20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χίος : Η Πανήγυρη του Αγίου Ισιδώρου

xios_12_1
xios_12_1

Όπως κάθε χρόνο, τελέστηκε και φέτος η πανήγυρη της μνήμης του Αγίου Ισιδώρου του εν Χίω, Προστάτη της νήσου Χίου και της εκεί Καθολικής Επισκοπής, με την παρουσία του Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου και Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, π. Νικολάου.

 

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε με κάθε επισημότητα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ιστορικό Παρεκκλήσιο του Αγίου στην περιοχή Κάμπος της πόλεως Χίου. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησε ο εφημέριος Χίου και Μυτιλήνης π. Πέτρος Σοκολόφσκυ, ενώ στο ιερό υπηρετούσε ο υποδιάκονός μας Γεώργιος Παλαμάρης ο οποίος υπηρετεί στη Χίο τη στρατιωτική του θητεία.

        Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν πολύ καλή και η παρουσία μη ενοριτών μεγάλη.

        Ο Άγιος Ισίδωρος της Χίου είναι ένας νεαρός μάρτυρας της πίστεως ο οποίος μαρτύρησε το έτος 250 και δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τον Άγιο Ισίδωρο, προστάτη των αγροτών, ο οποίος είναι ομολογητής της πίστεως και καταγόταν από την Ισπανία. Γεννήθηκε το 1070 και η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 15 Μαΐου.

       

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό μας του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος μετέδωσε το Μυστήριο του Χρίσματος σε τρεις ενήλικες και ευλόγησε το Γάμο των δύο. Ήταν μια αληθινή γιορτή για την ενοριακή κοινότητα της Χίου, που ξέρει να ετοιμάζει και να συμμετέχει στις χαρές των μελών της.

xios_12_3

       

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε για το νησί της Μυτιλήνης, με το πλοίο της γραμμής, συνοδευόμενος από τον εφημέριο π. Πέτρο και τον πολύτιμο συνεργάτη του κ. Ανδρέα Παλαμάρη. Εκεί είχε συνεργασία με την προϊσταμένη της 14ης Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και επιθεώρησε τα έργα που γίνονται στον ενοριακό Ναό της Μυτιλήνης, χρηματοδοτούμενα από ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της τάξεως των 400.000 ευρώ. Οι εργασίες προχωρούν αργά αλλά σταθερά. Σε πρώτη φάση γίνεται η συντήρηση του διακόσμου της ψευδοροφής του Ναού και στη συνέχεια θα γίνουν οι εργασίες στήριξης της ψευδοροφής που έχει υποχωρήσει. Με δαπάνες της ίδιας της Επισκοπής Χίου θα γίνουν άλλες μικρότερες εργασίες που αφορούν τη νέα ηλεκτρική εγκατάσταση, τη συντήρηση των κουφωμάτων και τη στεγανοποίηση του κυρίως Ναού. Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο έτος 2013.

       

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την παρουσία λίγων ενοριτών ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και απευθύνθηκε με λόγια αισιοδοξίας και ελπίδας προς τους παρόντες, οι οποίοι, ενώ αυτή τη στιγμή ζουν «σε κατακόμβες» λόγω των εργασιών που γίνονται στο Ναό, βρίσκουν τον τρόπο να διατηρούν και να ενισχύουν την πίστη τους με την ακρόαση του Λόγου που από μόνοι τους εξασφαλίζουν σχεδόν κάθε Κυριακή.

Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζονται για να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία, την οποία ο εφημέριος προσπαθεί να εξασφαλίζει μία φορά το μήνα και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του αναχώρησε τις πρωινές ώρες της Τρίτης για το νησί της Χίου. Εκεί τέλεσε και πάλι τη Θεία Λειτουργία και αργά τη νύκτα αναχώρησε για Πειραιά και στη συνέχεια με άλλο πλοίο επέστρεψε στην Τήνο.

Προηγούμενο Άρθρο

Θεσσαλονίκη : Πρόσκληση για τη Σύναξη

Επόμενο Άρθρο

«Η Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους λαούς, αποτελεί το πρότυπο του Νέου Ευαγγελισμού»

You might be interested in …

Χίος: Κοντά στους φυλακισμένους

Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, τις απογευματινές ώρες, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου- Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου, συνοδευόμενος από τον εφημέριο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Χίο και της υπευθύνου της […]

Αλλαγή φρουράς στη Σάμο

Το Σαββατοκύριακο,22 και 23 Νοεμβρίου 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Πατέρας  Νικόλαος επισκέφτηκε την Εκκλησία της Σάμου. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου την Κυριακή το πρωί, […]

Συνεργασία Καθολικής Ενορίας Μυτιλήνης και Κοινότητας Αγ. Αιγιδίου

  Περίπου 150 εθελοντές της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου, μαζί με ιερείς, εναλλάσσονται στην Μυτιλήνη κάθε μία εβδομάδα τον μήνα Αύγουστο, προσφέροντας την υπηρεσία τους στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λέσβο. Η συνεργασία τους με την […]