Προσκύνημα στην Καβάλα-Φιλίππους Ενοριτών της Θεσσαλονίκης

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ - ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Παρουσία και του επισκόπου μας Ιωάννη, ο Καθολικός Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου είχε την τιμητική του την προηγούμενη Κυριακή 29 Ιουνίου 2014. Όπως κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός ενοριτών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τις γύρω περιοχές της καβάλας, έλαβαν μέρος στο καθιερωμένο προσκύνημα που διοργανώνεται για το σκοπό αυτό. Ο Ναός αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει τους ενορίτες της Καβάλας και το πλήθος των λοιπών προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν με τουριστικά λεωφορεία αλλά και με δικά τους μέσα, κατακλύζοντας τον Καθολικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου της Καβάλας που είχε και την τιμητική του λόγω της Πανήγυρης των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο ηγούμενος της Κοινότητας των Πατέρων Λαζαριστών Π. Γιάννους και ποιμένας των ενοριών Καβάλας, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης, συνόδεψε τον Σεβασμιότατο Ιωάννη από το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου.

Η τελετή της Θείας Ευχαριστίας τελέστηκε στις 10:30 της από τον Σεβασμιότατο Ιωάννη και τον Π. Γιάννους παρουσία πλήθους ενοριτών και προσκυνητών που πλημμύρισαν το Ναό και έδωσαν με την παρουσία τους την κατάλληλη εμψύχωση και στήριξη της μικρής αλλά ιστορικής καθολικής κοινότητας της Καβάλας.

 

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στην όλη τελετή η παρουσία των είκοσι τριών (23) παιδιών του κατηχητικού Θεσσαλονίκης που μετείχαν στο προσκύνημα με την ευκαιρία λήξης της θερινής κατασκήνωσής τους στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά εμψύχωσαν τη Θεία Ευχαριστία και έψαλαν ειδικά άσματα που είχαν ετοιμάσει ειδικά για την τελετή.

Ο Σεβ. Ιωάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο και τη δράση των δύο κορυφαίων αποστόλων της Εκκλησίας, και τόνισε τη σημασία του προσκυνήματος που διοργανώνεται κάθε χρόνο και κάλεσε τους πιστούς να ξαναδώσουν το παρών τους και του χρόνου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα παιδιά του κατηχητικού Θεσσαλονίκης που όπως τόνισε «έκλεψαν την παράσταση» και χρωμάτισαν ιδιαίτερα την εορτή, και τους παρότρυνε να μείνουν σταθεροί στην πίστη όπως έπραξαν οι Απόστολοι.

 

Ο επίσκοπος και ο Π. Γιάννους, τα παιδιά του Κατηχητικού και αρκετοί ενορίτες γευμάτισαν μαζί σε μια κοντινή ταβέρνα και είχαν μετά ελεύθερο χρόνο για περιήγηση στο κέντρο της πόλης.

Νωρίς το απόγευμα το προσκύνημα συνεχίστηκε με έναν εσπερινό που τελέστηκε στις εγκαταστάσεις κοντά στο βαπτιστήρι της Αγίας Λυδίας στους Αρχαίους Φιλίππους. Την τελετή ετοίμασαν και εμψύχωσαν με ψαλμούς οι αδελφές της Αποστολής (της Μητέρας Θηρεσίας της Καλκούτας) που μετείχαν και αυτές στο προσκύνημα. Για τα άσματα και αναγνώσματα ανέλαβαν οι ενορίτες και τα παιδιά του κατηχητικού, τα περισσότερα από τα οποία είχαν βρεθεί εκεί για πρώτη φορά.

Γεμάτοι με χαρά και με την ελπίδα και προσμονή του επόμενου προσκυνήματος οι προσκυνητές αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη ευχόμενοι καλό καλοκαίρι και ξεκούραση σε όλους.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian