Αγία Έδρα

Ο Πάπας κηρύσσει το «Έτος του Αγίου Ιωσήφ»

Με την Αποστολική Επιστολή «Patris corde - Με καρδιά ενός πατέρα», ο Πάπας Φραγκίσκος ενθυμάται την 150ή επέτειο από την ανακήρυξη του Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος ως Προστάτη της Καθολικής Εκκλησίας. Για την περίσταση, από τις 8 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Δεκεμβρίου 2021 κηρύσσεται ένα ειδικό «Έτος του Αγίου Ιωσήφ».

Περισσότερα: Ο Πάπας κηρύσσει το «Έτος του Αγίου Ιωσήφ»

Πάπας προς τους νέους: Φωνάξτε με τη ζωή σας ότι ο Χριστός ζει και βασιλεύει!

Ξεκινώντας από το 2021, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, σε τοπικό επίπεδο, στις τοπικές εκκλησίες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Χριστού Βασιλιά. Οι Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας της Επισκοπής εορτάζονται τις χρονιές που μεσολαβούν μεταξύ των μεγάλων Παγκόσμιων Συναντήσεων των Νέων για τον από κοινού εορτασμό αυτής της σπουδαίας ημέρας που είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία σε αυτούς.

Περισσότερα: Πάπας προς τους νέους: Φωνάξτε με τη ζωή σας ότι ο Χριστός ζει και βασιλεύει!

Η Αγία Έδρα καταδικάζει τον λαϊκισμό και τη βία κατά των θρησκειών

Ο γραμματέας της Αγίας Έδρας για τις σχέσεις με τα κράτη, ο αρχιεπίσκοπος Paul Richard Gallagher, μίλησε στο Forum της Διεθνούς Συμμαχίας για την «Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας», που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, 16-17 Νοεμβρίου. Το φόρουμ συγκεντρώνει αντιπροσώπους χωρών από όλο τον κόσμο που επιδιώκουν και διασφαλίζουν την προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών, καθώς και ότι μεριμνά για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Περισσότερα: Η Αγία Έδρα καταδικάζει τον λαϊκισμό και τη βία κατά των θρησκειών

Ονομασία 13 νέων καρδιναλίων

Στη διάρκεια της Θεομητορικής Προσευχής της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, ο Άγιος Πατέρας ανήγγειλε Κονσιστόριο για την επίσημη ονομασία των νέων Καρδιναλίων. Η ημερομηνία που επέλεξε είναι η 28η Νοεμβρίου, παραμονή της πρώτης Κυριακής της νέας λειτουργικής περιόδου για την Εκκλησία.

Περισσότερα: Ονομασία 13 νέων καρδιναλίων

Το όνειρο του πάπα Φραγκίσκου για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και σεβασμού

Σε επιστολή του προς τον αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας, καρδινάλιο Pietro Parolin, ο πάπας Φραγκίσκος ανατρέχει στην ιστορία και στις αξίες της ευρωπαϊκής ηπείρου και εκφράζει την επιθυμία του για αδελφοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τάσεις ατομικισμού.

Ο πάπας Φραγκίσκος, στην επιστολή του προς τον καρδινάλιο Pietro Parolin, μοιράζεται το όραμά του για μια Ευρώπη του μέλλοντος, που θα την χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη, η φιλία, η ενότητα, και η πίστη στο πνεύμα των ιδρυτών της ηπείρου.

Περισσότερα: Το όνειρο του πάπα Φραγκίσκου για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και σεβασμού

«Αδελφοί όλοι»: η κοινωνική Εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου

 
 
Ποια είναι τα μεγάλα ιδανικά αλλά και οι συγκεκριμένοι πρακτικοί τρόποι για όσους θέλουν να χτίσουν έναν πιο δίκαιο και αδελφικό κόσμο στις καθημερινές τους σχέσεις, στην κοινωνία, στην πολιτική, στους θεσμούς; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο σκοπεύει να απαντήσει η Εγκύκλιος  «Αδελφοί όλοι»: ο Πάπας την ορίζει ως μια «κοινωνική Εγκύκλιο» (6) που δανείζεται τον τίτλο της από τις «Νουθεσίες» του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις «για να απευθυνθεί σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές και να τους προτείνει έναν τρόπο ζωής που να έχει τη γεύση του Ευαγγελίου» (1). Περισσότερα: «Αδελφοί όλοι»: η κοινωνική Εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian