Αποστολικό Βικαριάτο Θεσ/νίκης

Ευχαριστήριο από το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης και η κοινότητα των πατέρων Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που συμμετείχατε στο πένθος μας, εκφράζοντας, με τον πλέον ειλικρινή τρόπο, τα συλλυπητήρια και την συμπαράστασή σας, για την εις τον Κύριον εκδημίαν του προσφιλούς μας πατρός Ιωάννη Λούβαρη.

Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας δίνει υγεία και παρηγοριά

 

Αποχαιρετισμός στον π. Ιωάννη Λούβαρη

Π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΟΥΒΑΡΗΣ CM
1938-2020
 
 
Ύστερα από πολύμηνη δοκιμασία παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο ο λαζαριστής ιερομόναχος στη Θεσσαλονίκη π. Ιωάννης Λούβαρης. Ο π. Γιάννης του Ισίδωρου και της Μαριγούλας γεννήθηκε στο Μάννα της Σύρου στις 4 Ιουνίου 1938 και μικρός εισήλθε στο δοκίμιο των Π.Π. της Αποστολής (Λαζαριστών) στη Γαλλία, όπου έλαβε το πτυχίο στη Θεολογία και Φιλοσοφία από το Θεολογικό Ινστιτούτο των Πατέρων Λαζαριστών Παρισίων. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 3 Ιουλίου 1966 και υπηρέτησε με ζήλο στους Ιερούς Καθολικούς Ναούς Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης και Αλεξανδρουπόλεως. Περισσότερα...

Η εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στο Βόλο

 

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος μας σεβ. Ιωάννης Σπιτέρης έλαβε μέρος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και την επομένη παρακολούθησε τις εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου “η γυναίκα στη Βίβλο” που διοργάνωσε η Ελληνική Βιβλική Εταιρία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Διακεκριμένοι ομιλητές και εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος ο π. Θεόδωρος Κοντίδης Τ.Ι. αναφέρθηκαν στη γυναίκα μέσα στην Αγία Γραφή, αλλά και στην αντιμετώπισή της μέσα στην ιστορία και στη θεολογία. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανός. Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Η γυναίκα στην Εκκλησία και την κοινωνία” στην οποία ετέθησαν βασικά ερωτήματα σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία και την κοινωνία με φόντο τη Βίβλο και τον ρόλο της που την ολοκληρώνει ως άνθρωπο.

Περισσότερα...

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης

 


Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου
Θεσσαλονικης 

Σειρά Analecta Historica - 13


Ιωάννης Ασημάκης,


Γεγονότων επίσκεψη.
Μελετήματα ιστορίας

Θεσσαλονίκη 2020. 

284 σελ.

ISBN 978-618-84248-6-9   

Ενώ η βιβλιογραφία, τόσο ελληνική όσο και ξενόγλωσση, για πτυχές της ιστορικής παρουσίας της Καθολικής Εκκλησίας στον ελλαδικό χώρο έως τον 19ο αι. είναι πλουσιότατη, δεν συμβαίνει το ίδιο για τον 20ο αι.. Για τη σύγχρονη αυτή περίοδο είναι σαφώς περισσότερα τα ξενόγλωσσα δημοσιεύματα και μάλιστα από αρχειακές πηγές που δεν έχουν ερευνηθεί από Έλληνες μελετητές.

Η συλλογή των μελετημάτων που συγκεντρώθηκαν εδώ είναι κατά βάση σχετικά με τη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μια επίσκεψη, με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης, γεγονότων πολύπτυχων: εκκλησιαστικής, διπλωματικής, πολιτικής εμβέλειας.

Τα δυο περιοδικά που δημοσιεύθηκαν έχουν αναστείλει την κυκλοφορία τους και ως εξειδικευμένα είχαν περιορισμένη αναγνωσιμότητα. Αλλά και οι πηγές άντλησης στοιχείων σ’ αυτά τα μελετήματα, κατά βάση καθολικές, είτε είναι λιγότερο γνωστές και αναξιοποίητες από τους ερευνητές είτε δύσκολα προσβάσιμες λόγω σπάνιας διαφύλαξής τους.

Για τη διευκόλυνση λοιπόν των ενδιαφερομένων συμπεριλήφθηκαν σε ξεχωριστό τόμο της σειράς analecta historica. Πρόκειται για 9 δημοσιεύματα της περιόδου 2000-2017.

Εξάλλου, τα περισσότερα βιβλία της σειράς αυτής αφορούν τα νεότερα χρόνια, τα οποία ήταν, τόσο ως θέμα όσο και ως ιστορική περίοδο, χωρίς σοβαρή και συστηματικό ελληνικό βιβλιογραφικό αποτύπωμα.

Οι μελέτες για τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος-Αγίας Έδρας, με κοινό πυρήνα ανάπτυξης του θέματος που επαναλαμβάνεται, προηγήθηκαν του βιβλίου του 2006, στο τελευταίο μέρος του οποίου ενσωματώθηκαν.  

---------------------

ΔΙΑΘΕΣΗ:

Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης 

Τηλ. 2310-835780 

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 


Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου
Θεσσαλονίκης 

Σειρά Analecta Historica - 12


Ιωάννης Ασημάκης,
 

Εισαγωγή στην Ιστορία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου.

Θεσσαλονίκη 2020. 

462 σελ.

ISBN 978-618-84248- 5- 2  

Η σχεδόν παντελής έλλειψη μιας ολοκληρωμένης με­λέτης για την καθολική Εκκλησία στα Δωδεκάνησα, ως εκκλ. επαρχία, οδήγησε στη συγ­γραφή αυτής της εισαγωγής στην ιστορία της καθολικής αρχιεπισκοπής Ρόδου. Το βιβλίο προέκυψε από την μελέτη πρωτογενούς υλικού σε εκκλησιαστικά και κρατικά αρχεία, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, και των πολλών δημοσιευμάτων, κυρίως για την ιπποτοκρατία και την ιταλοκρατία. Καθοριστική στην έρευνα του υλικού υπήρξε η δυνατότητα πρόσβασης σε πηγές που δεν είχαν μελετηθεί υπό το πρίσμα της καθολικής εκκλ. ιστορίας. Κοινή σταθερά σε όλες τις περιόδους είναι η αντίληψη που έχουν οι φραγκισκανοί και οι φραγκισκανές στα Δωδεκάνησα ότι το αποστολικό τους έργο είναι ιεραποστολικό. Αν το καθολικό ποίμνιο ήταν πάντοτε ισχνότατο, ο καθολικισμός γινόταν γνωστός μέσα από το εκπαιδευτικό και το φιλανθρωπικό τους έργο χωρίς διακρίσεις.

Αρνητικό σημείο ανά τους αιώνες υπήρξε, χωρίς αμφιβολία, η υπερφίαλη έπαρση των καθολικών κατακτητών που εξέθρεψε την αντιπάθεια για τον καθολικισμό, την οικονομική εξάρτηση (μάλλον υποταγή) ναών και ιδρυμάτων στην ιταλική διοίκηση ώστε από το 1947 και για αρκετά χρόνια να είναι έκδηλη από την ελληνική διοίκηση η προσπάθεια ταύτισης της ιταλοκρατίας με την καθολική Εκκλησία που οδήγησε στην πιο οδυνηρή διετία (1947-1949) της ιστορίας της, με την κατάληψη των περισσότερων υποδομών των. 

Το μισό περίπου βιβλίο περιλαμβάνει 143 έγγραφα από τον 14ο έως τον 20ο αι., πολλά αδημοσίευτα, και συμπληρώνεται από καταλόγους προσώπων και ευρετήριο ενώ το πρώτο μέρος εμπλουτίζεται από 280 φωτογραφίες, σφραγίδες και σχέδια. 

---------------------

ΔΙΑΘΕΣΗ:

Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης 

Τηλ. 2310-835780 

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ειδήσεις από το Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης

 

Πνευματική περισυλλογή κλήρου και Μοναχών

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ο Κλήρος και οι Μοναχοί του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα) πραγματοποίησαν με τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη την καθιερωμένη πνευματική περισυλλογή και προετοιμασία για τα Χριστούγεννα στην Ι.Μ. των Π.Π. Λαζαριστών. Μαζί μελέτησαν τα δύο πρόσφατα ντοκουμέντα της Α.Α. του Πάπα Φραγκίσκου, την  Αποστολική Επιστολή «APERUIT ILLIS» με την οποία συστήνει την «Κυριακή του Λόγου του Θεού», αλλά  και την Αποστολική Επιστολή «Admirabile signum» δηλ. «Αξιοθαύμαστο σημείο» πάνω στη σημασία και την αξία της φάτνης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με γεύμα το οποίο προσέφεραν γενναιόδωρα οι Πατέρες της Αποστολής.

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian