13 Πανελλήνια Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας

Στις 25-27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 13η Πανελλήνια Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας με θέμα: «Μακάριοι οι ελεήμονες διότι αυτοί θα ελεηθούν» που αποτελεί άλλωστε και το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας που θα λάβει χώρα στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Το τριήμερο αυτό είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας το Σεβασμιότατο π. Ιωάννη Σπιτέρη, το Σεβασμιότατο π. Πέτρο Στεφάνου, τον π. Γιώργο Owsiak εφημέριο της ενορίας μας εδώ στη Θεσσαλονίκη, τον π. Ιωάννη Λούβαρη, τον ηγούμενο π. Γιάννους Zwolinskic, τον πνευματικό μας παραστάτη π. Αγαπητό, τον π. Νίκο Ρούσσο, τον π. Ιωάννη Σκλάβο, τον π. Γιώργο Ντάγκα, τον π. Κρίστιαν Βέρες, τον frere Νικόλαο Πρίντεζη και τον frere Φραγκίσκο Βαρθαλίτη.

Την Παρασκευή το πρωί έφθασαν στη Θεσσαλονίκη νέοι από την Κρήτη, την Σύρο, την Τήνο, την Πάτρα, την Αθήνα, για πρώτη φορά από την πόλη της Λάρισας και ήταν μεγάλη μας χαρά και φυσικά φοιτητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η έναρξη της συνάντησης ξεκίνησε στο Ελληνογαλλικό Κολέγιο Δελασάλ με την Ευλογία που μας έστειλε ο πάπας Φραγκίσκος, αφού τον προσκαλέσαμε να παρεβρεθεί στη συνάντηση, αλλά δυστυχώς ήταν αδύνατο. Αφού γευματίσαμε ακολούθησε παιχνίδι γνωριμίας, η ομιλία του κεντρικού θέματος από το Σεβασμιότατο π.Ιωάννη Σπιτέρη και αμέσως μετά το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στο οποίο η κάθε ομάδα έπρεπε να βρει στοιχεία Αγίου με τα οποία θα κατέληγε στον τελικό προορισμό για την ανακάλυψη του ονόματός του και για το ξεκίνημα της 1ης εμψύχωσης. Ολοκληρώνοντας την εμψύχωση πήραμε το δρόμο της επιστροφής στο μέρος διαμονής των συμμετεχόντων. Το βράδυ ακολούθησε πλούσιο δείπνο το οποίο πρόσφεραν οι ενορίτες μας και έπειτα η βραδινή προσευχή προσφέροντας μεγαλύτερη πίστη και συγκίνηση.

Το Σάββατο ξεκινήσαμε με την πρωινή προσευχή, έπειτα με την ομιλία του π. Ιωάννη Ασημάκη μιλώντας μας για το βιβλίο που έχει γράψει με θέμα: «Tα έργα ευσπλαχνίας». Επίσης μας μίλησε η αδελφή Τέσα από τις αδελφές της Μητέρας Τερέζας, ο αδελφός Φραγκίσκος, ο π. Γιώργος Οwsiak και η Μαριάντζελα Sorrenti από το Κίνημα Φοκολάρι.

Το πιο δυνατό κομμάτι της συνάντησης αυτής ακολούθησε μετά όπου οι ομάδες μας κλήθηκαν να επισκεφθούν κάποια ιδρύματα κάνοντας πράξη τα λόγια του Άγιου Πατέρα αλλά και το στόχο της Πανελλήνιας και Παγκόσμιας Ημέρας.

Τα ιδρύματα που επισκεφθήκαμε είναι τα εξής:

1. Παθολογική Κλινική ΡΑΠΤΗ
2. Ψυχιατρική Κλινική
3. Μέριμνα Ζωής (άτομα με αναπηρία)
4. ΚΑΡΙΤΑΣ (σακούλες για τους πρόσφυγες)
5. Όμιλος Άγιος Βικέντιος (σακούλες για άπορες οικογένειες)
6. Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Οι νέοι μας πρόσφεραν υλικά αγαθά της Ευσπλαχνίας αλλά και πνευματικά όπως τρόφιμα, είδη απασχόλησης και συντροφιά. Στη συνέχεια είχαμε το μεσημεριανό μας γεύμα, παιχνίδι-ξενάγηση της πόλης και αμέσως μετά τη 2η εμψύχωση μαζί με την παρουσίαση των ομάδων όπου μοιραστήκαμε εμπειρίες και συναισθήματα που ζήσαμε.

Το τέλος έφθανε σιγά σιγά με την κορύφωση της Θείας Λειτουργίας δίνοντας όλοι μας μια δυνατή παρουσία με άσματα, αναγνώσματα, δεήσεις και προσφορά των δώρων. Και καθώς η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει ξεκίνησε το πάρτυ μας μαζί με φαγητό. Η Πανελλήνια αυτή έσβηνε σιγά σιγά με πολύ χορό.

Η Κυριακή ήταν η μέρα της επιστροφής. Διαφορετικοί δρόμοι, διαφορετικά μέρη, πολλά χιλιόμετρα μακριά αλλά ο ίδιος προορισμός ψυχής και πίστης. «Ευσπλαχνικοί όπως ο Πατέρας».

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πνευματικό μας Παραστάτη π. Αγαπητό για την εμπιστοσύνη που μας είχε και όλα τα παιδιά μας της ΕΚΝΕ Θεσσαλονίκης τα οποία κόπιασαν, κουράστηκαν και ψυχικά και σωματικά για να βγάλουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την 13η Πανελλήνια Συνάντηση και γνωρίζω ότι το έκαναν με πολύ θέληση και αγάπη.

Καλή αντάμωση
Μιράντα Σιλάβου
Πρόεδρος ΕΚΝΕ Θεσσαλονίκης

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian