Σύρος: Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης

«Τι σημαίνει σήμερα να είσαι άγιος;»

Στις 19 Μαρτίου 2018 ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε την Αποστολική Παραίνεση «Να χαίρεστε και να αγάλλεστε», το περιεχόμενο της οποίας αφορά την κλήση στην αγιοσύνη μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Πράγματι, τι σημαίνει σήμερα να είσαι άγιος; Είναι δύσκολο; Είναι προνόμιο για λίγους; Είναι εφικτό; Και πόσα άλλα ακόμη ερωτήματα που μπορούν να εγερθούν από τον καθένα, γύρω από αυτό το κάλεσμα.

Γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος σ΄αυτήν την Αποστολική Παραίνεση: «Ο Κύριος ζητάει τα πάντα, και αυτό που προσφέρει είναι η αληθινή ζωή, η ευτυχία για την οποία πλαστήκαμε. Ο Κύριος μας θέλει αγίους και περιμένει από εμάς να μην αρκούμαστε σε μια μέτρια, συμβιβαστική και φτηνή ύπαρξη.

Ο Κύριος διάλεξε τον καθένα από μας “για να γίνουμε άγιοι και αψεγάδιαστοι στην τελική κρίση”(Εφ.1,14).

Μου αρέσει να βλέπω την αγιοσύνη στον λαό του υπομονετικού Θεού: Στους γονείς που μεγαλώνουν με πολλή αγάπη τα παιδιά τους, στους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται για να φέρουν το ψωμί στο σπίτι, στους αρρώστους, στις ηλικιωμένες μοναχές που συνεχίζουν να χαμογελούν.

         Αυτή είναι πολλές φορές η αγιοσύνη “της διπλανής πόρτας”, αυτών που ζουν κοντά μας και είναι μια αντανάκλαση της παρουσίας του Θεού, ή για να χρησιμοποιήσω μιαν άλλη έκφραση, “η μεσαία τάξη αγιοσύνης”.

Για έναν χριστιανό, δεν είναι δυνατό να σκεφτεί την αποστολή του πάνω στη γη χωρίς να την αντιλαμβάνεται ως μια πορεία αγιοσύνης, διότι “αυτό πράγματι είναι το θέλημα του Θεού: ο αγιασμός μας” (Α’ Θεσ.4,3)».

Αυτό το δώρο του «αγιασμού» για μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα ζητήσουμε φέτος στην Εορτή της Φανερωμένης.

Κατά το οκταήμερο προσευχής και προετοιμασίας, θα κάνουμε μια πνευματική πορεία για να εμβαθύνουμε αυτό το κάλεσμα στην αγιοσύνη, με την βοήθεια του ιεροκήρυκα.   

 

Πρόγραμμα Οκταήμερης Εορτής Παναγίας Φανερωμένης 2019

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian