«Ο Βαπτισμένος τηρεί τις εντολές του Θεού: ΟΛΕΣ!», Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού κατά τη Θ. Λειτουργία της Γ' Κυριακής της Τεσσαρασκοστής

 
Ο Βαπτισμένος τηρεί
τις εντολές του Θεού: ΟΛΕΣ!
 
Σας έλεγα κατά τις προηγούμενες Κυριακές ότι η Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος που μάς προετοιμάζει: όχι μόνο να εορτάσομε του ΧΡΙΣΤΟΥ το Πάσχα, αλλά να ζήσομε και ΕΜΕΙΣ ένα δικό μας Πάσχα: να περάσομε από μια κατάσταση θανάτου πνευματικού (μικρού ή μεγάλου), σε μια αναγέννηση, ανάσταση πνευματική!
 
Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσομε πρώτα: τι σημαίνει είμαι βαφτισμένος, διότι κατά την πασχαλινή Αγρυπνία θα μας καλέσει η Εκκλησία να ανανεώσομε - συνειδητά και υπεύθυνα - τις υποσχέσεις του Βαπτίσματός μας.
 
Το σημερινό μας ερώτημα, λοιπόν, είναι: το Ευαγγέλιο που μας διακηρύττει σήμερα η Εκκλησία - ότι έδιωξε ο Χριστός τους εμπόρους μέσα από τον Ναό -, με ποιον τρόπο μας βοηθάει να συνειδητοποιήσομε: τι σημαίνει είμαι βαφτισμένος;

 

Τι είπε ο Χριστός, διώχνοντας του εμπόρους; «Μην κάνετε τον οίκο του Πατέρα μου, οίκο εμπορίου». Αυτό ήταν το λάθος, το κακό που έκαναν οι έμποροι, αλλά κυρίως το Ιερατείο, που επέτρεπε το εμπόριο μέσα στο προαύλιο του ναού, δήθεν για να διευκολυνθούν οι πιστοί στις θυσίες τους.
 
Το Ευαγγέλιο κατά Λουκά γράφει: «τον οίκο προσευχής, τον κάνατε σπήλαιο ληστών», που σημαίνει ότι «έρχονται οι πιστοί να λατρέψουν τον Θεό, κι εσείς τους ληστεύετε πουλώντας τα ζώα σε υπερβολικές τιμές».
 
Η ενέργεια του Ιησού, βεβαίως, ενόχλησε φοβερά τους υπεύθυνους του ναού, διότι τους έλεγε δημόσια ότι κάνουν λάθος που επιτρέπουν το εμπόριο μέσα στο προαύλιο, ενώ θα έπρεπε τον ναό να τον διατηρούν αποκλειστικά ως χώρο προσευχής.
 
Γι’ αυτό, τον ρωτούν: «Με ποιο δικαίωμα επεμβαίνεις στις υποθέσεις του ναού; Αν έχεις εξουσία από τον Θεό, να μας το δείξεις με ένα θαύμα!
Θα πίστευαν όμως με το θαύμα; Γιατί τότε δεν είχαν πιστέψει με τα άλλα θαύματα; Σε άλλο σημείο του Ευαγγελίου, όταν ζητούν πάλι θαύμα, ο Ιησούς τους ονομάζει «γενεά πονηρή και άπιστη».
 
Παρόλο όμως που δεν πιστεύουν στα μέχρι τώρα θαύματα, τους δίνει ένα σημείο μελλοντικό και ατράνταχτο: την ανάστασή του. «Θα γκρεμίσετε αυτό τον ναό», δηλαδή θα με σκοτώσετε. Ο αληθινός ναός, στον οποίο κατοικεί ο Θεός, δεν είναι το κτήριο αλλά ο Ιησούς, διότι Εκείνος εκτελεί σε ΟΛΑ το θέλημα του Πατέρα του. Ο Ιησούς λοιπόν είναι ο αληθινός ναός!
 
«Θα γκρεμίσετε αυτόν τον ναό, και σε τρεις ημέρες θα τον ξαναστήσω όρθιο», δηλ. θα πεθάνω και θα αναστηθώ· θα είμαι και πάλι όρθιος και ζωντανός! Αυτό θα είναι το σημείο ότι έχω εξουσία να διορθώνω τα λάθη τα δικά σας, τις παραβάσεις σας, τις κακές ερμηνείες του Νόμου του Θεού, και να σας δείχνω το θέλημα του Θεού, τις εντολές του Θεού.
 
 
Πράγματι, ακούσαμε από το Α’ ανάγνωσμα τις Εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή για όλο τον λαό· εντολές που ισχύουν και για μας τους χριστιανούς, διότι λέει ο Χριστός: «Δεν ήρθα για να καταργήσω τον Νόμο, αλλά να τον εκπληρώσω», να τον εφαρμόσω, και να σας δώσω τη δύναμη να τον εφαρμόζετε κι εσείς!
 
Οι Εντολές λοιπόν: «Εγώ είμαι ο Θεός σου, δεν θα έχεις άλλους θεούς, θα τηρείς την αργία του Σαββάτου – για μας είναι η Κυριακή - και θα λατρεύεις τον Θεό εκείνη τη μέρα»· αυτές τις εντολές όχι μόνο πρέπει να τις τηρούμε - αν θέλομε να ζούμε ως βαπτισμένοι, ως αναγεννημένα παιδιά του Θεού -, αλλά πρέπει και να τις τηρούμε με το σωστό πνεύμα: όχι να πηγαίνομε τυπικά στις τελετές, αλλά πραγματικά να προσευχόμαστε, πραγματικά να επικοινωνούμε με τον Θεό.
 
Πότε όμως ένας χριστιανός λατρεύει αληθινά τον Θεό; πότε επικοινωνεί αληθινά με τον Θεό; Μόνο όταν, εκτός από τις τελετές για τον Θεό, συμπεριφέρεται σωστά και προς τον πλησίον του. Να, λοιπόν η σπουδαιότητα, όχι μόνο των τριών πρώτων εντολών, αλλά και ΟΛΩΝ των υπόλοιπων επτά εντολών του Θεού, που αφορούν τον πλησίον!
Πόσοι βαφτισμένοι θα γεμίσομε τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, όσο το επιτρέψει η πανδημία; Αμέτρητοι! Πόσοι θα έχομε λατρέψει αληθινά τον Θεό, και δεν θα διατρέχομε τον κίνδυνο να μας πει ο Χριστός: «κάνατε τις εκκλησίες σπήλαιο ληστών»;
 
Για να απαντήσομε, θα πρέπει να εξετάσομε στα γρήγορα κάποιες από τις υπόλοιπες εντολές του Θεού, για να δούμε: μέσα στις πόλεις και τα χωριά μας, που αποτελούνται από βαφτισμένους, πόσο τηρούνται αυτές οι εντολές!
 
Απαγορεύει ο νόμος της Πολιτείας να κακομεταχειριστείς ή να σκοτώσεις ένα σκύλο ή ένα γάτη, αλλά σου επιτρέπει να σκοτώσεις τον νέο άνθρωπο, που είναι ακόμη στα σπλάχνα της μητέρας του, και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
 
Σου επιτρέπει να τον σκοτώσεις: εάν δεν τον θέλεις, ή εάν ο γιατρός σού πει ότι το παιδί ίσως είναι άρρωστο ή ανάπηρο. Άρα, ΜΕΤΑ τη γέννησή μας, έχομε δικαιώματα στη ζωή, και θα τιμωρηθεί από την Πολιτεία όποιος σκοτώσει άνθρωπο· αλλά ΠΡΙΝ τη γέννηση, τον άνθρωπο-μωρό μπορείτε να τον σκοτώσετε, λένε οι βαφτισμένοι βουλευτές, και θα σου πληρώσομε και τα έξοδα της έκτρωσης! Και είναι ευχαριστημένοι πολλοί γιατροί, και νοσοκόμοι, και γονείς…. Χριστιανοί!
 
Τι λέει ο Θεός; ΜΗ ΦΟΝΕΥΣΕΙΣ!!! «Άσε τον Θεό να λέει (απαντούν). Εδώ στη γη κάνομε κουμάντο εμείς, όχι ο Θεός!».
 
«Μη μοιχεύσεις και μην πορνεύσεις», λέει ο Θεός. Αλλά οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα θέατρα, είναι γεμάτα από έμπρακτη ή υπονοούμενη πορνεία και μοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι οι χριστιανοί θεατές αρέσκονται σ’ αυτά, πριν πάνε στην εκκλησία δήθεν για το Πάσχα!!! Αλλά έχουμε και αμέτρητα διαζύγια και διάλυση των οικογενειών, εξαιτίας της μοιχείας και της πορνείας.
 
Τι μας λέει όμως ο Χριστός; «Ό,τι συνένωσε ο Θεός, άνθρωπος να μην το χωρίζει. (…) Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία σε βάρος της. Και αν η γυναίκα χωρίσει τον άνδρα της και παντρευτεί άλλον, διαπράττει μοιχεία» (Μκ 10,9-12).
 
 
Ας δούμε και μια άλλη εντολή: «Μην επιθυμήσεις» ούτε τα περιουσιακά στοιχεία του άλλου, διότι κινδυνεύεις να του τα κλέψεις, αλλά ούτε και τη σύζυγο ή τον σύζυγο του άλλου, διότι αυτό θα σε οδηγήσει στη μοιχεία.
 
Τι παρατηρούμε όμως μέσα στη δήθεν χριστιανική μας κοινωνία; Μια ολόκληρη βιομηχανία και ένα ολόκληρο εμπόριο με αμέτρητα καταστήματα και υπαλλήλους, που εξυπηρετούν όποιον θέλει και όποια θέλει να γίνουν προκλητικοί: να προκαλέσουν την επιθυμία του άλλου: με το ντύσιμο, με το γδύσιμο, με τη διαφήμιση κλπ.
 
Όλα αυτά, αδελφοί μου και αδελφές μου, για να συνειδητοποιούμε ότι ΔΕΝ ζούμε μέσα σε μια κοινωνία χριστιανική, αλλά νεο-ειδωλολατρική, και όποιος αντιγράφει ανεξέλεγκτα αυτό που σκέπτονται ή κάνουν οι άλλοι, απαρνείται το Βάπτισμά του.
 
Ναι, η κοινωνία γύρω μας, με ό,τι κάνει, σου λέει: Οι εντολές του Θεού είναι ΑΝΟΗΣΙΑ! Και ακούσαμε να απαντάει σήμερα ο απ. Παύλος: «Ό,τι είναι ανόητο στον Θεό, είναι σοφότερο από τη σοφία των ανθρώπων».
 
Μας ρωτάει ο Θεός: Εσύ το πιστεύεις; και το ακολουθείς;
 
Αν πούμε ΝΑΙ, με ειλικρίνεια, τότε ας ξαναπούμε τώρα, όλοι μαζί, αυτό που ψάλαμε, μετά από το πρώτο ανάγνωσμα για τις Εντολές του Θεού: «Κύριε, εσύ έχεις λόγους Ζωής Αιώνιας»!!!                        ●●●
 
2021, Γ’ Κυριακή Τεσσαρακοστής (κύκλος Β’)
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian