Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Σπιτέρη στις Ενορίες και στις Κοινότητες του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης επισκέπτεται όλες τις ενορίες της δικαιοδοσίας του, τόσο στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας, όσο και στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης, συναντά τον κλήρο και τους πιστούς και πραγματοποιεί μαζί τους τη Σύναξη της Τεσσαρακοστής, όπου όλοι μαζί εμβαθύνουν και προετοιμάζονται για το Άγιο Πασχαλινό Μυστήριο.

Η Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό Θεσσαλονίκης, μαζί με την τελετή του Δρόμου του Σταυρού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 06/03, η Σύναξη μαζί με τη Θ. Λειτουργία στον Καθολικό Ναό Λαρίσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 07/03, η Σύναξη μαζί με τη Θ. Λειτουργία στον Καθολικό Ναό Βόλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 08/03, η Σύναξη μαζί με τη Θ. Λειτουργία στον Καθολικό Ναό Καβάλας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14/03 και οι Συνάξεις μαζί με τη Θ. Λειτουργία στους Καθολικούς Ναούς Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15/03/2015.

Οι συναντήσεις αυτές είναι πλέον συνηθισμένες και δεν αποτελούν από μόνες τους κάποια είδηση. Τα συμπεράσματα όμως που μπορούμε να εξάγουμε από την πραγματοποίησή τους έχουν κάποιο σχετικό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχήν, η επιθυμία, η προσμονή και η χαρά που εκδηλώνουν οι πιστοί, στις ακριτικές κυρίως κοινότητες, να συναντηθούν με τον Επίσκοπό τους, να ακούσουν το κήρυγμά του και τη διδασκαλία του Αγίου Ευαγγελίου. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι, αν και μικρές κοινότητες, τα μέλη τους είναι πολύ στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και βρίσκουν στην Εκκλησία και στον ιερέα, ιδίως αν είναι μόνιμος, στήριγμα και ενθάρρυνση. Αυτή η οικογενειακή διάσταση εκφράζεται σε μερικές από αυτές τις κοινότητες σε μία σχεδόν εβδομαδιαία συμποσιακή συνάντηση αγάπης, μετά τη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου ή της Κυριακής. Εκεί ο καθένας φέρνει και μοιράζεται τα εδέσματά του με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Ο Επίσκοπος χάρηκε για τα καλά λόγια που άκουσε για τους ιερείς του. Από πολλούς εκφράστηκε η χαρά που έχουν έναν ιερέα που νοιάζεται και ενδιαφέρεται καθημερινά για αυτούς. 

Ταυτόχρονα όμως ο Επίσκοπος είχε και μία δυσάρεστη εμπειρία: αυτές οι μικρές κοινότητες, τα τελευταία χρόνια μοιάζουν να έχουν συρρικνωθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Αρκετοί ευλαβείς καθολικοί, μετανάστες στη χώρα μας, που εργάζονταν κυρίως στον τομέα της οικοδομής, έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους ή έχουν αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το γεγονός αυτό έχει πληγώσει τις μικρές μας κοινότητες που αισθάνονται κάθε φορά σα να χάνουν ένα μέλος της οικογένειάς τους. Ελπίζουμε αυτή η αιμορραγία να σταματήσει σύντομα γιατί δημιουργείται ένα σοβαρό ζήτημα αναφορικά με το μέλλον αυτών των κοινοτήτων.

Διαφορετική είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου σαν μεγάλο αστικό κέντρο εμφανίζει μία αύξηση σε μετανάστες καθολικούς και αυτό το παρατηρούμε κυρίως από τα παιδιά που παίρνουν μέρος στην εβδομαδιαία συνάντηση του κατηχητικού. Φέτος, κατά μέσο όρο 60 παιδιά παρακολουθούν κάθε Σάββατο την κατήχηση. Τα δύο πουλμανάκια που έχει αποκτήσει η ενορία δεν επαρκούν για να καλύψουν την μεταφορά τους και υπάρχει η ανάγκη για την απόκτηση ενός τρίτου. Ο Επίσκοπος για άλλη μία φορά διαπίστωσε το ζήλο με τον οποίο οι ιερείς και οι κατηχητές προετοιμάζονται, και κυρίως την αγάπη που προσφέρουν στα παιδιά.

 

Στις δύο εβδομάδες που ο Επίσκοπος έμεινε στη βόρειο Ελλάδα συνάντησε και συνεργάστηκε με όλους τους θεσμούς του Αποστολικού Βικαριάτου (το συμβούλιο των ιερέων, τους μοναχούς, την Κάριτας, την κατηχητική επιτροπή, το Ενοριακό – Ποιμαντικό Συμβούλιο της Ενορίας Θεσσαλονίκης, τη διαχειριστική επιτροπή κ.ο.κ.). Συναντήθηκε επίσης με τους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τους οποίους προγραμμάτισε μία παρουσίαση της Παραινέσεως της Α.Α. του Πάπα Φραγκίσκου «Η Χαρά του Ευαγγελίου» για τις 20 Απριλίου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Σχολής και θα υπάρξουν ομιλητές τόσο από την Εκκλησία μας όσο και από το Πανεπιστήμιο, ενώ ο Επίσκοπος στην εισαγωγή που θα κάνει θα εξηγήσει το κατά πόσο η εγκύκλιος βοηθάει στο διαχριστιανικό διάλογο και όχι μόνο.

Κάθε φορά που ο Επίσκοπος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη δεν παραλείπει να επισκέπτεται την κοινότητα των Αδελφών Ιεραποστόλων της Αγάπης και το ίδρυμα στο οποίο φιλοξενούν γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Αυτή τη στιγμή το σπίτι τους είναι γεμάτο με παιδιά που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και εμπόλεμες περιοχές που αιματοκυλιούνται από τους τζιχαντιστές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μικρού Χαντύ ο πατέρας του οποίου έχασε τα πόδια του όταν μία βόμβα έπληξε το σπίτι τους ισοπεδώνοντάς το. Τραγικές είναι οι μαρτυρίες του για την επίθεση που δέχθηκαν στο σχολείο τους όταν πολεμιστές μπήκαν μέσα πυροβολώντας ανεξέλεγκτα και μία σφαίρα πέρασε ξυστά από τ’ αυτί του. Ο Επίσκοπος δεν θα πάψει ποτέ να επαναλαμβάνει ότι το έργο των Αδελφών της Καλκούτα βγάζει ασπροπρόσωπη την καθολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Ο Θεός να δίνει σε όλους δύναμη.  

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian