Το Οικουμενικό Φόρουμ Ευρωπαίων Γυναικών και πάλι στην Τήνο 15-17/03/11

ervpaiwn_gynaikwn_02

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος γυναικών που οργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του Οικουμενικού Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών στη Στενή της Τήνου από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2011, το οποίο είχε τίτλο «Επικοινωνώ με τον Θεό και τον άνθρωπο». Σαράντα πέντε περίπου γυναίκες και από τις τρεις χριστιανικές ομολογίες αναζήτησαν τρόπους επικοινωνίας μέσα από τη μελέτη της Αγίας Γραφής και προσπάθησαν να βελτιώσουν την επικοινωνία σε μία σχέση.

ervpaiwn_gynaikwn_01

Την πρώτη μέρα μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός, μέσα από τον Λόγο Του, απευθύνεται στους ανθρώπους και τους καθοδηγεί μέχρι τις ημέρες μας (Εβρ 1,1 Λκ 5,17-26 Λκ 8,4-15 Μτ 22,15-22 Λκ 3,21-22 Ιω14,26 & Πραξ 2,1-13). Εμβάθυναν στην πραγματική έννοια της επικοινωνίας και έμαθαν μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και δρώμενα να επικοινωνούν καλύτερα και πιο επιτυχημένα. Τη δεύτερη μέρα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη Σαρακοστή και προετοιμαζόμαστε να ζήσουμε άλλη μια φορά το πάθος του Θεανθρώπου και να γιορτάσουμε την Ανάστασή Του, οι γυναίκες σε μικρές ομάδες κλήθηκαν να μελετήσουν από το ευαγγέλιο του Ματθαίου (18,15-22) το θέμα της συγχώρησης και να κατανοήσουν πως η αγάπη ποτέ δεν παύει να συγχωρεί. Στη συνέχεια, μέσα από τέσσερα διαφορετικά δημιουργικά εργαστήρια (Μαγειρική, Μουσική, Πηλοπλαστική, Κατήχηση), βίωσαν καινούριους και διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας.

Τέλος, μέσα από μια διαδικασία περισυλλογής είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τη μεταστροφή του αποστόλου Παύλου και να γράψουν (προαιρετικά) σε κάποιο δικό τους πρόσωπο ένα γράμμα – μήνυμα μετάνοιας και συγνώμης. Την τελευταία μέρα μελέτησαν το θέμα της μετάνοιας μέσα από την παραβολή του ασώτου υιού (Λκ 15,11-32) και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με τη διαχείριση των συγκρούσεων. Άκουσαν «συνταγές» διαχείρισης συγκρούσεων, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τους δόθηκε η ευκαιρία να δραματοποιήσουν τέσσερεις διαφορετικές περιπτώσεις σύγκρουσης επιχειρώντας να βρουν περισσότερες από μία λύσεις για την κάθε περίπτωση.

 ervpaiwn_gynaikwn_03

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκε σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες πιστοποιητικό παρακολούθησης και ένα μπρελόκ με το σήμα του Οικουμενικού Φόρουμ σαν μικρό συμβολικό δώρο. Οι φιλόξενες κυρίες της Στενής, εκτός από την καθημερινή φροντίδα για τον καφέ και όσα τον συνοδεύουν, το τελευταίο βράδυ ετοίμασαν με πολλή φροντίδα ένα λιτό δείπνο αγάπης.

Μετά την πνευματική τροφή, λοιπόν, προσφέρθηκε και η σωματική τροφή δίνοντας έτσι την ευκαιρία να μαζευτούμε γύρω από κοινό τραπέζι και να ανταλλάξουμε απόψεις και ευχές. Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα γίνει κάτι ανάλογο με την πρωτοβουλία πλέον των γυναικών της Τήνου, οι οποίες όπως αποδείχθηκε έχουν γνώσεις, ικανότητες και τεχνογνωσία για κάτι αντίστοιχο.

 

Μαρία Σικ - Έρση Αντωνιάδου

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian