Ο Νέος προκαθήμενος της  Καθολικής Βυζαντινής Ουκρανικής Εκκλησίας

cid_7EB556C8330944448DDD3BD6B7DE4691PCDIM

Ο Σεβασμιότατος Sviatoslav Schevchuk είναι ο νέος Μείζων Αρχιεπίσκοπος  Κιέβου-Χαλίτς (Archiepiscopus Maior), προκαθήμενος  της Ελληνορρύθμου Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, και προσφωνείται με τον τίτλο «Μακαριότατος». Εξελέγη στις 23 Μαρτίου 2011 από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και η εκλογή επικυρώθηκε, σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο των Καθολικών Ανατολικών Εκκλησιών (καν. 153),  από τον πάπα Βενέδικτο τον ΙΣΤ΄. Διαδέχεται τον καρδινάλιο Λουμπομίρ Χούζαρ, ο οποίος παραιτήθηκε σε ηλικία 78 ετών λόγω υγείας.

Μέχρι τώρα ήταν βοηθός επίσκοπος της ουκρανικής εκκλησιαστικής επαρχίας του Μπουένος-Άιρες στην Αργεντινή. Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1970 στην πόλη   Striy, περιοχή της Λεόπολης  (Lviv) της Ουκρανίας. Είναι μόλις 40 ετών. Είναι ο νεότερος επίσκοπος που έλαβε μέρος σε αυτή τη Σύνοδο και ο τέταρτος πιο νέος στην ηλικία επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας.

Είναι ο προκαθήμενος μιας Εκκλησίας πέντε εκατομμυρίων πιστών, της  πιο σημαντικής  μεταξύ των 22 Καθολικών Ανατολικών Εκκλησιών, ενωμένης με τη Ρώμη μετά την Ένωση της Βρέστης  (Brest (1596), η οποία σκληρά δοκιμάσθηκε, διώχθηκε και καταργήθηκε το 1948 για το λόγο αυτό από το Σταλινικό καθεστώς. Αναβίωσε και αναγνωρίστηκε νομικά το 1989, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και την αποκατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Σεβασμιότατος Sviatoslav Schevchuk  έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Ελληνική Καθολική Εξαρχία καθότι ήταν ο πρώτος ιερέας που οργάνωσε την ελληνόρρυθμη καθολική κοινότητα των Καθολικών Ουκρανών Μεταναστών στην Αθήνα. 

Είχα την τιμή να ήταν μαθητής μου, όταν ήμουν καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης.

Εύχομαι ολόψυχα στον Μακαριότατο Sviatoslav δύναμιν εξ ύψους για μια καρποφόρο ποιμαντική διακονία.

+ επίσκοπος Δημήτριος

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian