Ο Πάπας κοντά στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Ευρώπης

Ο πάπας Φραγκίσκος εκφράζει την εγγύτητά του στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όπου ο αριθμός των νεκρών που ξεπερνά τους 180 συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
 
 «Εκφράζω την εγγύτητά μου στους κατοίκους των περιοχών της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, που έχουν πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας μετά τον κυριακάτικη θεομητορική προσευχή Άγγελος Κυρίου.
 
Είπε ότι προσεύχεται «ο Κύριος να υποδεχθεί τους νεκρούς και να παρηγορήσει τους αγαπημένους τους, να στηρίξει τις προσπάθειες όλων όσοι βοηθούν όσους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές».
Ο Πάπας είχε ήδη στείλει τηλεγράφημα το βράδυ της Πέμπτης, στο οποίο εξέφραζε την βαθιά του συγκίνηση στο άκουσμα των νέων για τη σοβαρή καταιγίδα και τις πλημμύρες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας.
 
Μετά τη Γερμανία οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες και στο Βέλγιο καθώς και μεγάλες ζημιές σε περιοχές της Ολλανδίας.
Μέχρι την Κυριακή 18 Ιουλίου, ο αριθμός των νεκρών στη δυτική Γερμανία και το Βέλγιο έφτασε τους 184, όπου ποτάμια ξεχείλισαν προκαλώντας πλημμύρες με συνέπεια να καταρρεύσουν σπίτια και να δημιουργηθούν καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.
 
Εκατοντάδες εξακολουθούσαν να αγνοούνται ή να μην είναι δυνατή η προσέγγισή τους, καθώς αρκετές περιοχές ήταν απροσπέλαστες λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων, ενώ η επικοινωνία σε ορισμένα μέρη εξακολουθούσε να έχει διακοπεί.
 
Οι ευρωπαϊκές πλημμύρες, που ξεκίνησαν την Τετάρτη, έπληξαν κυρίως τα γερμανικά κρατίδια Ρηνανία-Παλατινάτο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καθώς και τμήματα του Βελγίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκταμιεύσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ για άμεση ανακούφιση και δισεκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των σπιτιών, των δρόμων και των γεφυρών που κατέρρευσαν.
 
Στο Βέλγιο, το οποίο θα πραγματοποιήσει εθνική ημέρα πένθους την Τρίτη, η στάθμη των υδάτων άρχισε να πέφτει την Κυριακή και αναμένεται να ξεκινήσει επιχείρηση καθαρισμού. Ο στρατός έφτασε στην ανατολική πόλη Πέπινστερ για να παράσχει βοήθεια, όπου κατέρρευσαν δώδεκα κτίρια, για να αναζητήσει τυχόν άλλα θύματα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οι βελγικές αρχές δήλωσαν ότι η παροχή καθαρού πόσιμου νερού προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
 
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην Ολλανδία δήλωσαν ότι η κατάσταση έχει κάπως σταθεροποιηθεί στο νότιο τμήμα της επαρχίας Λίμπουργκ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκκενώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και το βόρειο τμήμα βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian