6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Νέοι κανόνες για τη διάκριση των υποτιθέμενων υπερφυσικών φαινομένων

Η Ποντιφική Σύνοδος για τη Διδασκαλία της Πίστεως εξέδωσε έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τους νέους κανόνες σχετικά με τις περιπτώσεις αναφερόμενων υπερφυσικών φαινομένων. Κατά κανόνα, ούτε ο τοπικός επίσκοπος ούτε η Αγία Έδρα θα διαβεβαιώνουν ότι τα φαινόμενα αυτά είναι υπερφυσικής προέλευσης, αλλά θα επιτρέπουν και θα προωθούν μόνο την ευλάβεια και τα προσκυνήματα.

Το νέο έγγραφο από το την Ποντιφική Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστεως που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου, επικαιροποίησε τους κανόνες για τη διάκριση των υποτιθέμενων υπερφυσικών φαινομένων. Οι κανόνες τίθενται σε ισχύ την Κυριακή 19 Μαΐου, εορτή της Πεντηκοστής.

Του εγγράφου προηγήθηκε λεπτομερής παρουσίαση από τον καρδινάλιο Víctor Manuel Fernández, πρόεδρο της Ποντιφικής Συνόδου, ακολουθούμενη από μια εισαγωγή και έξι πιθανά συμπεράσματα. Η διαδικασία επιτρέπει την ταχύτερη λήψη αποφάσεων με σεβασμό στη λαϊκή λατρεία.

Κατά κανόνα, η αρχή της Εκκλησίας δεν θα εμπλέκεται πλέον για να καθορίσει επίσημα την υπερφυσική φύση ενός φαινομένου, μια διαδικασία που μπορεί να απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα για την ενδελεχή μελέτη ενός γεγονότος.

Ένας άλλος νέος κανόνας περιλαμβάνει τη ρητή εμπλοκή της Ποντιφικής Συνόδου για τη Διδασκαλία της Πίστεως, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει την τελική απόφαση του τοπικού επισκόπου και η οποία έχει την εξουσία να παρεμβαίνει motu proprio ανά πάσα στιγμή.

Πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εμπλέξει το πρώην Ιερό Γραφείο, ακόμη και μετά την τοποθέτηση επί του θέματος μεμονωμένων επισκόπων. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις αυτές παρέμεναν συνήθως στο παρασκήνιο και δεν δημοσιοποιούνταν ποτέ.

Η νέα ρητή εμπλοκή της Ποντιφικής Συνόδου σχετίζεται επίσης με τη δυσκολία οριοθέτησης των φαινομένων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν εθνικές ή και διεθνείς διαστάσεις, «γεγονός που σημαίνει ότι μια απόφαση που λαμβάνεται σε μια Επισκοπή έχει συνέπειες και αλλού».

Λόγοι για τους νέους κανόνες

Το έγγραφο είναι αποτέλεσμα της μακράς εμπειρίας του περασμένου αιώνα, όπου παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου ο τοπικός επίσκοπος (ή οι επίσκοποι μιας περιοχής) ανακοίνωναν γρήγορα την υπερφυσική φύση ενός φαινομένου, για να διατυπωθεί αργότερα διαφορετική απόφαση. Σε άλλες περιπτώσεις ένας επίσκοπος έλεγε ένα πράγμα και ο διάδοχός του αποφάσιζε το αντίθετο (σχετικά με το ίδιο φαινόμενο).

Κάθε περίπτωση απαιτούσε επίσης μακροχρόνιες περιόδους διάκρισης για την αξιολόγηση όλων των στοιχείων προκειμένου να ληφθεί απόφαση σχετικά με την υπερφυσική ή μη φύση των φαινομένων. Αυτές οι χρονικές περίοδοι μερικές φορές ερχόταν σε αντίθεση με την επείγουσα ανάγκη να δοθούν ποιμαντικές απαντήσεις για το καλό των πιστών.

Η Ποντιφική Σύνοδος άρχισε να αναθεωρεί τους κανόνες το 2019, με καρπό αυτού του έργου το σημερινό έγγραφο το οποίο εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο στις 4 Μαΐου.

Προηγούμενο Άρθρο

Οι εκκλησίες συζητούν για τη θέση των χριστιανικών αξιών στην ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνία

Επόμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής Eαρινής Συνόδου της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

You might be interested in …

Η Ιταλική Ιεραρχία στο πλευρό χωρών που πλήγηκαν από τον κορωνοϊό

              Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι ευχάριστα από την συμπαράσταση της καθολικής εκκλησίας της Ιταλίας προς χώρες “του Τρίτου Κόσμου” που πλήττονται απ’ την πανδημία. Καταρχήν γιατί η ίδια η Ιταλία πλήγηκε αισθητά και δεν υπήρξε […]

Βατικανό: Ο Πάπας θεσμοθετεί το «Ίδρυμα Van Thuan»

Η απόφαση του πάπα Φραγκίσκου να δημιουργηθεί από 3-7-2023, το « Ίδρυμα Van Thuam», καταργώντας δύο παρεμφερή ιδρύματα και μεταφέροντας την περιουσία τους στο νέο, δείχνει πόσο ζωντανή παραμένει η μνήμη του βιετναμέζου ιεράρχη, πρώην […]

Ο Πάπας Φραγκίσκος τιμά τον «λαμπρό» μαθηματικό και φιλόσοφο Μπλεζ Πασκάλ

Σε μια νέα Αποστολική Επιστολή που κυκλοφόρησε την ημέρα που θα γινόταν 400 ετών (19 Ιουνίου) , ο πάπας Φραγκίσκος επαινεί το «λαμπρό και ερευνητικό μυαλό» του Γάλλου στοχαστή Μπλεζ Πασκάλ. «Ένας ακούραστος αναζητητής της […]