- Για πρώτη φορά η μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος στην Ιεράπετρα Κρήτης [2008]

Την Κυριακή, 1 Ιουνίου, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης κ.κ. .Φραγκίσκος μετέδωσε το Μυστήριο του Χρίσματος σε 20 παιδιά και εφήβους και σε 10 ενήλικες στην Ιεράπετρα Κρήτης.

 Hierapetra Hierapetra_1


Όλη η ιερή Ακολουθία τελέστηκε σε ένα μεγάλο κατάστημα το οποίο έχει μισθώσει η Καθολική Επισκοπή Κρήτης προκειμένου οι πιστοί που κατοικούν στην περιοχή να έχουν ένα χώρο για να συγκεντρώνονται τόσο για την Κατήχηση όσο και για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Στον κατάμεστο από πιστούς χώρο, που χρησιμοποιήθηκε για την ιερουργία της μετάδοσης του Μυστηρίου του Χρίσματος, συναντούσε κανείς στα ματιά των γονιών την περηφάνια για τα παιδιά τους και στα μάτια του Επισκόπου την συγκίνηση μπροστά σ’ αυτή τη νέα δυναμική κοινότητα, η οποία σιγά-σιγά αναδύεται.

Όλη η Ιερή Ακολουθία, καλά προετοιμασμένη από τον Εφημέριο Ηρακλείου Κρήτης, τον καπουκίνο π. Πέτρο Ρούσσο, ήταν μοναδική. Κυριαρχούσε μία ατμόσφαιρα ζεστή, αδελφική, οικογενειακή. Η οικογένεια του Θεού, συναγμένη γύρω από ένα απλό τραπέζι, έμοιαζε με τη σύναξη των αποστόλων που, μαζί με τη Μητέρα του Ιησού, περίμεναν το Πνεύμα το Άγιο την ημέρα της Πεντηκοστής. Και το Πνεύμα το άγιο ήλθε σφραγίζοντας τους χρισμένους με τη δωρεά του.

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του ο Επίσκοπος προέτρεψε τους χρισμένους να μην φοβούνται και να μην ντρέπονται ποτέ να ομολογούν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό και να μην χάσουν ποτέ εκείνη τη δύναμη που τους χορηγήθηκε με το μυστήριο του Χρίσματος για να αντιμετωπίζουν το κακό στη ζωή τους.. 

Στην Ιερή Ακολουθία παρευρέθηκε εκτός από τον Εφημέριο π. Πέτρο Ρούσσο, ένας γερμανός μόνιμος διάκονος και ο δον Daniel Stankowics, ένας από τους δύο Πολωνούς Ιερείς οι οποίοι, αφού ήδη εφοδιάστηκαν με την ελληνική γλώσσα, θα αναλάβουν προσεχώς την ποιμαντική φροντίδα της Ενορίας του Ηρακλείου Κρήτης, στην οποία ανήκει και η περιοχή της Ιεράπετρας.

Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν διαβιούσε κανένας καθολικός στην περιοχή. Τώρα, με την άφιξη χιλίων περίπου μεταναστών έγινε επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί κατάλληλος χώρος για την εξυπηρέτησή τους «εις τα του Θεού». Για αυτό ήδη ο σεβασμιότατος επίσκοπος Φραγκίσκος, με την συνεργασία του ακούραστου εφημερίου π. Πέτρου Ρούσσου, έχει προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ώστε οι Καθολικοί της περιοχής να έχουν σύντομα δικό τους λατρευτικό χώρο.. 

 Να σημειωθεί ακόμη ότι η ζωντάνια αυτής της καθολικής κοινότητας της Ιεράπετρας οφείλεται στο ζήλο του Εφημερίου τους, του π. Πέτρου Ρούσσου, ο οποίος αν και εδρεύει στο Ηράκλειο, κάθε Σαββατοκύριακο διασχίζει πλέον των 400 χλμ. για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία με τους πιστούς στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και στην Ιεράπετρα.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian