20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Eκδήλωση από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ιεράς Μονής των Πατέρων Ιησουϊτών

Την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ιεράς Μονής των Πατέρων Ιησουϊτών διοργάνωσε μία εκδήλωση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών 2024.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Auditorium της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών στις 6.30 το απόγευμα.

Βασικό θέμα της Εκδήλωσης ήταν η Μεσογειακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Μασσαλία από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των Μεσογειακών Συναντήσεων «Rencontres Méditerranéennes», οι προηγούμενες των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί στο Μπάρι το 2020 και στην Φλωρεντία της Ιταλίας το 2022 .Προβλέπεται δε να συνεχισθεί στην επόμενη συνάντηση στην Αλβανία.

Στην συνάντηση του Σεπτεμβρίου είχε παραστεί και ολοκλήρωσε τις εργασίες της ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος με την επίσκεψή του τις τελευταίες δύο μέρες και την Θεία Λειτουργία που τέλεσε στο Στάδιο της Μασσαλίας.

Οι «Rencontres Méditerranéennes» είναι μια εβδομάδα εργασίας και ανταλλαγής απόψεων για την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος (πολιτικές κρίσεις, ανισότητες, οικολογικά ζητήματα κ.τ.λ.), για την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει για να ανταποκριθεί σε αυτά (κοινοί ιεροί τόποι και κοινές μεγάλες προσωπικότητες, διάλογος μεταξύ των πιστών, κοινή πολιτιστική κληρονομιά κ.τ.λ.) και για τη χάραξη νέων δρόμων προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση, όπου οι Εκκλησίες καλούνται να καταλάβουν μια ιδιαίτερη θέση, στην υπηρεσία του κοινού καλού.

Το πάνελ της εκδήλωσης συντόνισε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του Βιβλικού Ιδρύματος «Άρτος Ζωής».

Στην αρχή πήρε το λόγο ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής των Πατέρων Ιησουϊτών π. Pierre Salembier, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και τους ομιλητές και όλους τους παριστάμενους, τόνισε τις προκλήσεις που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη της Μεσογείου και τους πιθανούς τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν από συναντήσεις τέτοιας μορφής.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Μεσογειακή Συνάντηση, και μας ενημέρωσε ότι στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν 60 Επίσκοποι που εκπροσωπούσαν Επισκοπές περιοχών της Μεσογείου.

Τόνισε μεταξύ άλλων, την έμπνευση, την ιδέα να κληθούν και νέοι από τις ίδιες περιοχές των Επισκοπών, έτσι υπήρξε ένα Συνέδριο «διπλό» κατά κάποιο τρόπο με άλλες συναντήσεις μεταξύ των Εκκλησιαστικών παραγόντων και με άλλες συναντήσεις μεταξύ των νεολαίων.

Στη συνέχεια τόνισε την ευχάριστη έκπληξη που αισθάνθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες όταν περπατώντας στους δρόμους της Μασσαλίας ο κόσμος τους χαιρετούσε, σταματούσε το πούλμαν των συμμετεχόντων για να τους χαιρετήσουν, να μιλήσουν μαζί τους, να βγάλουν φωτογραφίες και γενικά να τους δείξουν την ικανοποίηση και την χαρά τους για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Στη συνάντηση η οποία ήταν ιδέα κυρίως του Πάπα Φραγκίσκου και του Επισκόπου της Μασσαλίας, συζητήθηκε ότι στη Μεσόγειο συμβαίνουν τα παγκόσμια προβλήματα και θα μπορούσε στην Μεσόγειο να γίνει «ένα πείραμα» σχετικά με το πως μπορούμε να βρούμε τρόπους και μεθόδους να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τέτοιου επιπέδου και τέτοιας δυσκολίας.

Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι στα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου υπήρχαν πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι έδειχναν ότι δεν συμφωνούσαν με όσα έλεγε και ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι θα μπορούσαν οι Κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου να συζητήσουν και να βρουν τρόπους συνεννόησης και συνεργασίας πράγμα το οποίο έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ακολούθησαν η Mariaserena Bonazzi, από την κοινότητα του Πάπα Ιωάννη 23ου στον Νέο Κόσμο και ο Σωτήρης Πολύζος υποψήφιος διδάκτορας Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της νεολαίας από όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο αλλά και κυρίως στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από συναντήσεις τέτοιου επιπέδου.

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου, ο οποίος αναφέρθηκε και στην δική του εμπειρία από την συμμετοχή του στην συνάντηση της Μασσαλίας ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τόνισε και εκείνος όσα πολλά καλά προέκυψαν και για τους Επισκόπους και για την νεολαία από την συνάντηση αυτή, επίσης τόνισε την αδελφική σχέση που έχουν με τον Σεβασμιότατο π. Θεόδωρο όχι μόνο τώρα που είναι Επίσκοποι αφού την έχουν αρχίσει πολλά χρόνια πριν γίνουν Επίσκοποι, την έχουν διατηρήσει από τότε και έχουν σκοπό να την μεγαλώσουν από κάθε πλευρά στην προσπάθεια του Οικουμενισμού, στην Αδελφική συνεργασία Καθολικών και Ορθοδόξων.

Μετά δόθηκε ο λόγος στους παριστάμενους, οι οποίοι μπόρεσαν να θέσουν ερωτήματα στους ομιλητές και να πάρουν τις απαντήσεις τους.

Τέλος πήρε το λόγο ο Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος ο οποίος έκλεισε την εκδήλωσε τονίζοντας ότι μοιραζόμαστε όλη την ίδια Πίστη και μας πρότεινε να ευχαριστήσουμε το Θεό για την συνάντηση που είχαμε και να ομολογήσουμε την Πίστη μας λέγοντας όλοι μαζί το ΠΙΣΤΕΥΩ!!!

Στην όμορφη αυτή εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί Ιερείς, πολλές Μοναχές και Μοναχοί Μοναχικών Ταγμάτων και αρκετοί λαϊκοί από Ενορίες της Επαρχίας μας.

Αν κανείς σκεφθεί όλα όσα ακούσαμε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ελπίδα Θεού να μπορέσουμε όλοι οι χριστιανοί της γης να βρούμε τρόπους συνεργασίας και αντιμετώπισης των προβλημάτων της σημερινής ζωής, όχι μόνο για την Μεσόγειο αλλά για την ζωή μας όλη!!!

«ΙΝΑ ΠΑΝΤΕΣ ΕΝ ΩΣΙ»

Λεονάρδος Ι. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Κ 340, 17 Ιανουαρίου 2024

Επόμενο Άρθρο

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι το επόμενο μέτωπο του αγώνα υπέρ της ζωής

You might be interested in …

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών. Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

Η  Β΄ Σύναξη της Αρχιεπισκοπής μας συνέχισε τις εργασίες της στην Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc, στον Πειραιά, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019. Οι εργασίες  ολοκληρώνονται το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου με Συναυλία Λειτουργικών Ασμάτων στο […]