση των Θεσμών της Ενωμένης Ευρώπης, η […]

Επιτροπή Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (COMECE). Ολομέλεια και συζήτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου, οι αντιπρόσωποι των Καθολικών Συνόδων Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχουν στη φθινοπωρινή ολομέλεια της COMECE στις Βρυξέλλες «για μια εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές […]